Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού -Τι συστήνουν οι ειδικοί για μάσκες και γιορτές

NEWSROOM
Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού -Τι συστήνουν οι ειδικοί για μάσκες και γιορτές
Xριστουγεννιάτικος στολισμός στην Αθήνα © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Εμβολιασμός, έγκυρη χρήση αντιιικών φαρμάκων, μάσκα σε πολυσύχναστους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς -ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου- είναι τα «όπλα» που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για την πρόληψη έναντι του κορωνοϊού.

Η επιδημιολογική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, απασχόλησε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19.

Οι επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, κάτι που προκαλεί ανησυχία και για την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, μέλη της επιτροπής ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά συστήνεται σε χώρους με συγχρωτισμό.

Σχετικά με τα νοσοκομεία, η επιτροπή δεν προτείνει υποχρεωτική χρήση μάσκας ούτε κάνει σύσταση. Υπενθυμίζει ότι υπάρχει παλιά σύσταση στα νοσοκομεία και οι επιτροπές λοιμώξεων μπορούν να επαναφέρουν τη χρήση της ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, είτε στο νοσοκομείο, είτε γενικότερα. Το μέτρο θα αφορά εργαζόμενους στα νοσοκομεία, νοσηλευόμενους και επισκέπτες.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους επιστήμονες ήταν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έναντι της covid-19 με το ενισχυμένο εμβόλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση.

Σχετικά με τις εορταστικές συγκεντρώσεις, οι ειδικοί προτείνουν την τήρηση των μέτρων προστασίας, τη διενέργεια self test πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις και, σε περίπτωση συμπτωμάτων, την αποφυγή επαφών.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ