Κακοκαιρία: «Κόκκινη» προειδοποίηση για την Κρήτη – Πότε αναμένονται βροχές στην Αττική
Στο επικαιροποιημένο δελτίο που εξέδωσε σήμερα το πρωί (01/10) η ΕΜΥ, έδωσε «κόκκινη» προειδοποίηση για την κακοκαιρία που έχει ήδη ξεκινήσει και «χτυπά» κυρίως την περιοχή της Κρήτης, χωρίς ωστόσο να αφήνει ανεπηρέαστη και την Αττική.
Στο Ρέθυμνο έχει εστάλη ήδη το πρώτο μήνυμα από το 112. Την ίδια στιγμή έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα και καταστροφικά περιστατικά, με τα μεγαλύτερα μέχρι στιγμής να καταγράφονται στον ορεινό Μυλοπόταμο και ιδιαίτερα στα Ζωνιανά, τα Λιβάδια και την Αξό.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα, ζημιές στο οδικό δίκτυο και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ενώ οι Αρχές έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή.
Ακόμη, έχουν ήδη ανακοινωθεί από εχθές αναστολές λειτουργίας σχολικών μονάδων λόγω της κακοκαιρίας. Ειδικότερα, στον Δήμο Μαλεβιζίου, κλειστά παραμένουν σήμερα, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία της Αγίας Πελαγίας και του Φόδελε, καθώς και ο Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός στην Αγία Πελαγία.
Η απόφαση ελήφθη μετά την έκτακτη προειδοποίηση της ΕΜΥ, για την προστασία των μαθητών και του προσωπικού και την αποφυγή κινδύνων κατά τις μετακινήσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές του δήμου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά, οι δημοτικοί βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ λειτουργούν κανονικά.
Ρέθυμνο: Μήνυμα 112 στο Ρέθυμνο «Να αποφεύγετε τις μετακινήσεις»
Στο μεταξύ, μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους του Ρεθύμνου, με σύσταση να αποφεύγονται οι μετακινήσεις και οι επισκέψεις στα χωριά Ζωνιανά και Λιβάδια, καθώς και στον ορεινό όγκο του Μυλοποτάμου στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.
Η προειδοποίηση αφορά όλους όσοι βρίσκονται ή πρόκειται να μετακινηθούν στην περιοχή, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στις μετακινήσεις και να καταστήσουν επικίνδυνο το οδικό δίκτυο.
Ήδη από χθες, το Πυροσβεστικό Σώμα ενίσχυσε τις δυνάμεις του στην Κρήτη. Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αναχώρησαν ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά με προορισμό τα Χανιά ο Προϊστάμενος του Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, για τον συντονισμό των επιχειρήσεων, καθώς και ειδικές δυνάμεις και εξοπλισμός.
Συγκεκριμένα, στην Κρήτη μετακινήθηκαν Ομάδα Ορμητικών Υδάτων με λέμβους της 6ης ΕΜΑΚ, ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα και λέμβος της 1ης ΕΜΑΚ, καθώς και ομάδα του ΜΕΤΠΕ με αντλητικά συγκροτήματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις χθεσινές προγνώσεις, αναμένονταν πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ οι θυελλώδεις βοριάδες θα έφταναν τα εννέα μποφόρ.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει τεθεί σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code έως και την Κυριακή
Τι ώρα ξεκινούν οι βροχές στην Αττική
Σύμφωνα με το Meteo, οι βροχές θα ξεκινήσουν στην Αττική γύρω στις 12 το μεσημέρι και θα κρατήσουν μέχρι τις πρώτες ώρες το απόγευμα. Συγκεκριμένα, βροχές θα πέσουν στα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια από τις 12 και μετά.
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη στην Αττική θα υπάρχουν εναλλαγές του ήλιου με την συννεφιά. Όπως είπε ο γνωστός μετεωρολόγος γύρω από τους ορεινούς όγκους του λεκανοπεδίου ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές.
Νέο έκτακτο καιρού
Το Έκτακτο Δελτίο Επικινδύνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τετάρτη 30-09-26 12:00 τοπική, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.
Σήμερα Πέμπτη (01-10-2026) τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νότια της χώρας, κυρίως στην Κρήτη, καθώς και πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο.