Θρήνος για τους ήρωες πιλότους του Canadair που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος -Πώς έγινε το δυστύχημα

NEWSROOM
Αριστερά τα συντρίμμια του Canadair -Δεξιά επάνω ο κυβερνήτης, Σμηναγός Χρήστος Μουλάς, 34 ετών, κάτω ο συγκυβερνήτης, Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών
Αριστερά τα συντρίμμια του Canadair -Δεξιά επάνω ο κυβερνήτης, Σμηναγός Χρήστος Μουλάς, 34 ετών, κάτω ο συγκυβερνήτης, Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών

Θρήνος για την απώλεια των δύο ηρωικών πιλότων του Canadair που κατέπεσε στον Πλατανιστό Καρύστου, ενώ επιχειρούσαν στην πυρκαγιά,

Νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμα του CL-215, που συνετρίβη στην χαράδρα, ο 34χρονος κυβερνήτης, Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος συγκυβερνήτης του, ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης.

Στην ανακοίνωσή του το ΓΕΑ επιβεβαίωσε τους φόβους όλων όσοι είδαν το βίντεο με το αεροσκάφος να πέφτει και να αναφλέγεται.

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών» ανακοίνωσε το ΓΕΑ.

Αμέσως κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή του υπ. Άμυνας Νίκου Δένδια, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε το ταξίδι του στην Κύπρο.

Μητσοτάκης: Σφίγγουμε τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη

Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης», πρόσθεσε.

Ο πολιτικός κόσμος συγκλονίστηκε, ενώ στη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Συλλυπητήριες ανακοινώσεις έβγαλαν τα κόμματα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βουλευτές, υπουργοί, πρεσβείες, ξένοι ηγέτες καθώς και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέν που εξέφρασε την θλίψη του στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Πώς έγινε η τραγωδία

Το τραγικό περιστατικό συνέβη στις 14:52 στον Πλατανιστό Καρύστου. Το Canadair που επιχειρούσε από το πρωί, έκανε τις τελευταίες ρίψεις νερού καθώς η φωτιά είχε σχεδόν οριοθετηθεί. Οι δύο πιλότοι έκαναν την ρίψη, στη φωτιά που έκαιγε σε χαράδρα. Με έναν ριψοκίνδυνο ελιγμό, που δείχνει την αυτοθυσία των πιλότων, κατέβηκε πολύ χαμηλά. Αφού απελευθέρωσε την ποσότητα νερού, είχε κλίση προς τα δεξιά. Ωστόσο, λόγω του χαμηλού ύψους, «βρήκε» ο πλωτήρας του Canadair σε δέντρο και αποκολλήθηκε από το δεξί φτερό. Αμέσως το πυεροσβεστικό αεροσκάφος παρουσίασε stall (απώλεια στήριξης), πήρε και άλλη κλίση προς τα δεξιά. Οι προσπάθειες κυβερνήτη και συγκυβερνήτη να το επαναφέρουν, ήταν μάταιες καθώς πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος. Το Canadair κατέπεσε σε ρέμα και αμέσως ανεφλέγη.

ΣΧΕΤΙΚΑ