«Καμπανάκι» από τη Διεθνη Διαφάνεια για τη Θάνου

NEWSROOM
«Καμπανάκι» από τη Διεθνη Διαφάνεια για τη Θάνου
Φωτο: Eurokinissi

Η Ελλάδα έχασε τρεις μονάδες στη φετινή κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας, καθώς για το 2018 συγκεντρώνει 45 έναντι 48 το 2017. Μάλιστα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις μετά την Βουλγαρία.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο από το 2012 κατά 9 μονάδες. Αιτία για τη βελτίωση αυτή, όπως επισημαίνεται, είναι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Όμως, παρά τις μεταρρυθμίσεις, η πάταξη της διαφθοράς αντιμετωπίζει εμπόδια στην Ελλάδα και κυρίως τη γραφειοκρατία.

Στην έκθεση επισημαίνονται οι ανησυχίες σχετικά με τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεδομένου ότι η κ. Θάνου είναι στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού και ως εκ τούτου ο διορισμός της απειλεί την ανεξαρτησία του θεσμού.

Σύμφωνα με την κατάταξη του Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά, που παρουσιάζει κάθε χρόνο η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, την χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψε η Βουλγαρία, με βαθμολογία 42 μονάδες. Στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη βρίσκεται η Ουγγαρία.

Πρώτη στον κόσμο, ως η λιγότερη διεφθαρμένη χώρα και με σκορ 88 μονάδων, έρχεται η Δανία. Ακολουθούν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία. Παγκοσμίως και σε σύνολο 180 χωρών, η Ελλάδα έρχεται 67η και βρίσκεται σε χειρότερη θέση από χώρες όπως η Μαλαισία, η Κούβα, η Ρουάντα, η Μποτσουάνα και η Ουρουγουάη.

ΣΧΕΤΙΚΑ