Ποια σχολεία θα ανακαινιστούν σε όλη τη χώρα

NEWSROOM
Ποια σχολεία θα ανακαινιστούν σε όλη τη χώρα
Φωτό: Eurokinissi

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη εργασιών ανακαίνισης σε 238 σχολεία και σχολικά συγκροτήματα, που βρίσκονται σε 132 Δήμους σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».

Τα έργα θα υλοποιηθούν από την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ) και θα χρηματοδοτηθούν μέσω δωρεάς ύψους 100 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Το χρονοδιάγραμμα

Οι παρεμβάσεις προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν εντός του καλοκαιριού, ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα και πλήρως λειτουργικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Στη Β’ Φάση του προγράμματος εντάσσονται σχολικές μονάδες από όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, προβλέπονται έργα σε 106 σχολεία στην Αττική, 27 στην Κεντρική Μακεδονία, 19 στην Πελοπόννησο, 15 στη Θεσσαλία και στη Δυτική Ελλάδα, 14 στην Κρήτη, 10 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ μικρότερος αριθμός σχολείων εντάσσεται στις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Οι αλλαγές που θα γίνουν

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν διαφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε σχολείου και περιλαμβάνουν εσωτερικούς και εξωτερικούς χρωματισμούς, ανακατασκευή και ανακαίνιση WC, δημιουργία ή επισκευή υποδομών για ΑμεΑ, παρεμβάσεις σε γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ ή παιδικές χαρές νηπιαγωγείων, καθώς και μονώσεις και επισκευές στεγών.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας υπογράμμισε ότι η δεύτερη φάση του προγράμματος συνεχίζει μια πρωτοβουλία με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, η οποία βελτιώνει τις συνθήκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, ανέφερε ότι μέρος της χρηματοδότησης θα καλύψει και μελέτες για τουλάχιστον 450 επιπλέον σχολικές μονάδες, στο πλαίσιο της επόμενης φάσης του προγράμματος.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί ανακαινίσεις σε 431 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα, με έμφαση σε ειδικά σχολεία, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές, αλλά και περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Όπως τόνισε, ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει επενδύσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ για περίπου 2.500 σχολικές μονάδες, με στόχο ένα πιο ασφαλές, λειτουργικό και σύγχρονο δημόσιο σχολείο.

Αναλυτικά ο πίνακας με τα νέα σχολεία που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΔΩ.

ΣΧΕΤΙΚΑ