Απαραίτητοι οι εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες

NEWSROOM
Απαραίτητοι οι εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες
Φωτο: Associated Press

Την εφαρμογή του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών απ όλους, παιδιά και ενήλικες, επισημαίνουν οι επιστήμονες, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αξία των εμβολίων και την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης του προς τα εμβόλια. Η κάλυψη του εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα διατηρείται σε υψηλά ποσοστά, χαμηλό επίπεδο κάλυψης εμβολιασμού παρατηρείται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά, ενώ μεγάλο ποσοστό Ελλήνων πολιτών δεν γνωρίζει την ύπαρξη εμβολιασμού για ενήλικες και θεωρεί ότι οι εμβολιασμοί είναι μόνο για τα παιδιά.

Το 92,8% των Ελλήων πιστεύουν πως οι εμβολιασμοί είναι σημαντικό να διενεργούνται στα παιδιά

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Έλληνες συμφωνούν σε ποσοστό 92,8% πως οι εμβολιασμοί είναι σημαντικό να διενεργούνται στα παιδιά (μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό 90%), το 85,4% των Ελλήνων εκτιμούν πως τα εμβόλια είναι γενικά ασφαλή (μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό 79,8%), το 85,2% εκτιμούν πως είναι σημαντικός ο εμβολιασμός με το τριπλό εμβόλιο MMR (μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό 83,3%) και το 76,4% των συμμετεχόντων συμφωνούν πως είναι σημαντικό να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο (μέσος ευρωπαϊκός όρος 61,7%).

Βρισκόμαστε ψηλά στην εμβολιαστική κάλυψη και στην αποδοχή των εμβολίων επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και αυτή η προσπάθεια ενημέρωσης και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα εμβόλια πρέπει να είναι συνεχής. Χρειάζεται, ανέφερε, συντονισμένες δράσεις, συνεχής ενημέρωση και όχι εφησυχασμός, φέροντας ως παράδειγμα την πρόσφατη επιδημία ιλαράς και στην χώρα μας, όπου «με στοχευμένες ενέργειες σταμάτησε». Ωστόσο το θέμα δεν θα φύγει από την ατζέντα και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση.

Για το αντιεμβολιαστικό κίνημα ο κ. Μπασκόζος απαντά ότι «δεν υφίσταται» στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι κάποιοι ανάμεσα τους και γιατροί διακινούν «αντιεπιστημονικές» απόψεις για τα εμβόλια.

Σε ότι αφορά τη διστακτικότητα στον εμβολιασμό, στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ , αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το φαινόμενο δεν έχει μεγάλη διάσταση με αποτέλεσμα το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, γεγονός που οφείλεται στους Έλληνες παιδιάτρους.

Εμβόλια ενηλίκων

Πρόβλημα υπάρχει στην εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, άγνοια, αμέλεια, έλλειψη ενημέρωσης παρατηρείται στους ενήλικες και γι αυτό οι επαναληπτικές δόσεις εμβολίων καταγράφουν χαμηλά ποσοστά. Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολισμών καθορίζονται τα εμβόλια των ενηλίκων, πότε και ποιοι πρέπει να τα κάνουν, όπως η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή/και κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου (>65 ετών, εκτός αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα στην ηλικία 60-65 ετών),το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα, εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας (MMR) (όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί με δύο (2) δόσεις MMR). Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς, αλλά οι Έλληνες επιδεικνύουν αδιαφορία.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ