«Βλέπει» λύση για την πρώτη κατοικία ο Ντ. Κοστέλο

NEWSROOM
«Βλέπει» λύση για την πρώτη κατοικία ο Ντ. Κοστέλο
Φωτο: Eurokinissi

Την αισιοδοξία του ότι θα έχουν αίσια κατάληξη οι διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών με την ελληνική κυβέρνηση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας εξέφρασε ο Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας σε εκδήλωση που συνδιοργανώνει η Κομισιόν με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ο επικεφαλής της ομάδας στελεχών της Επιτροπής που εποπτεύει και μετά τη λήξη του μνημονίου την ελληνική οικονομία τόνισε ότι το θέμα της πρώτης κατοικίας είναι το μόνο που έχει μείνει ανοικτό από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα ιδιαίτερα περίπλοκο.

Όπως είπε, θα πρέπει να αποφευχθούν προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί με τον πρώτο νόμο Κατσέλη, αλλά και να εξετασθεί προσεκτικά το δημοσιονομικό κόστος της ρύθμισης, καθώς προβλέπεται επιδότηση των δόσεων ρυθμισμένων δανείων από το Δημόσιο, με ετήσιο κόστος της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Ο κ. Κοστέλο υπογράμμισε, πάντως, ότι η λύση που συζητείται θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων με εγγύηση πρώτης κατοικίας.

Στην ομιλία του για την ελληνική οικονομία, τόνισε ότι με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα βελτίωσε τους δείκτες, όσον αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον, ξεκινώντας από πολύ χαμηλή βάση.

Η Ελλάδα, επισήμανε, έχει υλοποιήσει εκτεταμένες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, τον εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών για την ίδρυση επιχείρησης και τον εξορθολογισμό του νομικού πλαισίου των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων. Πάντως, η χώρα απέχει πολύ από τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές. Οι περισσότερο προβληματικοί τομείς είναι η καταχώρηση ιδιοκτησίας, η εκτέλεση των συμβάσεων και η πρόσβαση σε πιστώσεις.

Για την υστέρηση στις επενδύσεις, προέβλεψε ότι αυτές θα ανέλθουν σταδιακά στο 20% του ΑΕΠ, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητά τους. Το Ελληνικό και τα δίκτυα αερίου αναφέρθηκαν από τον κ. Κοστέλο ως παραδείγματα μεγάλων αποκρατικοποιήσεων που θα μπορούσαν να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ