Απογευματινά χειρουργεία: Ξεκινούν από σήμερα - Πώς θα λειτουργούν, στη Θεσσαλονίκη Γεωργιάδης-Θεμιστοκλέους

NEWSROOM
Απογευματινά χειρουργεία: Ξεκινούν από σήμερα - Πώς θα λειτουργούν, στη Θεσσαλονίκη Γεωργιάδης-Θεμιστοκλέους
Φωτο: Shutterstock

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας πάνω από 150 νοσοκομεία δήλωσαν ήδη ότι οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία.

Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στις 16:00 και στο «ΑΧΕΠΑ» στις 17:00 θα πραγματοποιηθούν σήμερα (12/03/2024) τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Προκειμένου να σηματοδοτήσουν την έναρξη αυτής της μεγάλης αλλαγής στο Εθνικό Σύστημα, τόσο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους θα δώσουν το «παρών» στα δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, περιφέρεια όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αναμονές.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών δημοσιεύτηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει το ποιοι ασθενείς θα έχουν προτεραιότητα, τις επεμβάσεις, αλλά και τις αμοιβές γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας πάνω από 150 νοσοκομεία δήλωσαν ήδη ότι οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι απογευματινές επεμβάσεις και σε άλλες νοσοκομειακές μονάδες της χώρας. Συγκεκριμένα, το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν επίσης και σε Ευαγγελισμό, Γενικό Κρατικό Αθηνών (Γ. Γεννηματάς), ΑΧΕΠΑ, Σωτηρία, Άγιο Παύλο (Θεσσαλονίκη) και Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στα απογευματινά ιατρεία

Στην υπουργική απόφαση αναφέρεται πως θα μπορούν να συμμετέχουν στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που απασχολείται στο νοσοκομείο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και με οποιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης.

Επίσης, δύναται να συμμετέχουν και οι ειδικευόμενοι ιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων ως χειρουργοί Β’ και Γ’. Το προσωπικό αυτό μπορεί να συμμετέχει στην ως άνω λειτουργία εφόσον δεν εφημερεύει, δεν απασχολείται υπερωριακά, ούτε σε απογευματινά ιατρεία κατά την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου.

Ο έλεγχος λειτουργίας πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση από τους διοικητές των νοσοκομείων και σε μηνιαία βάση από τους διοικητές των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Απογευματινά χειρουργεία: Έξι οι κατηγορίες επεμβάσεων - Πώς θα αμείβονται γιατροί και προσωπικό

Η ΚΥΑ ορίζει, επίσης, τις αμοιβές του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού θα συμμετέχει στα απογευματινά χειρουργεία. Σύμφωνα με αυτήν, οι χειρουργικές επεμβάσεις και οι επεμβατικές πράξεις χωρίζονται ανάλογα με τη βαρύτητά τους στις εξής 6 κατηγορίες:

  • Πολύ μικρές
  • Μικρές
  • Μεσαίες
  • Μεγάλες
  • Βαριές
  • Εξαιρετικά βαριές

Σε κάθε κατηγορία το κόστος για τον ασθενή διαφέρει και ξεκινάει από 300 ευρώ για ένα πολύ μικρό περιστατικό και φθάνει στα 2.000 ευρώ για ένα εξαιρετικά βαρύ περιστατικό.

Αναλυτικά, οι αμοιβές για τη χειρουργική ομάδα ανά περίπτωση είναι οι εξής:



Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ