Μεγάλη πλειοψηφία για τον νόμο της α' κατοικίας

NEWSROOM
Μεγάλη πλειοψηφία για τον νόμο της α' κατοικίας
Φωτο: Eurokinissi

Με μεγάλη πλειοψηφία και αφού είχαν προηγηθεί σημαντικές αλλαγές εγκρίθηκε από τη Βουλή η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τη ρύθμιση υποστήριξαν και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, σε σύνολο 231 παρόντων βουλευτών υπέρ του άρθρου 68, στο οποίο ενσωματώθηκε ο βασικός κορμός της τροπολογίας, τάχθηκαν 194 βουλευτές, ενώ 33 βουλευτές καταψήφισαν και 4 δήλωσαν παρών.

Για τα υπόλοιπα άρθρα, από 69-84, που αφορούν επιμέρους ρυθμίσεις για την προστασία της Α' κατοικίας, 192 βουλευτές ψήφισαν ΝΑΙ, 33 ΟΧΙ και 6 δήλωσαν ΠΑΡΩΝ. Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και της Ένωσης Κεντρώων. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή την καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έγινε από την κυβέρνηση μια σημαντική υποχώρηση της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση των ευρωπαΪκών θεσμών, καθώς μειώθηκε από 130.000 σε 100.000 ευρώ ανά πιστωτή το όριο υπολοίπου επιχειρηματικών δανείων που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Χθες, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε προειδοποιήσει ότι η εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να «παγώσει» επ' αόριστον, όσο δεν υπήρχε συμφωνία για την α’ κατοικία, τονίζοντας ότι όσο καθυστερεί η συμφωνία, τόσο θα δυσκολεύουν τα πράγματα.

Σημαντική, εξάλλου, είναι και η επεξήγηση που προστέθηκε στην τροπολογία, σχετικά με την εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας, βάσει της οποίας θα προσδιορίζεται και το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει, με ευνοϊκότερους όρους, ο οφειλέτης.

«Η εμπορική αξία είναι αυτή που είχε καταχωρισθεί στα βιβλία της τράπεζας», αναφέρεται σχετικά. Επειδή ως γνωστόν οι τιμές αυτές ως επί το πλείστον απέχουν αρκετά από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς για προφανείς λόγους, αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες βρίσκονται αυτομάτως σε μειονεκτική θέση.

Για παράδειγμα, αν η τιμή του ακινήτου που είχε εγγράψει η τράπεζα στα βιβλία της ήταν 100.000 ευρώ και το υπόλοιπο οφειλής 120.000 ευρώ, ο δανειολήπτης θα μείνει με άδεια χέρια. Κατά τη νομοτεχνική βελτίωση στην επίμαχη διάταξη, ο δανειολήπτης θα πρέπει να αποδείξει, προφανώς προσκομίζοντας έκθεση εκτίμησης, ότι η εμπορική αξία της κατοικίας του είναι χαμηλότερη.

Μόνο αν καταφέρει να το αποδείξει ο δανειολήπτης, θα μπορέσει να επιτύχει «κούρεμα» της οφειλής του. Αν, στο παραπάνω παράδειγμα, αποδείξει ότι η τρέχουσα εμπορική τιμή του ακινήτου είναι 80.000 ευρώ, τότε οφείλει να αποπληρώσει δάνειο ως 96.000 ευρώ, άρα να «κουρέψει» το υπόλοιπο ως τις 120.000 ευρώ.

Η έγκριση της ρύθμισης, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, βελτιώνει δραστικά το πλαίσιο διαχείριση του στοκ των προβληματικων δανείων πρώτης κατοικίας, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 27 δισ. ευρώ, και ανοίγει το δρόμο όχι μόνο για να «πρασινίσουν» πολλά «κόκκινα» δάνεια, αλλά για να προχωρήσουν οι τράπεζες σε σημαντικού ύψους συναλλαγές πώλησης ή τιτλοποίησης προβληματικών δανείων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται, ο περιορισμός της δικαστικής προστασίας στους «κόκκινους» δανειολήπτες και η δυνατότητα ρύθμισης για τους ασθενέστερους θα βελτιώσουν σημαντικά την αξία των προς πώληση ή τιτλοποίηση προβληματικών χαρτοφυλακίων με εξασφάλιση πρώτης κατοικίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ