Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της Αθήνας

Φωτο: Shutterstock

Προτάσεις για την ανάπλαση και ανάδειξη εννέα ενοτήτων, οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, θα πρέπει να υποβάλουν έως τις 10 Ιουνίου οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό τον οποίο θα υλοποιήσει το υπουργείο Υποδομών, ύψους 217.000 ευρώ.

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού αναφέρεται πως αντικείμενο είναι «η περιοχή που ορίζεται από τις οδούς Σταδίου – Πειραιώς – Ερμού, όπως και την άμεση όμορη ενδοχώρα του».

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προτάσεις των παρεμβάσεών τους στις εξής ενότητες:

  • Κεραμεικός – Τεχνόπολη – Ιερά Οδός
  • Πειραιώς – Κουμουνδούρου – Ψυρρή
  • Γεράνι – Πλατεία Θεάτρου – Αθηνάς
  • Κοραή – Κλαυθμώνος – Καρύτση – Άγιοι Θεόδωροι
  • Ερμού – Μητροπόλεως – Φιλελλήνων – Σύνταγμα
  • Δημαρχείο – Αθηνάς 
  • Πλατεία Ομονοίας
  • Αγίου Κωνσταντίνου – Εθνικό Θέατρο
  • Αθηνάς – Ερμού – Μοναστηράκι

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κρατικής εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» η οποία ιδρύθηκε πριν λίγους μήνες από τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Χρήστο Σπίρτζη. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έχει τοποθετηθεί ο καθηγητής του ΕΜΠ και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με το ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μπελαβίλας, ο οποίος αμείβεται με συνολικές μηνιαίες αποδοχές 3.500 €.

Οι βασικοί άξονες του διαγωνισμού θα αφορούν στη διαμόρφωση δημόσιων χώρων, την ανάδειξη και την αξιοποίηση διατηρητέων κτηρίων, τη δημιουργία χώρων πρασίνου και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα πρέπει να συνάδουν με το ιστορικό περιβάλλον του κέντρου της Αθήνας, να υλοποιούνται με ευκολία και να έχουν αντοχή στο χρόνο.

Η ολοκλήρωση του έργου της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας (ΕΑΧΑ) αποτελεί βασικό στόχο της «Ανάπλαση Αθήνας». Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας έως το Παναθηναϊκό στάδιο.

Δικαίωμα συμμετοχής στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, οποίος αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες 10 μέρες του Μαρτίου, θα έχουν όσοι εγγραφούν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.athensanaplasis-competition.gr που έχει συσταθεί, μέχρι και 15 ημέρες πριν την έναρξή του.

Η «Ανάπλαση Αθήνας» αναμένεται να πραγματοποιήσει δύο ακόμα αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, οι οποίοι θα αφορούν σε παρεμβάσεις σε όλο το μήκος της οδού Πειραιώς, από το Γκάζι έως το Φάληρο, και στην αποκατάσταση του θεάτρου του Λυκαβηττού.

Έργα για την αναβάθμιση του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας σχεδιάζει και ο δήμος Αθηναίων. Οι εργασίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, πεζοδρομήσεις, την εγκατάσταση φωτισμού LED και την αποκατάσταση ζημιών. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ