Αποφάσεις στο παραπέντε για τα σκουπίδια στην Κέρκυρα

NEWSROOM
Αποφάσεις στο παραπέντε για τα σκουπίδια στην Κέρκυρα
Φωτό: INTIME

Με την τουριστική περίοδο να έχει ήδη ξεκινήσει και αφού η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει για νέα πρόστιμα, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα.

Στη σύσκεψη -στην οποία μετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, υπηρεσιακοί παράγοντες, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο δήμαρχος Κέρκυρας Κωνσταντίνος Νικολούζος- αποφασίστηκε να υπογραφεί εντός του τρέχοντος μηνός η σύμβαση και να γίνει η εγκατάσταση του αναδόχου, ώστε να αρχίσει η αποκατάσταση και εν συνεχεία η λειτουργία του ΧΥΤΥ Λευκίμης, ο οποίος αποτέλεσε σκηνικό συγκρούσεων μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ το προηγούμενο οκτάμηνο.

Μετά την αδειοδότηση του χώρου των 5 στρεμμάτων στα Αδελφάτα, θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα η μεταφορά δεματίων υπολειμμάτων από το Τεμπλόνι, όπου λειτουργούσε μέχρι τα προηγούμενα χρόνια ο ΧΥΤΑ του νησιού. Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Επικρατείας, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ξεκινήσει η ενισχυμένη λειτουργία των 2 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στο Τεμπλόνι.

Ανακοινώθηκε επίσης πως μετά την αγορά και απαραίτητη αδειοδότηση του όμορου οικοπέδου 52 στρεμμάτων στο Τεμπλόνι, θα ξεκινήσουν, εντός του Απριλίου, τα απαραίτητα έργα υποδομής για την προσωρινή εναπόθεση δεμάτων υπολείμματος. Τέλος, επίσης εντός του Απριλίου ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ύψους 3,7 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την οριστική διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί

  • Ολοκληρώθηκε η οριστική μελέτη για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Τεμπλόνι, καθώς επίσης προχωρά η ανάθεση μελέτης του αντίστοιχου ΧΥΤΥ. Για τα δύο αυτά έργα επίκειται η ένταξη τους στο ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση ύψους περίπου 50 εκ ευρώ.
  • Επισπεύδεται η υλοποίηση των τεσσάρων έργων διαλογής στην πηγή, βιοαποβλήτων και ανακύκλωσης, και της δημιουργίας πράσινων σημείων, που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2,9 εκ ευρώ.

Σημειώνεται πως η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά την απόφαση της Κομισιόν να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, δίνοντας στη χώρα περιθώριο δύο μηνών να απαντήσει για την κατάσταση στο νησί. Η Κομισιόν ανέφερε επίσης πως είχε γίνει αποδέκτης καταγγελιών από τον Ιούλιο του 2018 «σύμφωνα με τις οποίες τα απόβλητα του νησιού δεν συλλέγονταν ούτε υποβάλλονταν πλέον σε επεξεργασία, αλλά εγκαταλείπονταν στους δρόμους ή αποστέλλονταν σε μυστικές τοποθεσίες.»

Η χωματερή που λειτουργούσε στο Τεμπλόνι ήταν η αιτία για την οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2017.

Ομάδα περίπου τριάντα ατόμων εισέβαλε νωρίτερα σήμερα στο κτίριο του υπουργείου Περιβάλλοντος στην οδό Αμαλιάδος, πέταξε φυλλάδια και φώναξε συνθήματα κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ