Οι πωλήσεις της Apple σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 2019

NEWSROOM
iPhone 14
iPhone 14/ Φωτογραφία AP

Οι πωλήσεις της Apple μειώθηκαν στο τέλος του 2022, καθώς οι αγοραστές που πιέζονται από την αύξηση του κόστους ζωής περιόρισαν τις αγορές τους.

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 5% τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από το 2019 και χειρότερη από το αναμενόμενο.

Η ενημέρωση ήρθε καθώς πολλές επιχειρήσεις προειδοποιούν για μια απότομη οικονομική επιβράδυνση, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος άνθησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ, δήλωσε ότι η εταιρεία πλοηγείται σε ένα «δύσκολο περιβάλλον». Ο CEO της εταιρείας υποστήριξε ότι για την πτώση ευθύνονται οι ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των προβλημάτων με τον κορωνοϊό στην Κίνα, την γενικότερη οικονομική συγκυρία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρωτοφανείς συνθήκες, γνωρίζουμε ότι η Apple δεν έχει ανοσία», τόνισε στην τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές.

Οι μειώσεις έπληξαν όλα τα προϊόντα της Apple

Η Apple δήλωσε ότι οι μειώσεις των πωλήσεων σημειώθηκαν σε όλο τον κόσμο και έπληξαν τα περισσότερα προϊόντα της. Οι πωλήσεις των iPhones μειώθηκαν περισσότερο από 8% και αυτές των υπολογιστών Mac κατά 29%. Όπως είναι λογικό οι μειώσεις έπληξαν τα κέρδη της εταιρείας, τα οποία μειώθηκαν κατά 13% στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Πάολο Πεσκατόρε, αναλυτής της PP Foresight, δήλωσε ότι η εταιρεία, όπως και πολλοί κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών, δυσκολεύεται να πείσει τους χρήστες ότι θα πρέπει να αναβαθμίσουν , δεδομένου ότι «οι βελτιώσεις δεν είναι τόσο μεγάλες σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα». «Πόσο μάλλον όταν όλοι σφίγγουν το ζωνάρι τους», πρόσθεσε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των διανεμηθέντων smartphones μειώθηκε κατά 12% πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία Canalys.

Τα στελέχη της Apple δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η επιχείρηση υπηρεσιών της, η οποία περιλαμβάνει το Apple Pay και το Apple News, θα συνεχίσει να οδηγεί την ανάπτυξη, σημειώνοντας οτι υπάρχουν περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές Apple σε όλο τον κόσμο.

Τι κάνουν οι άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες

Άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δήλωσαν επίσης ότι αισθάνονται πίεση στις αντίστοιχες τηλεδιασκέψεις τους με τους επενδυτές. Η Amazon, η οποία αγωνίζεται να αναζωπυρώσει την επιχείρηση της στο ηλεκτρονικό εμπόριο, δήλωσε ότι οι πωλήσεις στα ηλεκτρονικά της καταστήματα μειώθηκαν κατά 2% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Συνολικά οι πωλήσεις της Amazon στο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 9% στα 149,2 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στην ισχυρότερη ανάπτυξη της επιχείρησης Cloud computing. Αλλά τα κέρδη μειώθηκαν απότομα, πέφτοντας σχεδόν στο μηδέν από 14, 3 δισεκατομμύρια δολάρια, πριν από ένα χρόνο, μία αλλαγή που ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής Μπράιαν Ολσάβσκι προειδοποίησε τους επενδυτές ότι είναι πιθανό να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Στην Alphabet, μητρική της Google και του YouTube, οι πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 1% τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το 2021, καθώς οι επιχειρήσεις περιόρισαν τις διαφημίσεις -την κύρια πηγή εσόδων της εταιρείας- λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ