ΟΔΔΗΧ: Πρώτη έξοδος στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου

NEWSROOM
Χρηματιστήριο της Αθήνας
Χρηματιστήριο της Αθήνας/ Φωτογραφία Eurokinissi

Η έκδοση είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς είναι η πρώτη για την Ελλάδα αφότου επανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα.

«Πρεμιέρα» στις αγορές κάνει η Ελλάδα για το 2024, προχωρώντας στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Το ελληνικό Δημόσιο έχει δώσει εντολή στις Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe Generale για την έκδοση ομολόγου λήξεως 15 Ιουνίου 2024. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κοινοπρακτική συναλλαγή θα δρομολογηθεί στο εγγύς μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω έκδοση είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς είναι η πρώτη για την Ελλάδα αφότου επανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης Fitch και S&P.

Δεδομένου ότι τα ελληνικά χρεόγραφα έχουν επιστρέψει στο ραντάρ των ξένων επενδυτών, το ενδιαφέρον αναμένεται έντονο και οι προσφορές προβλέπεται ότι θα κυμανθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Νέα γενιά επενδυτών

Ο τίτλος investment grade επιτρέπει σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό επενδυτών να επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις ανεπτυγμένες αγορές το υπό διαχείριση ενεργητικό αγγίζει τα 52 τρισ. δολάρια, έναντι μόλις 6,3 τρισ. δολαρίων στις αναδυόμενες αγορές.

Με θετικές διαθέσεις αντιμετωπίζουν πλέον οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων τα ομόλογα της Ελλάδος, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες IG, δημιουργώντας έτσι μία νέα γενιά επενδυτών στους ελληνικούς τίτλους.

Η Vanguard Asset Management, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, και η Candriam, η οποία επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία 140 δισ. ευρώ, αγοράζουν κρατικά ομόλογα από τα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, ενώ UBS, JP Morgan, Goldman Sachs, Citi και Societe Generale, με προηγούμενες εκθέσεις τους δηλώνουν «ταύροι» για τα ελληνικά ομόλογα.

Με την επενδυτική βαθμίδα και τα ελληνικά ομόλογα μπαίνουν στα ραντάρ διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που επενδύουν σε ομόλογα και διαχειρίζονταν περί τα 28 τρισ. δολάρια ΗΠΑ σε στοιχεία ενεργητικού.

Η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει νέες εισροές στα ελληνικά ομόλογα, από τα index funds, οι οποίες εκτιμώνται από την BofA στα 16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεσή της στις αρχές καλοκαιριού.

Αυτό είναι ένα σημαντικό μέγεθος, δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο 74 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία, εκ των οποίων τα 35 δισ. ευρώ βρίσκονται στην ΕΚΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ