fbpxΑρχίζουν μυστικοί έλεγχοι στα πρατήρια καυσίμων | Economistas.gr
Skip to main content

Αρχίζουν μυστικοί έλεγχοι στα πρατήρια καυσίμων

Αρχίζουν μυστικοί έλεγχοι στα πρατήρια καυσίμων
Φωτο: Shutterstock

Πρόγραμμα μυστικών ελέγχων σε πρατήρια καυσίμων, για να εντοπίζονται οι επιτήδειοι που «πειράζουν» τις αντλίες για να κλέβουν τους καταναλωτές, ενεργοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης, έχοντας διαπιστώσει ότι το φαινόμενο των ελλειμματικών παραδόσεων καυσίμων έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις.

Με διάταξη που εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή (περιλήφθηκε στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, μαζί και με την τροπολογία για την πρώτη κατοικία) παρέχεται θεσμική κάλυψη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να προχωρούν σε ελέγχους σε πρατήρια καυσίμων, χωρίς να ενημερώνουν τον υπεύθυνο του πρατηρίου ότι διενεργείται έλεγχος. Σχετική δυνατότητα είχε δοθεί στις ελεγκτικές υπηρεσίες από το 2013, αλλά η ρύθμιση αυτή ήταν γενικόλογη και έμεινε ανεφάρμοστη.

Αυτοί οι μυστικοί έλεγχοι θα γίνονται ως εξής: ειδικά μετασκευασμένο αυτοκίνητο του υπουργείου Ανάπτυξης (ήδη έχει στη διάθεσή του τέτοιο όχημα το υπουργείο), που θα φαίνεται σαν ένα κοινό Ι.Χ., αλλά θα είναι εφοδιασμένο με ειδική δεξαμενή καυσίμου και σύστημα GPS για να παρακολουθείται κεντρικά η θέση του, θα γεμίζει βενζίνη όπως θα το έκανε οποιοσδήποτε καταναλωτής.

Το σύστημα GPS θα πιστοποιεί από τη γεωγραφική θέση του οχήματος σε ποιο πρατήριο έγινε ο έλεγχος, χωρίς αυτό να μπορεί να αμφισβητηθεί από τον πρατηριούχο, όπως ορίζει η σχετική διάταξη. Έχοντας γεμίσει το ντεπόζιτο, οι ελεγκτές θα μπορούν να διαπιστώνουν αν υπήρξε απόκλιση πέραν του νόμιμα επιτρεπτού ορίου στην ποσότητα καυσίμου που παραδόθηκε, ώστε να επιβάλλονται οι πολύ αυστηρές ποινές που προβλέπονται από το νόμο για παραβάσεις καταδολίευσης αντλιών (έως και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας).

Ο πρατηριούχος δεν θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία του ελέγχου, τα οποία θα διαβιβάζονται στον εισαγγελέα, ούτε θα μπορεί να τον προσβάλλει, παρά μόνο εάν μπορεί να αποδείξει ότι τα στοιχεία είναι πλαστά. «Τα αποτελέσματα των ελέγχων και ο προσδιορισμός της ταυτότητας του ελεγχόμενου πρατηρίου καυσίμων, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS), δεν αμφισβητούνται για οποιοδήποτε λόγο και προσβάλλονται μόνο για λόγους πλαστότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ψηφισμένη διάταξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το «μυστικό» όχημα για τους ελέγχους έχει χρησιμοποιηθεί ήδη στο παρελθόν, αλλά χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να επιβάλλονται κυρώσεις με βάση τα ευρήματα αυτών των ελέγχων.

Διαπιστώθηκε, όμως, ότι συχνότατα, σε πρατήρια που εντοπίζονταν ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων από το «μυστικό» όχημα, όταν γινόταν κανονικός έλεγχος δεν εντοπίζονταν παραβάσεις, ενώ οι επιτήδειοι χρησιμοποιούσαν προχωρημένα τεχνικά μέσα (ακόμη και τηλεχειρισμό για να ρυθμίζουν τις αντλίες να λειτουργούν νόμιμα ή να «κλέβουν»), που δεν επέτρεπαν στους ελεγκτές να διαπιστώσουν τις παραβάσεις, ακόμη και όταν οι μυστικοί έλεγχοι είχαν δείξει μεγάλες διαφορές στις ποσότητες που παραδίδονταν στους καταναλωτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι φόροι βάζουν φωτιά στη βενζίνη
Οι φόροι βάζουν φωτιά στη βενζίνη
Η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις χώρες της Ευρωζώνης με τις υψηλότερες τιμές της βενζίνης, ωστόσο «κίτρινα γιλέκα» δεν εμφανίστηκαν ποτέ στη χώρα μας.
Οι φόροι βάζουν φωτιά στη βενζίνη
Φοροδιαφεύγει 1 στα 3 βενζινάδικα
Φοροδιαφεύγει 1 στα 3 βενζινάδικα
Σοβαρές παραβάσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου εντοπίστηκαν στο ένα στα 3 πρατήρια που ελέγχθηκαν σε όλη τη χώρα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Φοροδιαφεύγει 1 στα 3 βενζινάδικα
Καύσιμα: Σημαντική πτώση τιμών και κατανάλωσης
Καύσιμα: Σημαντική πτώση τιμών και κατανάλωσης
Ειδική Έκθεση του ΙΕΝΕ για τις «Επιπτώσεις του Κορωνοϊού στην Ελληνική Αγορά Ενέργειας». Οι τιμές των καυσίμων θα είχαν υποχωρήσει περαιτέρω αν δεν υπήρχε υπερφορολόγηση (73%) στην τιμή της αντλίας.
Καύσιμα: Σημαντική πτώση τιμών και κατανάλωσης
Το lockdown «βύθισε» την αγορά καυσίμων στην Ελλάδα
Το lockdown «βύθισε» την αγορά καυσίμων στην Ελλάδα
Πέρα από το πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη, μειωμένη είναι η κίνηση και σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς οι περισσότεροι γέμισαν... δεξαμενές στο πρώτο lockdown.
Το lockdown «βύθισε» την αγορά καυσίμων στην Ελλάδα