Κ. Μητσοτάκης: Ανεφάρμοστο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγήσει σε νέα πτώχευση

NEWSROOM
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών-Φωτογραφία Eurokinissi
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών-Φωτογραφία Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο forum των Δελφών με τον Peter Spiegel αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας.

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για μειώσει το χρέος της. Έφερε επενδύσεις, vέες δουλειές και η ανάπτυξη βοήθησε για να στηρίξουμε νοικοκυριά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Να αυξήσουμε τον κατώτατο και μέσο μισθό κατά 25%»

«Ένας δρόμος υπάρχει. Καινοτομίες και την επόμενη τετραετία να αυξήσουμε τους μισθούς, τον κατώτατο και το μέσο μισθό κατά 25%», σημείωσε ενώ είπε πως επιμένει στη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη, αλλά με προσοχή, ώστε να μην διακινδυνεύσει η δημοσιονομική πειθαρχία.

Για τις εκλογές είπε ο ίδιος θέλει να συνεχίσει στο δρόμο που έχει χαράξει. Σημείωσε πως ο πληθωρισμός δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, ενώ η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μοιράζει υποσχέσεις και λεφτά.

Μητσοτάκης: Οι πολίτες πιέζονται από τον πληθωρισμό, η κυβέρνηση τους στήριξε

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι οι πολίτες πιέζονται από το πληθωρισμό και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση τους στήριξε, καθώς δημιούργησε δημοσιονομικό χώρο.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις επενδύσεις που ήρθαν στη χώρα, στον τουρισμό, στις φαρμοκοβιομηχανίες αλλά και σε άλλες που μπορούν ακόμη να έρθουν.

«Να πλησιάσει ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης τον ευρωπαϊκό μέσο όρο»

Για την ψηφιοποίηση του κράτους είπε ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και να είναι πλήρως ψηφιοποιημένο το δημόσιο το 2027.

Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη έθεσε ως στόχο ο χρόνος απονομής να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τη γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων.

«Ο κόσμος θέλει περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έμαθε τίποτα, είναι στον ίδιο τόνο»

Για τα Τέμπη έκανε λόγο για σοκαριστικό δυστύχημα, για γροθιά στο στομάχι που δεν έπρεπε να συμβεί.

«Το θέμα είναι τώρα πώς μαθαίνεις από τα λάθη σου», είπε.

Για τις εκλογές είπε επίσης πως ό,τι υποσχέθηκε το 2019 το έκανε και γι'αυτό νομίζει ότι οι πολίτες θα εμπιστευτούν πάλι τη ΝΔ. «Καθημερινά βλέπω πολίτες. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις αν τους ρωτήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έμαθε τίποτα. Είναι στον ίδιο τόνο. Δεν καταλαβαίνει ότι άλλαξε ο κόσμος», ανέφερε.

Μητσοτάκης: Οι πρώτες εκλογές είναι σημαντικές, το ΠΑΣΟΚ λέει παράξενα πράγματα

Σημείωσε δε ότι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας τα πράγματα είναι μπερδεμένα και έφερε ως παράδειγμα τη Βουλγαρία. «Οι πρώτες εκλογές είναι σημαντικές. Θα δείξουν ποια κυβέρνηση και ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσει. Το ΠΑΣΟΚ λέει παράξενα πράγματα. Δεν θέλει ούτε Μητσοτάκη, ούτε Τσίπρα αλλά δεν λέει ποιον θέλει για πρωθυπουργό. Δεν νομίζω ότι αυτή τη θέση την ακούσει ο κόσμος», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τις υποκλοπές και είπε ότι «πήραμε τα μαθήματα και τα αλλάξαμε όλα στην ΕΥΠ». Υπενθύμισε τι έκανε η κυβέρνηση για τα παράνομα λογισμικά και αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη και δεν πρέπει να ξαναγίνουν.

«Ο Τσίπρας έχει επιδείξει πολιτική δεξιοτεχνία, αλλά ως πρωθυπουργός ήταν καταστροφικός»

«Οι πολίτες με είδαν να κυβερνάω 4 χρόνια, ενώ είχαν δει και τα 4 χρόνια του κ. Τσίπρα. Η λύση είναι στα χέρια τους», ανέφερε, ενώ είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα τον υποτιμούσε ποτέ. «Έχει επιδείξει πολιτική δεξιοτεχνία. Αλλά ως πρωθυπουργός ήταν καταστροφικός. Έχουμε πολλούς πρωταγωνιστές. Ήταν και ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος τώρα προτείνει αυτό το σύστημα «Δήμητρα». Μη ξεχνάμε τι έγινε το 2015. Θα πάμε τη χώρα μπροστά ή πίσω», συνέχισε μεταξύ άλλων.

«Ένα θέμα έχουμε μόνο με την Τουρκία: αυτό των θαλασσίων ζωνών, δεν συζητάμε θέμα συνόρων και εθνικής κυριαρχίας»

Για την Τουρκία αναφέρθηκε σε αυτούς που μιλάνε για «γαλάζια πατρίδα» και σε μία σειρά από προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις. «Πρέπει να πάρει στρατηγική απόφαση. Θέλει να λυθεί το κυπριακό και να αλλάξει τη στάση της με τη Δύση ή θα συνεχίσει μια πολιτική που είναι πιο κοντά με την Κίνα και τη Ρωσία. Έβαψαν στο χάρτη ελληνικά νησιά κόκκινα και αυτό δεν είναι θετικό. Ίσως μετά τις εκλογές επιστρέψουν στην πραγματικότητα. Δεν συζητάμε θέμα συνόρων και εθνικής κυριαρχίας. Ένα θέμα έχουμε μόνο, αυτό των θαλασσίων ζωνών. Τίποτα άλλο. Είμαι ξεκάθαρος», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ και σημείωσε ότι στο Κογκρέσο υπάρχει διακομματική συναίνεση για το ρόλο της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο.

Βασικά σημεία από τη συζήτηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Πίτερ Σπίγκελ

-Η εξέλιξη της οικονομίας είναι σημαντική, έχουμε μειώσει το χρέος, έχουμε δημιουργήσει θέσεις εργασίας

-Η ανάπτυξη μας επέτρεψε να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία κατά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση

-Θέλουμε να συγκλίνουμε με την ΕΕ, ακόμα είναι χαμηλά ο κατά κεφαλήν μισθός

-Το σημαντικότερο είναι η αύξηση του μέσου μισθού, στόχος η αύξηση 25%, οι επιχειρήσεις θα «αναγκαστούν» λόγω ανάπτυξης να προσφέρουν καλύτερους μισθούς

-Είμαστε πολύ συνεκτικοί στη μείωση των φόρων

-Οι εκλογές αφορούν επιλογές, εδώ είναι μεταξύ 2 κομμάτων: Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της αύξησης του εισοδήματος ή όχι;

-Δεν επωφελούνται όλοι λόγω του πληθωρισμού, αλλά δεν είναι ελληνικό φαινόμενο ο πληθωρισμός

-Κοιτούσα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά είναι ανοησίες, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν σε μια νέα πτώχευση της χώρας

-Δεν προχωρήσαμε σε οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, στόχος η στήρξη των πιο ευάλωτων. Έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό.

-Η αίσθηση από την προεκλογική μου καμπάνια είναι πως οι πολίτες ζητούν να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε

-Θέτουμε την Ελλάδα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη και όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και τις τεχνολογικές εταιρίες που έχουν επενδύσει στη χώρα. Είμαστε χώρα της Ευρωζώνης, έχουμε ταλαντούχο δυναμικό και είμαστε σχετικά πιο φθηνοί από άλλες χώρες

-Θα συνεχίσουμε να προσελκύουμε επενδυτές. Πιστεύω ότι τους έχουμε πείσει.

-Για Κίνα-COSCO στον Πειραιά: Στόχος να διαφοροποιήσουμε την επενδυτική μας βάση, τηρούμε τις συμφωνίες των προκατόχων μας

-Οι Έλληνες θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση, θέλουν περισσότερη μεταρρύθμιση οι πολίτες

-Στα δύσκολα χρόνια, ζήσαμε μια φαντασίωση της εναλλακτικής λύσης. Οι αντίπαλοί μας λένε τα ίδια, δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο κόσμος έχει αλλάξει.

-Για Τέμπη: Μας συγκλόνισε ως ζήτημα, οι άνθρωποι περίμεναν περισσότερα από εμάς και είχαν δίκιο. Αλλά, πρέπει να ψηφίσουμε βάσει των μεγάλων ζητημάτων.

-Η απλή αναλογική κάνει περίπλοκα τα πράγματα, στην Βουλγαρία δεν υπάρχει ακόμα κυβέρνηση.

-Θα έχουμε και δεύτερο γύρο εκλογών. Ασφαλώς, οι πολίτες θα αποφασίσουν αλλά οι πρώτες εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες. Ασφαλώς και επιλέγουν το κόμμα αλλά υπάρχουν και τα πρόσωπα που επιλέγονται

-Το ΠΑΣΟΚ είναι λίγο παράδοξο σε όσα λέει σε σχέση με τον πρωθυπουργό

-Για το ότι η αντιπολίτευση λέει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αυταρχικό κόμμα και ο Μητσοτάκης είναι αυταρχικός: Ο ελληνικός λαός με είδε να κυβερνώ, είδε και τον Αλέξη Τσίπρα, ξέρει ποια είναι η αλήθεια.

-Προχωρήσαμε περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα όπως η στήριξη των ευαλώτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό δημιουργεί σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ

-Δεν μπορεί κανείς να πει ότι βρέχει, όταν έχει ήλιο: οι ψηφοφόροι με ξέρουν, όπως και τον ΣΥΡΙΖΑ

-Για παρακολουθήσεις: Πάρα πολλά λογισμικά υπάρχουν από ιδιωτικές εταιρίες, που παρακολουθούν κόσμο, κάνουμε ό,τι καλύτερο για να περιορίσουμε τη χρήση παράνομου λογισμικού αλλά το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό.

-Ποτέ δεν θα υποτιμούσα τον αντίπαλό μου, έχει πολιτικές δεξιότητες, αλλά ο κ. Τσίπρας έκανε πολύ κακή δουλειά ως πρωθυπουργός. Πολλοί πρωταγωνιστές του 2015 βρίσκονται ακόμα στο προσκήνιο.

-Ο Βαρουφάκης θα ήθελε να αντικαταστήσει το ευρώ με την Δήμητρα, ο Τσίπρας θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί του

-Επέλεξαν να σύρουν την χώρα σε άσκοπο δημοψήφισμα, μας κόστισε δισ

-Ο κ. Τσίπρας είναι σαν να έβαλε φωτιά στο σπίτι και κάλεσε την Πυροσβεστική: Αυτό θυμίζει όταν λέει ότι έβγαλε την χώρα από την εποπτεία

-Αυτοκρατορικός ρεβιζιονισμός της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα-Κύπρο

-Γελοία η συμφωνία με την Λιβύη, χρησμοποιεί ως όπλο τις μεταναστευτικές ροές. Η Τουρκία θέλει να προσεγγίσει ξανά την Ελλάδα, να λυθεί το Κυπριακό, να γίνει αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ ή να προσεγγίσει περισσότερο την Κίνα και τη Ρωσία;

-Χάρτης Ερντογάν με τα νησιά βαμμένα στο κόκκινο: Αυτά δεν βοηθούν, ίσως μετά τις εκλογές γίνει αντιληπτό από την Τουρκία ότι έχουν περισσότερα να κερδίσουν αν μας προσεγγίσουν

-Καμία συζήτηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας με την Τουρκία

Μπορούμε να συνεργαστούμε σε τομείς όπως η πολιτική προστασία, οι πολιτιστικές ανταλλαγές, το περιβάλλον, διότι μοιραζόμαστε το Αιγαίο

-Σε επίπεδο Κογκρέσου, η στήριξη στην Ελλάδα είναι διακομματική: Περισσότερο με χειροκρότησαν εκεί, σε σχέση με την ελληνική Βουλή. Η σχέση με τις ΗΠΑ είναι αυθύπαρκτη, δεν ορίζεται από τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

-Για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Έχουμε ζήτημα με τον Πούτιν, στηρίξαμε την Ουκρανία, γιατί πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σε ηγέτες πως θα μπορούσαν να κάνουν κάτι παρόμοιο με τη Ρωσία

-Η ΕΕ συντόνισε την στήριξή της στην Ουκρανία, έχει πετύχει πολλά πράγματα τα τελευταία 2 χρόνια: τα εμβόλια για τον COVID, το Ταμείο Ανάκαμψης, η στήριξη στην Ουκρανία

ΣΧΕΤΙΚΑ