Skip to main content

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Αλλαγή πολιτικής ζητούν 35 επιστήμονες

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Αλλαγή πολιτικής ζητούν 35 επιστήμονες

Επιστολή προς τις Ελληνικές Αρχές, τα πολιτικά κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στέλνει ομάδα 35 επιστημόνων, ειδικών στο κάπνισμα, από όλο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για σοβαρούς κινδύνους τονίζοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να υιοθετήσει μια πολιτική ελάττωση της βλάβης από το κάπνισμα».

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν γιατροί και επιστήμονες, ειδικοί στο κάπνισμα, από πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα από όλο τον κόσμο, διατυπώνεται η έντονη ανησυχία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας 4419/2016 (ΦΕΚ 174/ τ. Ά/ 2016) που προβλέπει τις οδηγίες για την κατασκευή, πώληση, προβολή, παρουσίαση των προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και συναφών προϊόντων.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως «με ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρούμε ότι η Ελλάδα θεωρεί σαν άμεση προτεραιότητα τη θέσπιση περιοριστικών, και σε πολλές περιπτώσεις μη εφαρμόσιμων, μέτρων για προϊόντα ελάττωσης της βλάβης στην υγεία από το κάπνισμα (συγκεκριμένα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα), παρά τα συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του καπνίσματος. Όπως πρόσφατα αναλύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι προϊόντα καπνού και χρησιμοποιούνται από τους καπνιστές ως ένα υποκατάστατο του καπνίσματος, σε μια προσπάθεια να διακόψουν το κάπνισμα. Υπάρχει μια ευρεία συναίνεση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο βλαπτικά από το κάπνισμα, (...) ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν θετικό αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται κυρίως από τους Έλληνες εν ενεργεία και πρώην καπνιστές, ενώ είναι σπάνια η χρήση τους από μη-καπνιστές. Είναι σημαντικό ότι οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων ανέφεραν ότι διέκοψαν το κάπνισμα».

Και προσθέτουν: «αν και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία θα δικαιολογούσαν μια στρατηγική υποστήριξης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως προϊόντων ελάττωσης των επιβλαβών συνεπειών για τους καπνιστές οι οποίοι δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα με τη χρήση άλλων μεθόδων στην Ελλάδα, παρατηρούμε ότι οι ελληνικές αρχές ακολουθούν μια διαφορετική πορεία, αφού οι πρόσφατες ανακοινώσεις των Κανονιστικών Αρχών περιλαμβάνουν περιττά και δυνητικά επιβλαβή για τη Δημόσια Υγεία μέτρα, εστιάζοντας στα μη νικοτινούχα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου».

Παράδοξα και ανεφάρμοστα μέτρα

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης πως «ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι προφανώς παράδοξα, όπως η εφαρμογή μηνυμάτων για βλάβες στην υγεία στις ετικέτες προϊόντων που δεν περιέχουν νικοτίνη, ενώ δεν απαιτείται τέτοιου είδους σήμανση για τα προϊόντα νικοτίνης σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Άλλα μέτρα είναι ανεφάρμοστα και μάλιστα θα μπορούσαν να εκθέσουν τους καταναλωτές σε κίνδυνο για την υγεία τους. Η απαγόρευση στην πώληση των πρώτων υλών των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι αδύνατο να εφαρμοστεί δεδομένου ότι αυτά τα συστατικά, η προπυλενογλυκόλη και η γλυκερίνη, είναι διαθέσιμα εδώ και δεκαετίες, είναι μη τοξικά, πωλούνται σε φαρμακεία και είναι διαθέσιμα στον καθένα. Αυτά τα συστατικά συμμορφώνονται με τον κανονισμό CLP της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ασφαλή για τους χρήστες στην ανάμιξή τους για την ιδιοκατασκευή υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Παρόμοια προβλήματα προκύπτουν από την απαγόρευση των αρωμάτων, τα οποία προέρχονται από τη βιομηχανία τροφίμων. Στην ουσία οι καταναλωτές που θα αναζητήσουν αρώματα από τα καταστήματα τροφίμων, αντί από τα καταστήματα ατμιστικών προϊόντων, θα έχουν τον κίνδυνο χρήσης αρωμάτων διαλυμένων σε φυτικά έλαια, τα οποία είναι και ακατάλληλα για εισπνοή».

Η επιστολή κλείνει με τους επιστήμονες να ζητούν από τις Ελληνικές Αρχές να προσεγγίσουν με προσοχή τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα χωρίς καύση, όπως είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στη μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα.

epistimones_0.jpg
epistimones2.jpg
epistimones3.jpg
epistimones4.jpg

Διαβάστε την επιστολή των επιστημόνων:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατασχέθηκαν 3,3 τόνοι βρώμης στον Πειραιά
Κατασχέθηκαν 3,3 τόνοι βρώμης στον Πειραιά
Νιφάδες βρώμης συνολικού βάρους 3.344 κιλών, ακατάλληλες προς κατανάλωση, εντόπισαν και κατάσχεσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες στον Πειραιά.
Κατασχέθηκαν 3,3 τόνοι βρώμης στον Πειραιά
Αποφυλακίζεται εντός ημερών ο Νίκος Ρωμανός
Αποφυλακίζεται εντός ημερών ο Νίκος Ρωμανός
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας μειώνει την ποινή του από 18 σε 14 χρόνια κάθειρξης, καθώς του αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές.
Αποφυλακίζεται εντός ημερών ο Νίκος Ρωμανός
Νέα πρόσωπα σε δύο ανεξάρτητες αρχές
Νέα πρόσωπα σε δύο ανεξάρτητες αρχές
Τον Χρήστο Ράμμο επέλεξε η Διάσκεψη των Προέδρων ως πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ενώ ο νομικός, Αδάμ Καραγλάνης, είναι ο νέος αντιπρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων
Νέα πρόσωπα σε δύο ανεξάρτητες αρχές
Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου σε Αγ. Βαρβάρα και Ν. Σμύρνη
Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου σε Αγ. Βαρβάρα και Ν. Σμύρνη
Ο προϋπολογισμός για τη δημιουργία του έργου στη Νέα Σμύρνη είναι 1.730.000 ευρώ, στο οποίο θα συμμετέχουν 81 επιχειρήσεις και 1.679.524,82 ευρώ για την Αγία Βαρβάρα, με την συμμετοχή 51 επιχειρήσεων.
Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου σε Αγ. Βαρβάρα και Ν. Σμύρνη
Δυσφορία της Προέδρου του ΣτΕ για τη διαρροή
Δυσφορία της Προέδρου του ΣτΕ για τη διαρροή
Τη δυσφορία της για τη «διαρροή» της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ εξέφρασε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Δυσφορία της Προέδρου του ΣτΕ για τη διαρροή