Κοινές πρωτοβουλίες για την θαλάσσια οικονομία συζήτησαν η υφ. Ναυτιλίας της Κύπρου, Μ. Χατζημανώλη, με την διοίκηση του ΕΒΕΠ

NEWSROOM
Κοινές πρωτοβουλίες για την θαλάσσια οικονομία συζήτησαν η υφ. Ναυτιλίας της Κύπρου, Μ. Χατζημανώλη, με την διοίκηση του ΕΒΕΠ

Η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας και της θαλάσσιας οικονομίας αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης της υφυπουργού Ναυτιλίας της Κύπρου, Μαρίνας Χατζημανώλη, με τη διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο του ΕΒΕΠ.

Η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, Μαρίνα Χατζημανώλη, σημείωσε ότι το κυπριακό νηολόγιο θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένο μέχρι το 2024, ενώ αναφέρθηκε στις συνέργειες που μπορεί να αναπτυχθούν στα ναυτιλιακά fora από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε η κ. Χατζημανώλη και για την ψηφιακή πλατφόρμα port community system, αλλά και για τα πεδία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με τις αρμόδιες κυπριακές Αρχές.

Στο μεταξύ, με αφορμή τη ναυτιλιακή ζεύξη Ελλάδας - Κύπρου και τη αύξηση της ζήτησης για τα δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ που έχει δρομολογηθεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στη γραμμή, ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι η γραμμή αυτή συμβάλει, αφενός στην ενδυνάμωση, αμφίπλευρα, της τουριστικής κίνησης, αλλά και δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας να την αξιοποιήσουν για τη διακίνηση προϊόντων τους. Μάλιστα, εξετάστηκε και το ενδεχόμενο ανάπτυξης, από κοινού, πρωτοβουλιών για την χρονική επέκταση της λειτουργίας της γραμμής.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας, την σύμπλευσή τους σε μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη ναυτιλία και το επιχειρείν υπενθυμίζοντας, παράλληλα, την στενή συνεργασία του επιμελητηρίου με το ΕΒΕ Αμμοχώστου με την υπογραφή του επικαιροποιημένου Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης μεταξύ των δύο επιμελητηρίων, η οποία και διανοίγει νέους ορίζοντες στην ήδη 50χρονη συνεργασία τους.

Ο ίδιος, απευθυνόμενος στην υφυπουργό, έθεσε δέσμη θεμάτων στα πεδία στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ κυπριακών και ελληνικών επιχειρήσεων.

Γνωρίζουμε, είπε ο κ. Κορκίδης, ότι η παραγωγή της παγκόσμιας οικονομίας των θαλασσών εκτιμάται σήμερα σε 1,3 τρισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι, από όλους τους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας, η καινοτομία είναι καθοριστικής σημασίας για την αξιοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού και τη δημιουργία απασχόλησης και σημείωσε τις ευκαιρίες ανάπτυξης συνεργιών μέσα από τις οποίες μπορεί να διεκδικηθεί ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της πίτας προς όφελος των κυπριακών και ελληνικών επιχειρήσεων.

Επίσης, συμφωνήθηκε να αναληφθούν από κοινού, και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αμμοχώστου, πρωτοβουλίες για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, καθώς Ελλάδα και Κύπρος διατηρούν τα ισχυρότερα νηολόγια στην Ε.Ε.

Τέλος, εξετάζεται η παρουσία του ΕΒΕΠ και της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων στην έκθεση «Ναυτιλιακή Κύπρος 2023», που θα πραγματοποιηθεί στις 8-11 Οκτωβρίου 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ