Στην ΠτΔ ο Μητσοτάκης, παρέλαβε τη διερευνητική εντολή: «Θα την επιστρέψω το απόγευμα, εκλογές το συντομότερο»

NEWSROOM
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την πρώτη διερευνητική εντολή / Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την πρώτη διερευνητική εντολή / Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ξεκίνησε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνεται δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε το Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 12:30 και, όπως ενημέρωσε την κυρία Σακελλαροπούλου, θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα εκλογές, ακόμα και στις 25 Ιουνίου.

«Θεωρώ χρέος μου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο της απλής αναλογικής και προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή το απόγευμα ώστε να κάνουμε εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την οποία παρέλαβε την πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις χθεσινές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται όσο το δυνατόν συντομότερα ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και επέμενε ότι «το καλύτερο για τη χώρα είναι να συζητήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα, πώς θα αυξήσουμε τους μισθούς και πώς θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, αλλά και να μιλήσουμε για τις προκλήσεις και τα θέματα που αφορούν στη νέα γενιά».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα προωθητικό βήμα ωριμότητας, ενώ επανέλαβε πως από το αποτέλεσμα της κάλπης είναι σαφές ότι δεν προκύπτει προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενη τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Βουλής τής παρέδωσε τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα και ότι κάλεσε τον πρωθυπουργό για να του παραδώσει την πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, μετά τον χθεσινό θρίαμβο της ΝΔ, μίλησε για «καταλυτικά» δεδομένα, κάνοντας λόγο περί επιτάχυνσης της διαδικασίας για «οριστική κυβερνητική λύση ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της». Είναι ενδεικτικές οι εκτιμήσεις στελεχών της ΝΔ ότι θα μπορούσε να αναλάβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση ακόμα και ως το τέλος της εβδομάδας και οι δεύτερες εκλογές να επισπευσθούν για τις 25 Ιουνίου.

Νωρίτερα, στο Προεδρικό Μέγαρο είχε μεταβεί ο Κώστας Τασούλας και παρέδωσε τα τελικά αποτελέσματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τα οποία του είχε παραδώσει η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού.

ΣΧΕΤΙΚΑ