fbpxΕυφυές κτίριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης στη Χίο | Economistas.gr
Skip to main content

Ευφυές κτίριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης στη Χίο

Ευφυές κτίριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης στη Χίο

Η δημιουργία Πρότυπου Ευφυούς κτιρίου Μηδενικής Κατανάλωσης, μέσω του “Αυτονομώ”, και ειδικότερα η περίπτωση μελέτης του κτιρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, παρουσιάστηκε σήμερα με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων.

Το «Αυτονομώ» είναι ένα πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Interreg, που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των μεγάλων κτιρίων, στο οποίο εμπλέκονται το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Κύπρου, τα Πανεπιστήμια, Αιγαίου, Πατρών και Κύπρου, και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Σκοπός του έργου είναι η πλήρης ενεργειακή αναβάθμιση μεγάλων και παλαιών κτιρίων, ούτως ώστε να μηδενίζεται κυριολεκτικά το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε η μελέτη για την πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, και ενός αστυνομικού τμήματος στην Κύπρο.

Στη Χίο, ολοκληρώθηκε η θερμοφωτογράφηση του κελύφους του κτιρίου, στο οποίο θα τοποθετηθούν πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης και στη συνέχεια ειδικοί σοβάδες για κτίρια δίπλα στη θάλασσα, η οποία απέχει μόλις επτά μέτρα από το Λιμεναρχείο. Θα τοποθετηθεί ειδική μόνωση οροφής και νέα κουφώματα με τριπλό τζάμι. Θα αντικατασταθεί η κεντρική θέρμανση πετρελαίου, με αντλίες θερμότητας, με ψυκτικό μέσο τον αέρα για τη θέρμανση, κατά τους χειμερινούς μήνες και το νερό της θάλασσας, το καλοκαίρι, για να επιτυγχάνεται η ψύξη.

Θα υπάρξει σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών τόξων και αποθήκευσης ρεύματος μέσω μπαταριών λιθίου. Θα δημιουργηθεί σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με ένα φορτιστή ταχείας φόρτισης και έναν απλής, στους οποίους θα φορτίζεται το ηλεκτρικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο που θα αγοραστεί για το Λιμεναρχείο, αλλά και τα αυτοκίνητα του κοινού. Θα τοποθετηθούν φωτιστικά Led, ενώ το νέο κεντρικό σύστημα ψύξης θέρμανσης θα γίνεται με fan-coils.

Όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση το κτίριο θα έχει πλήρη και αυτόματη ηλεκτρονική παρακολούθηση της ενεργειακής λειτουργίας του, με ειδικούς αισθητήρες, μέσω συστημάτων KNX (λατινικά αρχικά) καθώς και καθημερινή αναφορά στον υπεύθυνο ενεργειακό μηχανικό. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και έχει ύψος 517.700 ευρώ. Το «Αυτονομώ» έχει εφαρμοστεί σε δημόσια σχολεία στους νομούς Γρεβενών και Φλώρινας, στο Δήμο Βέροιας, στο Νοσοκομείο Καστοριάς, στο αστυνομικό μέγαρο Πτολεμαΐδας και σε άλλα μεγάλα δημόσια κτίρια.

Η ενημέρωση έγινε παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, του Γενικού Γραμματέα Λιμένων Χρήστου Λαμπρίδη, του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας Διονύση Τεμπονέρα, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναυάρχου ΛΣ Σταμάτη Ράπτη και της Λιμενάρχου Χίου Αντιπλοιάρχου (T) ΛΣ Ειρήνης Αργύρη. Την παρουσίαση έκαναν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών (ΔΙ.ΛΙ.Κ.ΥΠ.), Πλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Μυτιληναίος, η Αρχιτέκτων Κατερίνα Πανταζή, Υπεύθυνη Έργου του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Στεφανίδης, ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Δρ Δημήτρης Στημονιάρης, και ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Δρ Θεόδωρος Κόττας, μέλος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εντυπωσιακό βίντεο: Η μανούβρα του Blue Star Chios ενώ δένει στο λιμάνι
Εντυπωσιακό βίντεο: Η μανούβρα του Blue Star Chios ενώ δένει στο λιμάνι
Το νέο καλοκαιρινό δρομολόγιο Πειραιάς-Μύκονος-Μεστά-Σίγρι Λέσβου, μετά τη χαλάρωση των μέτρων λόγω κορωνοϊού, εγκαινίασε το «Blue Star Chios». 
Εντυπωσιακό βίντεο: Η μανούβρα του Blue Star Chios ενώ δένει στο λιμάνι
Μητσοτάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: Δίνει δύναμη στον εργαζόμενο
Μητσοτάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: Δίνει δύναμη στον εργαζόμενο
Ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο έκανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: Δίνει δύναμη στον εργαζόμενο
Αποδοκιμάζει η Ιερά Σύνοδος τις παρασπονδίες κληρικών το Πάσχα
Αποδοκιμάζει η Ιερά Σύνοδος τις παρασπονδίες κληρικών το Πάσχα
Πικρία και αποδοκιμασία για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις ορισμένων κληρικών από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις για το Πάσχα.
Αποδοκιμάζει η Ιερά Σύνοδος τις παρασπονδίες κληρικών το Πάσχα