fbpxΜαίνονται νέες «μάχες» για την πρώτη κατοικία | Economistas.gr
Skip to main content

Μαίνονται νέες «μάχες» για την πρώτη κατοικία

Μαίνονται νέες «μάχες» για την πρώτη κατοικία
Φωτο: Shutterstock

Την ώρα που η Κομισιόν δημοσιοποιούσε την Επικαιροποιημένη Έκθεση Αξιολόγησης και άναβε πράσινο φως- με πολλούς αστερίσκους- στην εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ, στην Αθήνα μαίνονταν μάχες μεταξύ τεχνικών και νομικών συμβούλων για το τι θα περιλαμβάνουν οι Υπουργικές Αποφάσεις και κυρίως πώς και πόσο θα επιδοτούνται οι πλέον «αδύναμοι».

«Δεν θέλουν επιδότηση στο 100% των δόσεων. Συζητάνε το πολύ για 50%, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το πλαίσιο θα “κολλήσει” ως κρατική ενίσχυση», αποκαλύπτουν αρμόδιες πηγές, ρίχνοντας έτσι φως στο επόμενο πεδίο μάχης μεταξύ κυβέρνησης- Θεσμών, με φόντο την επισήμανση της Κομισιόν στην Έκθεση της ότι εκκρεμεί η έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Ενδεικτικό του σκληρού παζαριού, είναι ότι, αν και οι διαβουλεύσεις εξελίχθηκαν σε μαραθώνιο, οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει ούτε καν στο σημείο εκκίνησης, δηλαδή στο πώς ακριβώς θα κλιμακώνεται το ύψος της επιδότησης, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος όσων υπαχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Επιδότηση μέχρι 50%

Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι από τη στιγμή που το «ταβάνι» μπήκε από τους Θεσμούς στο 50%, η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί να πέσει κάτω από 20% το ποσοστό επιδότησης. Σημειωτέον ότι αν και το κόστος για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ για κάθε έτος εφεξής, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σε αυτές τις εκτιμήσεις άρα και κίνδυνος μεγαλύτερων δημοσιονομικών επιβαρύνσεων.

Αυτό που αναδεικνύει τις έντονες ανησυχίες των Ευρωπαίων για το σκέλος της δημοσιονομικής επίπτωσης είναι ότι διαμήνυσαν στην ελληνική πλευρά πως δεν πρέπει να δοθεί ούτε μισό ευρώ επιδότησης, πριν αποφανθεί η DG Comp για το πλαίσιο προστασίας.

Πότε θα συμβεί αυτό; Γύρω στα μέσα Ιουνίου, με τους Έλληνες τεχνοκράτες να καθησυχάζουν τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους πως, ούτως ή άλλως, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για όσους μπουν στην πλατφόρμα - στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία από την Πρωτομαγιά - η Κομισιόν θα έχει κρίνει το πλαίσιο.

«Παράθυρα»

Πέρα από το δημοσιονομικό, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν κι επισήμως το φόβο ότι οι ελληνικές αρχές θα ανοίξουν «παράθυρο» και σε άλλους «κόκκινους» δανειολήπτες, παρακάμπτοντας τις διατάξεις που ψηφίστηκαν, μέσω των επικείμενων Υπουργικών Αποφάσεων. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι δεν έχουν ξεφύγει από τις κεραίες τους οι διάφορες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και υποψήφιων βουλευτών, οι οποίοι πάνω στην… κάψα της προεκλογικής εκστρατείας, κλείνουν το μάτι πονηρά στη διεύρυνση της περιμέτρου προστασίας.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς θα γίνει παράλληλη διαπραγμάτευση για δύο βασικές παραμέτρους του πλαισίου προστασίας.

Μόνιμο πλαίσιο

Κατ’ αρχάς, αναφορικά με το περιεχόμενο των Υπουργικών Αποφάσεων, που μπήκε από χθες στο «μικροσκόπιο» των νομικών συμβούλων των Θεσμών. Εν συνεχεία, για την αναμόρφωση του πλαισίου δικαστικής προστασίας, όπως αυτό αποτυπώνεται σήμερα στις διασωθείσες διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Στόχος είναι στην πραγματικότητα το στήσιμο του νέου μόνιμου, δικαστικού- εξωδικαστικού πλαισίου ρύθμισης οφειλών, κατ΄εφαρμογήν της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας.

Αυτό που επισημαίνουν, πάντως, πηγές κοντά στη διαδικασία είναι ότι αυτό το νέο μόνιμο πλαίσιο θα αφορά σε πρώτη φάση μόνο όσους έχουν την εμπορική ιδιότητα - όπως δηλαδή προβλέπει η Οδηγία - με την προσδοκία σε δεύτερη φάση, όπως έγινε με τον Εξωδικαστικό, να συμπεριληφθούν κι άλλοι οφειλέτες όπως μισθωτοί και συνταξιούχοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρώτη κατοικία και... το θέατρο της πολιτικής
Η πρώτη κατοικία και... το θέατρο της πολιτικής
Γιατί οι παράγοντες της οικονομίας μένουν απαθείς μπροστά στις νέες απειλές για «μονομερείς ενέργειες» και σύγκρουση με τους Ευρωπαίους δανειστές.
Η πρώτη κατοικία και... το θέατρο της πολιτικής
Αλλάζει πάλι ως τον Ιούλιο ο νόμος Κατσέλη!
Αλλάζει πάλι ως τον Ιούλιο ο νόμος Κατσέλη!
Η Κομισιόν υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να αναθεωρήσει ως τα μέσα του 2019 διατάξεις που αφήνουν «παράθυρα» στους κακοπληρωτές. Υπό στενή παρακολούθηση η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων για την πρώτη κατοικία.
Αλλάζει πάλι ως τον Ιούλιο ο νόμος Κατσέλη!
Σε ένα μήνα ο νέος Πτωχευτικός 
Σε ένα μήνα ο νέος Πτωχευτικός 
Διαβουλεύσεις με τις τράπεζες για το χρόνο διαγραφής των χρεών- Εν αναμονή των στοιχείων για την “ομπρέλα” της επιδότησης στεγαστικών δανείων.
Σε ένα μήνα ο νέος Πτωχευτικός 
Αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη για το νέο σχήμα επιδότησης
Αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη για το νέο σχήμα επιδότησης
Οι ξένοι τεχνοκράτες επιμένουν σε αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια- Ο φάκελος παραπέμπεται στη διαβούλευση με τους επικεφαλής των Θεσμών.
Αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη για το νέο σχήμα επιδότησης