Ανησυχία στον κλάδο της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών εξαιτίας της αύξησης του Συνεγγυητικού

NEWSROOM
Χρηματιστήριο / Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
Χρηματιστήριο / Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC

Μεγάλη αύξηση αναμένεται να έχει το ύψος του Συνεγγυητικού κεφαλαίου κατά το 2024 καθώς ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινήθηκε ανοδικά κατά 40% το 2023 και έκλεισε στις 1293 μονάδες στις 29 Δεκεμβρίου 2023. Η βάση του  υπολογισμού του ύψους του Συνεγγυητικού -το ταμείο αποζημιώσεων των επενδυτών- γίνεται με την στάθμιση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των πελατών των συμμετεχόντων σε αυτό.

Λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι μερίδες των μελών του Συνεγγυητικού αναμένεται να ανέβουν κατά 30 με 40% ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του Συνεγγυητικού από τα 55 εκατ. ευρώ στα 75 εκατ. ευρώ.

Οι χρηματιστηριακές εταιρείες μέλη του ΧΑ αλλά και οι μικρότερες ΑΕΠΕΥ και ΑΕΔΑΚ βρίσκονται σε μεγάλο προβληματισμό καθώς θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον ποσά μέσα στο 2024. Η συγκυρία όμως είναι ακόμη χειρότερη για τους χρηματιστές μέλη του ΧΑ καθώς μέσα στο 2024 θα κληθούν να καταβάλλουν και την αναλογία τους στις σωρευμένες ζημιές του Συνεγγυητικού οι οποίες προέχονται από δικαστικές διεκδικήσεις επενδυτών οι οποίες τελεσιδίκισαν μετά το 2010 και ανέρχονται στα 18 εκατ. ευρώ.

Έτσι ο συνολικός λογαριασμός για τους συμμετέχοντες στο Συνεγγυητικό θα ανέλθει σε ποσό μεγαλύτερο των 40 εκατ. ευρώ. Παρά τις πιέσεις που ασκούν οι εκπρόσωποι των ΑΕΠΕΥ και των Θεσμικών Επενδυτών στο ΔΣ του Συνεγγυητικού για μείωση των συντελεστών υπολογισμού των μερίδων ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Οικονομικών κος Τσάκωνας και η προέδρος του Συνεγγυητικού και Νατάσσα Στάμου είναι αρνητικοί με την προτεινομένη μείωση των συντελεστών.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες επιχειρηματολογούν ότι το ταμείο του Συνεγγυητικού κατά τα 25 χρόνια της λειτουργίας του έχει συνολικά καταβάλει σε επενδυτές ποσό μικρότερο από 30 εκατ. ευρώ και επομένως τα 70 εκατ. ευρώ είναι ένα ποσό υπερβολικό που δεν ανταποκρίνεται στον κίνδυνο της ελληνικής αγοράς και αλλοιώνει έμμεσα και τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών.

Ο βασικός συντελεστής που υπάρχει σήμερα ανέρχεται σε 2,75% επί των περιουσιακών στοιχείων των πελατών και είναι ο μεγαλύτερος στην Ε.Ε. Πολλές εταιρείες διαμαρτύρονται και επιχειρηματολογούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις παράλογες απαιτήσεις αυτές.

Ενδεικτικά ο αντίστοιχος συντελεστής στη Κυπριακό Ταμείο Εγγύησης Επενδυτών ανέρχεται σε 0,5%. Η κυβέρνηση προβληματίζεται ενώ ενεργό ρόλο για την εξεύρεση λύσης έχει αναλάβει η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Βασιλική Λαζαράκου.

Την τελική  απόφαση αναμένεται να λάβει η γ.γ. του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλαμπάση και ο υπουργός κ. Χατζηδάκης.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ