Διαγωνισμός 10 εκατ. για την αποκατάσταση των Προσφυγικών

Φωτό: Eurokinissi

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η διενέργεια διαγωνισμού για την αποκατάσταση του συγκροτήματος προσφυγικών κατοικιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η τροπολογία προβλέπει πως με απόφαση του 66% των συνιδιοκτητών των 228 προσφυγικών διαμερισμάτων, μπορεί να υποβληθεί αίτηση έκδοσης οικοδομικής άδειας για την πραγματοποίηση εργασιών αποκατάστασης των κτισμάτων, τα οποία έχουν κηρυχθεί νεότερα διατηρητέα μνημεία.

Η νομοθετική πρωτοβουλία για την έκδοση οικοδομικής άδειας θεωρείται αναγκαία, καθώς 51 από τις 220 κατοικίες ανήκουν σε ιδιώτες. Από αυτούς ωστόσο, έχουν εντοπιστεί οι ιδιοκτήτες των 35 διαμερισμάτων, ενώ τα υπόλοιπα 177 διαμερίσματα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής.

Η αποκατάσταση των προσφυγικών πολυκατοικιών αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κρατικής εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», η οποία ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Αλέκου Φλαμπουράρη και του Χρήστου Σπίρτζη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Νίκο Μπελαβίλα, τα τεύχη δημοπράτησης αναμένεται να είναι έτοιμα μέσα σε 3 μήνες.

Στην παρούσα φάση η Περιφέρεια Αττικής, που θα διενεργήσει το διαγωνισμό, και η «Ανάπλαση Αθήνας» επεξεργάζονται τις τελικές τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά και την οριστικοποίηση των κονδυλίων που θα απαιτηθούν.

Μιλώντας στο economistas, ο κ. Μπελαβίλας, ο οποίος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού θα υπερβεί τα 10 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου πως το έργο προβλέπει την αποκατάσταση επιφάνειας 8.500 τμ με κόστος που θα ανέλθει από 900 έως 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό, δίχως να υπολογίζεται ο ΦΠΑ.

Για την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να απαιτηθούν 36 μήνες, καθώς ορισμένοι ιδιοκτήτες που κατοικούν στα προσφυγικά θα χρειαστεί να μετακινηθούν.

Ο διαγωνισμός θα αφορά στην επισκευή και αποκατάσταση των όψεων και των κοινόχρηστων χώρων (δίκτυα κοινής ωφέλειας, κλιμακοστάσια, δώματα) στις 8 πολυκατοικίες.

Τα 177 διαμερίσματα των 55 τμ. που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής θα ανακαινιστούν και αναμένεται να διατεθούν για ποικίλες χρήσεις. Όπως τη φιλοξενία συγγενών ασθενών στο παρακείμενο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», για κοινωνική κατοικία και για τη δημιουργία μουσείου μικρασιατικής μνήμης.

Σε ό,τι αφορά τα 51 ιδιόκτητα διαμερίσματα ενδέχεται να υπάρξει πρόβλεψη για την επιδότηση εργασιών ανακαίνισης. Η «Ανάπλαση Αθήνας» έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για τη διενέργεια διαγωνισμού και για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στις προσφυγικές πολυκατοικίες με το δήμο Αθηναίων, στον οποίο ανήκει.

Το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1933-1935, βάσει σχεδίων των αρχιτεκτόνων Κίμωνα Λάσκαρι και Δημήτριου Κυριακού, προκειμένου να στεγαστούν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ