Bitcoin: «Πρόσω ολοταχώς» για νέο ιστορικό ρεκόρ – Μια αναδρομή από το 2009 και το «0» έως σήμερα

NEWSROOM
Bitcoin
Φωτογραφία: Shutterstock

Η τιμή του Bitcoin οδεύει προς νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, το οποίο μάλλον είναι θέμα ημερών ενδεχομένως και ωρών.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με όρους κεφαλαιοποίησης απέχει ελάχιστα από το ιστορικό υψηλό του που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2021 αγγίζοντας τα 68.800 δολάρια (ενδοσυνεδριακά), στον δεύτερο ανοδικό του κύκλο από το 2009 όταν και έκανε την εμφάνισή του.

Η πορεία της τιμής του Bitcoin θυμίζει rollercoaster ή αλλιώς επαληθεύει με ακρίβεια τη ρήση που λέει: ότι ανεβαίνει, κατεβαίνει.

Τις τρεις προηγούμενες φορές που η τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος επιδόθηκε σε υψηλές πτήσεις (το 2013, το 2017 και το 2021), ακολούθησε πτώση και μάλιστα εκκωφαντική.

Αν οι αγορές ακολουθούν τη ζωή και κάνουν κύκλο, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι βρισκόμαστε στον τέταρτο μεγάλου εύρους ανοδικό κύκλο του Bitcoin με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για εκτίναξη της τιμής του έως και τα 100.000 δολάρια.

Ένα σενάριο, το οποίο αν επαληθευτεί εγκυμονεί τον κίνδυνο να ακολουθήσει μια απότομη πτώση της τιμής του.

Όπως και να έχει και με τους ειδήμονες να αναμένουν ένα νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, έχει αξία μια αναδρομή από το 2009 έως σήμερα της πορείας ενός περιουσιακού στοιχείου που έφερε νέα ήθη και έθιμα στους επενδυτικούς κύκλους. Παρόλο που η τιμή του BTC δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί προβλέψιμη, είναι χρήσιμη μια ανασκόπηση της πορείας του Bitcoin και τι μπορεί να σημαίνει για τους επενδυτές.

Αυτές είναι οι σημαντικότερες περίοδοι της βραχύβιας ιστορίας του.

2009, η αρχή: Τιμή 0

Στις 31 Οκτωβρίου 2008, κάποιος (ή κάποιοι) με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto δημοσίευσε τη λευκή βίβλο του Bitcoin. Το έγγραφο αυτό εισήγαγε ένα σύστημα ψηφιακών χρημάτων peer-to-peer που βασίζεται σε μια νέα μορφή τεχνολογίας με την ονομασία blockchain.

Στη συνέχεια, στις 3 Ιανουαρίου 2009, το δίκτυο Bitcoin τέθηκε σε λειτουργία, το οποίο επέτρεψε στην πρώτη ομάδα συναλλαγών να ξεκινήσει ένα μπλοκ. Αυτό το μπλοκ περιείχε ένα σημείωμα που έγραφε: «Η καγκελάριος στα πρόθυρα της δεύτερης διάσωσης των τραπεζών», το οποίο παρέπεμπε σε ένα άρθρο των London Times σχετικά με την οικονομική κρίση του 2008 - 2009, όταν οι εμπορικές τράπεζες έλαβαν τρισεκατομμύρια από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις προκειμένου να διασωθούν. Αυτό το γεγονός συνέβαλε στο να σημειωθεί η αρχική τιμή του Bitcoin στα 0 δολάρια.

Για αυτόν και άλλους λόγους, πολλοί υποψιάζονται ότι ο Nakamoto δημιούργησε το Bitcoin, τουλάχιστον εν μέρει, ως απάντηση στον τρόπο με τον οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα εκείνη την περίοδο.

2011: Η πρώτη άνοδος

Η τιμή του Bitcoin το 2009 ήταν μόλις και μετά βίας υψηλότερα του μηδενός. Η πραγματική υιοθέτηση του Bitcoin άρχισε να λαμβάνει χώρα περίπου δύο χρόνια αργότερα και για πρώτη φορά παρατηρήθηκε μια αισθητή αύξηση της τιμής του Bitcoin.

Το 2011, το Electronic Frontier Foundation (EFF) δέχθηκε BTC για δωρεές για μερικούς μήνες, ωστόσο γρήγορα το απέρριψε εξαιτίας της έλλειψης νομικού πλαισίου για τα εικονικά νομίσματα.

Τον Φεβρουάριο του 2011, το BTC έφτασε για πρώτη φορά το 1 δολάριο, επιτυγχάνοντας μια ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο. Μήνες αργότερα, η τιμή της BTC έφτασε τα 10 δολάρια και στη συνέχεια εκτοξεύτηκε γρήγορα στα 30 δολάρια στο ανταλλακτήριο Mt. Gox. Το Bitcoin είχε αυξηθεί 100 φορές από την τιμή εκκίνησης του έτους, που ήταν περίπου 0,30 δολάρια.

Μέχρι το τέλος του έτους, όμως, η τιμή του Bitcoin ήταν κάτω από 5 δολάρια. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί ακριβώς η τιμή κινήθηκε όπως κινήθηκε, ειδικά όταν η τεχνολογία ήταν τόσο καινούργια. Θα μπορούσε να είναι ότι το 2011 σηματοδότησε το λανσάρισμα του Litecoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, εντείνοντας έτσι τον ανταγωνισμό.

Το 2012, το Bitcoin είδε το πρώτο halving (πρώτη μείωση της αξίας στο ήμισυ, ανταμοιβή 50 νομισμάτων για παραγωγή 25). Αυτό έθεσε τις βάσεις για την κατακόρυφη ανάπτυξή του. Ωστόσο το μοτίβο της διόρθωσης κατά 80% - 90% από τα υψηλά ρεκόρ θα συνέχιζε να επαναλαμβάνεται και στο μέλλον, ακόμη και όταν θα δημιουργείτο πολύ περισσότερη ρευστότητα στο Bitcoin.

2013 η καθοριστική χρονιά: Τιμή 13 με 1.100 δολάρια

Το 2013, το EFF άρχισε να δέχεται και πάλι Bitcoin και αυτή ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της τιμής του Bitcoin από άποψη ποσοστιαίων κερδών. Το κρυπτονόμισμα σημείωσε κέρδη της τάξης του 6.600%.

Ξεκινώντας από τα 13 δολάρια στην αρχή του έτους, η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε σε σχεδόν 250 δολάρια τον Απρίλιο, πριν διορθώσει προς τα κάτω περισσότερο από 50%. Η τιμή παγιώθηκε για περίπου έξι μήνες μέχρι ένα άλλο ιστορικό ράλι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όταν η τιμή έφτασε στο μέγιστο σημείο της στα 1.100 δολάρια.

Αυτή η ανοδική πορεία είδε την κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Bitcoin να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία. Το πρώτο ΑΤΜ Bitcoin στον κόσμο εγκαταστάθηκε επίσης στο Βανκούβερ, επιτρέποντας στους ανθρώπους να μετατρέπουν μετρητά σε κρυπτονομίσματα.

Θα περνούσαν περισσότερο από τρία χρόνια πριν η τιμή του Bitcoin φτάσει ξανά τα 1.000 δολάρια. Η τιμή του Bitcoin το 2013 έπιασε «πάτο», διαγράφοντας το 85% της αξίας της από το υψηλό ρεκόρ της.

Εν μέσω αυτής της αστάθειας το ενδιαφέρον παρέμεινε για τα κρυπτονομίσματα, με το Dogecoin να είναι ένα από τα πιο αξιόλογα νομίσματα που εμφανίστηκαν εκείνη την εποχή.

2014 - 2016: Η περίοδος «αγρανάπαυσης»

Ενώ εισήχθησαν καινοτομίες και έκαναν την εμφάνισή τους τα έξυπνα συμβόλαια και τα πραγματικά θεμέλια της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, το Bitcoin δεν παρουσίασε σημαντικές εξάρσεις.

Η τιμή του διατηρήθηκε σταθερά στο εύρος των 200 έως 400 δολαρίων για μεγάλο μέρος αυτού του διαστήματος, εντούτοις άρχισε να ανεβαίνει στο δεύτερο μισό του 2016. Γρήγορα έφτασε σε πενταψήφιο αριθμό και άγγιξε σχεδόν τα 20.000 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2017.

2017-2019, η αισθητή άνοδος μέρος δεύτερο: Τιμή 1.100 – 20.000 δολάρια

Το 2017, η τιμή του Bitcoin ξεπέρασε τον Ιανουάριο το όριο των 1.100 δολαρίων -ένα νέο υψηλό ρεκόρ εκείνη την εποχή- μετά τη μείωση του Bitcoin στο ήμισυ τον Ιούλιο του 2016. Μέχρι τον Δεκέμβριο, η τιμή είχε εκτοξευθεί σε σχεδόν 20.000 δολάρια. Πρόκειται για μια αύξηση 20 φορές σε λιγότερο από 12 μήνες, για να ακολουθήσει η πτώση κατά τη διάρκεια του 2018 και του 2019. Το Bitcoin δεν θα έβλεπε ξανά τα 20.000 δολάρια μέχρι τα τέλη του 2020.

Όπως και η άνοδος της τιμής το 2013, το ράλι του 2017 σημειώθηκε περίπου ένα χρόνο μετά το halving. Αυτή η φορά ήταν διαφορετική, καθώς ο κόσμος πλέον ήταν πιο εξοικιωμένος με τα κρυπτονομίσματα. Τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία άρχισαν να δημοσιεύουν θέματα που αφορούσαν το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Αυτή η άνοδος στις τιμές των νομισμάτων αντανακλούσε σε μεγάλο βαθμό την είσοδο των μικροεπενδυτών στην αγορά για πρώτη φορά.

Οι απόψεις για το Bitcoin διίσταντο: υπήρχαν εκείνες που το θεωρούσαν για απάτη και εκείνες που υποστήριζαν ότι πρόκειται για το σπουδαιότερο πράγμα που υπήρξε ποτέ. Για τους φανατικούς, ήταν μια ευκαιρία να μάθουν πώς να επενδύουν στο Bitcoin για πρώτη φορά, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η μαζική εισροή των μικροεπενδυτών συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη μεταβλητότητα σε όλους τους τομείς.

2020, το τρίτο halving και η έλευση του κορωνοϊού

Η φρενίτιδα για τα κρυπτονομίσματα είχε ξεκινήσει για τα καλά στο τέλος του 2019, με εκατοντάδες νέα νομίσματα να εισέρχονται στην αγορά. Μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2020, η τιμή του Bitcoin βρισκόταν στα 7.347,49 δολάρια και αυξανόταν σταθερά καθώς πλησίαζε το halving τον Μάιο του 2020, εκτοξεύοντας την τιμή στα 9.100 δολάρια εκείνο τον μήνα, σχεδόν 25% άνοδος μέσα σε λίγους μήνες.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή μιας ξέφρενης ανόδου -και πτώσης- για το BTC που λίγοι θα ξεχάσουν, αλλά και μια φάση της ιστορίας του Bitcoin που πολλοί συνδέουν με την πανδημία. Με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο εγκλωβισμένους στα σπίτια τους από το 2020 έως το 2021 (σε ορισμένες περιπτώσεις και περισσότερο), η διαδικτυακή κερδοσκοπία έγινε ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο. Ένα απότοκο αυτού του γεγονότος μπορεί να ήταν η μεγαλύτερη αγορά Bitcoin μέχρι σήμερα.

Τον Αύγουστο του 2021, η τιμή του Bitcoin κυμαινόταν γύρω στα 46.000 δολάρια και μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 το BTC έφτασε στο ιστορικό του υψηλό που ξεπερνούσε τα 67.700 δολάρια.

Εντούτοις, προς το τέλος του 2021 ο ρυθμός κατακερματισμού του Bitcoin, ένας παράγοντας που θεωρείται ότι έχει κάποια συσχέτιση με την τιμή του Bitcoin, έπεσε κατακόρυφα στα περίπου 47.000 δολάρια, μια απώλεια κοντά στο 30%.

Η πτώση της τιμής οφείλεται εν μέρει στην Κίνα που απαγόρευσε την εξόρυξη Bitcoin, καθώς ήταν μία χώρα που φιλοξενούσε ένα σημαντικό μέρος των κόμβων εξόρυξης του νομίσματος. Ως αποτέλεσμα, οι υπολογιστές αυτοί έπρεπε να τεθούν εκτός λειτουργίας. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η μείωση της ικανότητας εξόρυξης ήταν ένας βασικός παράγοντας που επιβάρυνε την τιμή του Bitcoin.

Επιπλέον, οι πολιτικοί και οι ρυθμιστικές αρχές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το μέλλον των νόμων και των κανονισμών για την κρυπτογράφηση, προσθέτοντας στο γενικότερο κλίμα αυτό που οι γνώστες αναφέρουν ως FUD (fear, uncertainty, doubt: φόβος, αβεβαιότητα, αμφιβολία) - ένας από τους πολλούς όρους στους κύκλους των κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούνται πλέον ευρύτερα.

Ερχόμενο το 2022, το φάντασμα του πληθωρισμού -εκτός από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία- επιβάρυνε την τιμή του BTC και σχεδόν όλων των άλλων σημαντικών κρυπτονομισμάτων.

2022, η χρονιά της «αποκαθήλωσης»

Από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Μάιο, η τιμή του Bitcoin συνέχισε να υποχωρεί, καθώς ο χειμώνας crypto άρχισε επίσημα να επικρατεί. Μέχρι τον Μάιο, το BTC βυθίστηκε κάτω από τα 30.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021.

Τι είναι ο χειμώνας crypto;

Σε αντίθεση με μια πτωτική αγορά (bear marke), ο χειμώνας crypto δεν έχει συγκεκριμένες παραμέτρους ή κριτήρια. Ωστόσο όπως και σε μία bear market, σηματοδοτεί μια περίοδο σταθερών και μερικές φορές βαρύτατων απωλειών.

Η αγορά ενάντια στις κρίσεις

Αυτή η πτωτική τάση αποδείχθηκε στοιβαρή, καθώς οι τιμές των κρυπτονομισμάτων συνολικά μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου του 2022, επηρεασμένες εν μέρει από την κατάρρευση των stablecoins όπως το TerraUSD και το Luna. Τον Ιούνιο, το Bitcoin έπεσε κάτω από τα 23.000 δολάρια.

Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων δυσκολεύθηκαν μέχρι το γ΄τρίμηνο του 2022 και δέχθηκαν ένα ακόμη χτύπημα τον Νοέμβριο του 2022, χάρη στην ξαφνική κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.

Το ανταλλακτήριο πτώχευσε εν μέσω κρίσης ρευστότητας και ισχυρισμών για κατάχρηση κεφαλαίων από τον διευθύνοντα σύμβουλό του, Σαμ Μπλάνκμαν Φριντ. Μια διάσωση από την Binance ήταν πιθανή, όμως συμφωνία δεν επετεύχθη εξαιτίας των προβληματικών οικονομικών του FTX και των υπονοιών για απάτη.

Η κατάρρευση του FTX συγκλόνισε τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και επέφερε μαζικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την αγορά κρυπτονομισμάτων, επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι διάχυτες ανησυχίες για τον πληθωρισμό, καθώς και οι σταθερές αυξήσεις των επιτοκίων, επηρέασαν τις ευρύτερες αγορές. Η τιμή του Bitcoin συνέχισε να αποτελεί βαρόμετρο της υγείας της αγοράς κρυπτονομισμάτων με πολλούς τρόπους, με την τιμή του να υποχωρεί κάτω από τα 20.000 δολάρια μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2022.

2023, χρονιά ανάκαμψης

Στις 27 Φεβρουαρίου 2023, η αργή αλλά σταθερή αύξηση της τιμής του Bitcoin σε περίπου 23.300 δολάρια πυροδότησε ελπίδες ότι ο χειμώνας crypto είχε αρχίσει να ατονεί, με άλλα κρυπτονομίσματα να παρουσιάζουν παρόμοια μοτίβα στις τιμές τους το α΄ τρίμηνο.

Επίσης, η εξόρυξη του Bitcoin είχε φτάσει σε νέο υψηλό επίπεδο στα τέλη Φεβρουαρίου. Εν μέσω ανησυχιών για τις συναπτές αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος επιδόθηκε σε μια ξέφρενη πορεία.

Το Bitcoin εισήλθε στο 2023 από τα 16.643 δολάρια και εξήλθε από τα 42.323 δολάρια, ήτοι καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 155%.

2024, η χρονιά του νέου ιστορικού υψηλού ρεκόρ;

Έχοντας την ορμή από το 2023, το Bitcoin συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε στο τέλος της περυσινής χρονιάς.

Από την αρχή του έτους τα κέρδη ανέρχονται σε 55% και σήμερα το πρωί η τιμή του είχε ξεπεράσει τα 63.000 δολάρια, απέχοντας λιγότερο από 10% από το ιστορικό υψηλό του ρεκόρ.

Όπως προαναφέρθηκε, αν η ζωή κάνει κύκλους, το Bitcoin έχει δείξει ότι αρέσκεται σε αυτούς. Ωστόσο από κάθε κύκλο, προκύπτουν κερδισμένοι, αλλά και χαμένοι. Σε ποια πλευρά θα βρεθεί ο καθένας, είναι κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ