Νέα σενάρια σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους

Φωτογραφία: Shutterstock

«Μόνο με θαύμα θα βρεθεί λύση ως το Eurogroup», ανέφεραν στο economistas πηγές με άμεση γνώση των διαβουλεύσεων για την α’ κατοικία, μετά κι από το χθεσινό ναυάγιο στο Euroworking Group.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι οι πιο αισιόδοξοι, δεν πίστευαν ότι στη χθεσινή ενημέρωση των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες, θα γινόταν κάποιο βήμα σύγκλισης προς την επίλυση του προβλήματος, καθώς παρά τις μαραθώνιες τεχνικές τηλεδιασκέψεις στο 48ωρο, που είχε προηγηθεί, δεν διαφάνηκε περιθώριο συμφωνίας.

Πλέον, το «μπαλάκι» περνάει στην ελληνική πλευρά, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα κινηθεί μονομερώς φέρνοντας στη Βουλή την επίμαχη τροπολογία- όπως είχε διαρρεύσει από το Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα- ή εάν θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαβουλεύσεων, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία στις 5 Απριλίου.

Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι η πραγματική κόντρα δεν αφορά στα όρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο, αλλά στο πλέγμα των διατάξεων, δηλαδή στο συνδυασμό του πλαισίου της δικαστικής προστασίας, με το νέο πλαίσιο εξωδικαστικής ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων.

Η άποψη των δανειστών είναι ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις, δημιουργούνται πολλά προβλήματα όπως π.χ. η οριζόντια προστασία απέναντι σε όλους τους πιστωτές, ακόμα κι αν το δάνειο κύριας κατοικίας έχει ληφθεί από μία τράπεζα.

Ο αντίλογος της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι Ευρωπαίοι μοιάζουν να… κυνηγάνε την ουρά τους, καθώς ακόμα και οι τεχνικές διαβουλεύσεις εξελίσσονται σε μια ατέρμονη αναζήτηση του ιδανικού, του απόλυτου, που απλώς δεν υπάρχει, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι η συμφωνία μπορεί να ξεμπλοκάρει μόνο με πολιτική απόφαση.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση βάλει στο συρτάρι το σχέδιο- οι πληροφορίες αναφέρουν πως ούτως ή άλλως υπάρχουν πολλά νομοτεχνικά κενά- τότε οι τηλεδιασκέψεις θα συνεχιστούν τα επόμενα 24ωρα, ενώ το χοντρό παζάρι θα γίνει με την άφιξη των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Απριλίου, για την έναρξη της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Ο προβληματισμός στην ελληνική πλευρά δεν απορρέει από το γεγονός ότι μια μονομερής ενέργεια θα «παγώσει» μέχρι νεωτέρας την εκταμίευση των 970 εκατ. Ευρώ, ούτε καν ότι μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά οι αγορές, αλλά από το ότι το νομοθέτημα μπορεί να «κολλήσει» στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν και να «σέρνεται» για μήνες, προκαλώντας έτσι περισσότερους «πονοκεφάλους» στην πορεία προς τις κάλπες.

Εφόσον, μάλιστα, ληφθεί απόφαση μονομερούς ενέργειας για την α’ κατοικία, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί αναλόγως και όσον αφορά στις πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις οφειλών σε ταμεία- εφορίες, γενικεύοντας έτσι την αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους.

ΣΧΕΤΙΚΑ