Απαγόρευση της πλαστικής σακούλας σχεδιάζει η Κύπρος

NEWSROOM
Απαγόρευση της πλαστικής σακούλας σχεδιάζει η Κύπρος
Φωτό: Shutterstok

Την πλήρη απαγόρευση στη χρήση της πλαστικής σακούλας μελετά το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου. που ετοιμάζει ειδικό νομοσχέδιο για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πολίτη» της Κύπρου, το υπουργείο έχει ήδη ετοιμάσει νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε ακολούθως να περάσει από νομοτεχνική επεξεργασία και να κατατεθεί στη Βουλή.

Η κυπριακή κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευση καθώς δεν είναι σε θέση να ελέγξει με ακρίβεια σήμερα ποιοι χρεώνουν την πλαστική σακούλα -βάσει της κοινοτικής οδηγίας που έχει τεθεί σε ισχύ και στην Ελλάδα-, ποιοι δηλώνουν την αγορά της και ποιοι είναι εκείνοι που αγνοούν τις προβλέψεις της νομοθεσίας.

Με την εφαρμογή της απαγόρευσης οι καταναλωτές στην Κύπρο θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται μόνο επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες από τα ταμεία των σουπερμάρκετ.

Η χρέωση στην πλαστική σακούλα έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2017 με τιμή 4 ευρωλεπτά ανά τεμάχιο, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019 η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 9 ευρωλεπτά. Ωστόσο η πλαστική σακούλα μίας χρήσης είναι ουσιαστικά ανύπαρκη στα ελληνικά σουπερμάρκετ, τα οποία πωλούν ανθεκτικότερες σακούλες στην τιμή των 5 ευρωλεπτών οι οποίες μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αρκετές φορές. Ωστόσο, το ποσό από τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες δεν συνιστά περιβαλλοντικό τέλος και δεν καταλήγει στο ειδικό ταμείο που είχε δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη του ΙΕΛΚΑ οι η χρήση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης στα σουπερμάρκετ στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 80,3% το 2018, με αποτέλεσμα η κατά κεφαλή κατανάλωση στα σουπερμάρκετ να μειώθηκε από 167 ετησίως σε 33.

Ωστόσο και λαμβάνοντας υπόψιν και το υπόλοιπο λιανεμπόριο, το ΙΕΛΚΑ εκτιμά ότι η κατά κεφαλή κατανάλωση σακούλας διαμορφώνεται σε 115-120 τεμάχια ετησίως, αριθμός που είναι αρκετά μακριά από τις 90 σακούλες που έχει θέσει ως στόχο για το τέλος του 2019 η Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ