Γιατί η Ελλάδα ενθουσιάζει τους ξένους επενδυτές

Φωτο: Shutterstock

«Μαγνήτη» υψηλών αποδόσεων αποτελούν τα ελληνικά ομόλογα για τους ξένους επενδυτές καθώς η δραστική υποχώρηση του κινδύνου χώρας σε μια συγκυρία εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων στην ευρωζώνη καθιστά τις ελληνικές αποδόσεις μοναδικές.

Το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει θεαματικά τις τελευταίες εβδομάδες και πολλές δεκάδες αναλύσεις, εκθέσεις τραπεζών και αναλυτών, άρθρα γνώμης και δημοσιεύματα στα διεθνή, έντυπα και ηλεκτρονικά, μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό την ελληνική περίπτωση, ξορκίζοντας ως έναν κακό εφιάλτη που πέρασε τις καταστροφικές συζητήσεις περί άτακτης χρεοκοπίας και αναπόδραστου Grexit.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως η νέα Πορτογαλία με τους επενδυτές να προσδοκούν ότι θα ακολουθήσει τα χνάρια της και θα μιμηθεί την επιτυχία της. Η δραστική βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος αποτελεί τη βάση ωστόσο αυτό που πυροδότησε την «έκρηξη» της αισιοδοξίας ήταν η απόφαση της πρόωρης αποπληρωμής των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ.

Οι αγορές «μύρισαν» μια χρυσή ευκαιρία για κέρδος καθώς είναι πολύ νωπό το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την πρόωρη αποπληρωμή όλων των δανείων της, που κανονικά θα έληγαν το 2024, κίνηση που προκάλεσε ευφορία στις αγορές οδηγώντας την απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού τίτλου να έχει υποχωρήσει ραγδαία έκτοτε: από το επίπεδο του 2% που ήταν τον Νοέμβριο του 2018 βρέθηκε στο 1,13% πριν λίγες ημέρες!

Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ σηματοδότησε την πλήρη επιστροφή της Πορτογαλίας στην αγορά ομολόγων ως μια κανονική και όχι προβληματική χώρα και κάτι ανάλογο οι αγορές ποντάρουν και για την Ελλάδα.

Το ελληνικό 10ετές από το επίπεδο του 4,4% που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκε στο 3,7% τον Φεβρουάριο και σήμερα έχει βρεθεί στο 3,6% επιτόκιο που έχουμε να δούμε από το 2006 (μια περίοδο όμως που τα επιτόκια δεν ήταν μηδενικά και τα spread πολύ χαμηλότερα). Όπως σημείωνε το "Bloomberg" σε χθεσινό δημοσίευμα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί συνεχώς για 14 ημέρες, κάτι που αποτελεί το καλύτερο «σερί» της ιστορίας. Παρά την πτώση του επιτοκίου, η διαφορά σε σχέση με αυτό της Πορτογαλίας είναι θεαματική «ζαλίζοντας» τους επενδυτές που διψούν για υψηλές αποδόσεις.

Όπως επισημαίνει η Societe Generale σε ανάλυσή της, τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να παρουσιάσουν περαιτέρω μείωση των spreads το επόμενο διάστημα και κατά συνέπεια να αποφέρουν σημαντικές αποδόσεις σε όσους αγοράσουν έγκαιρα. Και δεδομένου ότι τα ελληνικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά είναι περιορισμένα, όλοι αδημονούν για την επόμενη έκδοση ομολόγων, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα.

Γιατί επιταχύνεται η αναβάθμιση της οικονομίας

Η βελτίωση των τιμών των ομολόγων προκαλεί ένα θετικό ντόμινο: η πτώση των τιμών ενισχύει την εμπιστοσύνη, βελτιώνει τις συνθήκες ρευστότητας και την αποτίμηση του ενεργητικού των τραπεζών (ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη), μειώνει τον κίνδυνο χώρας, όμως πάνω από όλα επιταχύνει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι οίκοι αξιολόγησης πέραν των μακροοικονομικών εξελίξεων θέλουν να δουν επενδυτές να αγοράζουν κρατικά ομόλογα, στοιχείο που αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, πριν προχωρήσουν στην αναβάθμιση μιας χώρας.

Δεδομένου ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί δραστικά, ο πολιτικός κίνδυνος έχει εκλείψει, ενώ οι τράπεζες έχουν μπει σε πορεία οριστικής επίλυσης του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και επιστροφής στην «κανονικότητα», ανοίγει ο δρόμος για την πιο γρήγορη και «επιθετική» αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Πάρτι στο Χρηματιστήριο

Όλα αυτά προκαλούν «πάρτι» στο Χρηματιστήριο. Από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ αποκομίζει κέρδη 26,1% με τις τράπεζες με άνοδο 49,8% να υπεραποδίδουν. Ακολουθούν οι βιομηχανίες με 31,4% και οι τηλεπικοινωνίες με 30,3%. Σημαντική υστέρηση εμφανίζει ο δείκτης των κατασκευαστικών ο οποίο εμφανίζει άνοδο 7,1%. Η εγχώρια αγορά υπεραποδίδει έναντι της Ευρώπης, ο δείκτης DJ Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 13,8% ενώ ο DAX ενισχύεται κατά 13,8%, αλλά και των αναδυόμενων αγορών όπου η Ρωσία με 17% εμφανίζει την καλύτερη επίδοση. Στην αμερική ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται από τις αρχές του έτους κατά 13,1%.

Όπως έγραψε χθες το economistas.gr, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε ισχυρό ανοδικό κύκλο, και σε μια τέτοια συγκυρία δεν πρέπει να ψάχνουμε αιτίες που να δικαιολογούν την άνοδο αλλά λόγους που θα μπορούσαν να την ανακόψουν. Και τέτοιοι λόγοι δεν φαίνονται στον ορίζοντα: οι συνθήκες στις αγορές στο εξωτερικό είναι ευνοϊκές, ειδικά μετά την συμφωνία για την μετάθεση του Brexit, τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά ενώ οι επενδυτές «διψούν» για αποδόσεις. Επιπλέον, αυτή τη φορά, την Ελλάδα επηρεάζει θετικά και ο εκλογικός κύκλος καθώς ο πολιτικός κίνδυνος έχει εκμηδενιστεί ενώ η προοπτική κυβερνητικής αλλαγής με την εκλογή μιας κυβέρνησης πιο φιλικής στο επιχειρείν και τις επενδύσεις ενισχύει τις προσδοκίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ