Φορολογικό… διαζύγιο με τις νέες δηλώσεις φόρου

Φωτο: Shutterstock

Συνεπές στο ραντεβού του με τους φορολογούμενους, αποδείχθηκε το TAXIS, καθώς στην εκπνοή του Μαρτίου άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων κι αν κρίνει κανείς από την άμεση ανταπόκριση εκατοντάδων φορολογούμενων, φαίνεται ότι πολλοί περίμεναν με το δάκτυλο στη… σκανδάλη.

Αυτό που πρέπει, πάντως, να γίνει σαφές είναι ότι το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής του φόρου δεν αλλάζει. Γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της φετινής διαδικασίας είναι ότι για πρώτη φορά διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο, κοινώς διαφορετικά εκκαθαριστικά. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Αυτή η καινοτομία ήταν, άλλωστε, η αιτία του σχεδόν μηδενικού ενδιαφέροντος για φορολογικό «διαζύγιο»: μόλις 22.500 οι γνωστοποιήσεις στις Δ.Ο.Υ.

Σαρωτικές αλλαγές στο βασικό έντυπο δεν υπάρχουν, ωστόσο υπάρχουν σημεία που μπορούν να λειτουργήσουν ως παγίδα και είναι ενδεικτικό ότι το 2018 πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων 1.929.170 φορολογούμενοι- κυρίως συνταξιούχοι και μισθωτοί- με το επιπλέον εισόδημα να υπολογίζεται σε 6,778 δις ευρώ.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν, επίσης, οι φορολογούμενοι στους κωδικούς 049- 050, που μεταφέρονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές, οι οποίες χρησιμοποιούνται για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου. Οι κωδικοί είναι «ανοικτοί», έτσι όσοι διαφωνούν με τα στοιχεία που έχουν «ανέβει» στο Ε1, μπορούν να συμπληρώσουν δικά τους δεδομένα πληρωμών, φέροντας, όμως, το βάρος της απόδειξης στην περίπτωση φορολογικού ελέγχου.

Σημειωτέον ότι πέρσι έπεσαν «καμπάνες» 35,556 εκατ. ευρώ σε όσους δεν μπόρεσαν να «χτίσουν» το αφορολόγητο τους, καθώς εφαρμόζεται συντελεστής 22% στη διαφορά μεταξύ των πραγματοποιηθεισών πληρωμών και του ζητούμενου ύψους ηλεκτρονικών δαπανών.

Υπενθυμίζεται ότι για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και μέσα πληρωμής με κάρτα είναι 10%, ενώ για το εισόδημα έως 30.000 ευρώ ο συντελεστής ανεβαίνει στο 15% και από 30.000 ευρώ και πάνω στο 20%.

Για πρώτη φορά, επίσης, υπάρχει ειδικό… κουτάκι για τις μισθώσεις τύπου Airbnb. Στο συνοδευτικό έντυπο Ε2, στη στήλη 17 συμπληρώνεται το είδος μίσθωσης και η χρήση του ακινήτου. Επιλέγοντας τον κωδικό 60 της στήλης αυτής θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Airbnb, Booking κλπ.), ενώ επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Airbnb, Booking κλπ.) κατά το φορολογικό έτος 2018.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν και φέτος όσοι φιλοξενούν και φιλοξενούνται, καθώς τα εν λόγω στοιχεία διασταυρώνονται και αξιοποιούνται για την καταβολή επιδομάτων και όχι μόνο. Έτσι, όσοι φιλοξενούν πρόσωπα, θα πρέπει να συμπληρώσουν στον Πίνακα 2 τους κωδικούς 007-008, με τον ΑΦΜ των φιλοξενούμενων και τη διάρκεια της φιλοξενίας, ενώ οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στη δική τους δήλωση και στον Πίνακα 6, τον κωδικό 092.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ