Ιαπωνία: Το χρηματιστήριο του Τόκιο έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 40.000 μονάδων

NEWSROOM
Χρηματιστήριο του Τόκιο
Χρηματιστήριο του Τόκιο/ Φωτογραφία AP

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει ένα τέλος στον αποπληθωρισμό.

Το φράγμα των 40.000 ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του το χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei συνεχίζει ακάθεκτος την ανοδική του πορεία για πέμπτη συναπτή εβδομάδα.

Σήμερα την εναρκτήρια συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα την ολοκλήρωσε με άνοδο της τάξεως του 0,45% για να κλείσε στις 40.087,07 μονάδες.

Τα στοιχεία για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες το δ΄ τρίμηνο του 2023 τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα έστειλαν αισιόδοξα μηνύματα, κάτι που υποδεικνύει ότι πιθανόν η πορεία του ΑΕΠ για το εν λόγω τρίμηνο θα μπορούσε να αναθεωρηθεί επί τα βελτίω και εντέλει το ΑΕΠ να καταγράψει θετικό ρυθμό μεταβολής και η Ιαπωνία να αποφύγει την ύφεση.

Οι νέες αυτές εξελίξεις ενίσχυσαν τις εικασίες ότι ένας νέος γύρος μισθολογικών αυξήσεων θα μπορούσε να προτρέψει την Τράπεζα της Ιαπωνίας να εγκαταλείψει τα αρνητικά επιτόκια από τον επόμενο μήνα.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει ένα τέλος στον αποπληθωρισμό, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, κάτι που θα αποτελέσει ακόμη έναν βήμα στον δρόμο προς τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ