Μετά από το EWG το σχέδιο για την α’ κατοικία

Φωτό: Shutterstock

Η κυβέρνηση έκανε, τελικά πίσω και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή το σχέδιο για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, επιχειρώντας με αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις να γεφυρώσει τις διαφορές με τις θέσεις των Ευρωπαίων.

«Συζητούν πολλές ώρες τα διαδικαστικά του νόμου στα τεχνικά κλιμάκια» αναφέρουν πηγές κοντά στη διαδικασία, συμπληρώνοντας ότι θα γίνει μια ακόμα τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο υπουργών- επικεφαλής, πιθανότατα σήμερα, προκειμένου να συγκλίνουν οι δύο πλευρές στα όρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο.

Καθοριστική θα είναι η συνεδρίαση του Euroworking Group τη Δευτέρα, όπου θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες των διαβουλεύσεων, όπως θα έχουν εξελιχθεί ως τότε. Από τα όσα θα ειπωθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες, μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα εξαρτηθεί το πώς ακριβώς θα κινηθεί η κυβέρνηση αναφορικά με την ημερομηνία κατάθεσης της τροπολογίας και ψήφισης των επίμαχων διατάξεων.

Έως αυτήν τη στιγμή, σημείο τριβής είναι το παραμένον σε ισχύ πλαίσιο της δικαστικής προστασίας, το οποίο κατά τους Ευρωπαίους επιτρέπει ή εν πάση περιπτώσει δεν εμποδίζει τις καταχρηστικές συμπεριφορές εκ μέρους κακόπιστων δανειοληπτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε, μάλιστα, από τις Ελληνικές Αρχές να μεταφερθεί όλο το stock των εκκρεμών αιτήσεων του νόμου Κατσέλη στο νέο πλαίσιο, κάτι που απορρίφθηκε ως αντισυνταγματικό.

Αυτό που τονίζει η ελληνική πλευρά είναι ότι αν κάποιος απορριφθεί από το νέο πλαίσιο ή απορρίψει ο ίδιος την προτεινόμενη ρύθμιση, διατηρεί, μεν, το συνταγματικό δικαίωμα της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, αλλά παύει να έχει την προστασία από τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά έχει δεχθεί όλες οι αιτήσεις για το νόμο Κατσέλη, που υποβλήθηκαν από την Πρωτοχρονιά ως το τέλος Φεβρουαρίου και δεν έχουν λάβει δικάσιμο, να μεταφερθούν προς εξέταση στη νέα πλατφόρμα, με τα νέα κριτήρια.

Έντονες παραμένουν οι επιφυλάξεις και για την υπαγωγή των μικρών επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας, εξ ου και οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς. Η ελληνική πλευρά δέχεται να κατέβει το όριο αξίας της κύριας κατοικίας στις 180.000 ευρώ, ωστόσο το κρίσιμο πεδίο είναι το κριτήριο της οφειλής, που κατά τους Ευρωπαίους πρέπει να περιοριστεί στις 50.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ