Στον... πάτο της Ευρώπης η απασχόληση στην Ελλάδα

Φωτό: Shutterstock

Τα ποσοστά ανεργίας υποχωρούν αλλά με βραδείς ρυθμούς, παραμένοντας σε πολύ υψηλά επίπεδα, η απασχόληση βρίσκεται στον «πάτο» της Ευρωζώνης, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας αφορούν ως επί το πλείστον σε εκ περιτροπής ή μερική απασχόληση.

Στην κορύφωση της κρίσης, όταν τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας βρίσκονταν στα επίπεδα του 28%, οι ειδικοί έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι πέρα από την εξωπραγματική αύξηση των ποσοστών, αυτό που πρέπει να προβληματίζει είναι τα δομικά χαρακτηριστικά που αποκτά η ανεργία στη χώρα μας, όπως αυτά εν πολλοίς αποτυπώνονται και στους δείκτες της μακροχρόνιας ανεργίας. Έχοντας βγει από το τούνελ των Μνημονίων, τα ποσοστά της ανεργίας έχουν πέσει κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός που σχετίζεται και με την ασθενική ανάκαμψη της οικονομίας.

«Προβληματισμό προκαλεί και το επίπεδο και η δυναμική της ανεργίας για την οποία υπάρχει κίνδυνος σταθεροποίησης σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα μεσοπρόθεσμα. Στην ελληνική οικονομία υπάρχουν διαχρονικά ιδιαίτερα χαμηλά συμμετοχής στο δυναμικό εργασίας που αν δεν ανέλθουν σταδιακά, θα υπονομεύουν τους ρυθμούς μεγέθυνσης», παρατήρησε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ν. Βέττας, κατά την παρουσίαση της Έκθεσης για το πρώτο τρίμηνο. Τι είναι αυτό που προκαλεί ανησυχία;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 18,5%. Είναι σαφώς χαμηλότερο από το 20,6% του περσινού Ιανουαρίου, ωστόσο καταγράφεται έστω οριακή αύξηση σε σύγκριση με το Δεκέμβριο (18,4%) κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από το Σεπτέμβριο του 2017.

Ένα επιπλέον στοιχείο που προβληματίζει έχει να κάνει με το πώς ακριβώς προκύπτει αυτή η μείωση της ανεργίας. Κατά μέσο όρο πέρυσι το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 19,3%, δηλαδή 2,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ότι το 2017. Η περσινή εξασθένιση της ανεργίας κατά 112 χιλ. άτομα, προήλθε κυρίως από την αύξηση της απασχόλησης κατά 2% ή 75,4 χιλ., ωστόσο οφείλεται και στον περιορισμό του εργατικού δυναμικού κατά 36,7 χιλ. άτομα. Κοινώς μίκρυνε η «πίτα» του εργατικού δυναμικού κι έτσι τεχνικά προέκυψε μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας. Δύο αριθμοί αρκούν για να αποκαλύψουν το πρόβλημα: τον Ιανουάριο του 2010 το εργατικό δυναμικό της χώρας αριθμούσε 5,052 εκατ. άτομα, ενώ τον Ιανουάριο του 2019 αριθμεί μόλις 4,707 εκατ. άτομα!

Ας δούμε την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, δηλαδή τη δυναμική της απασχόλησης. Εδώ η εικόνα είναι απογοητευτική. Η Ελλάδα παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά ήτοι μόλις 55,6%, με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς αύξησης, την ώρα που το μέσο ποσοστό απασχόλησης στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο 67,6%.

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα κι αυτή η αύξηση της απασχόλησης, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έχει ποιοτικά στοιχεία διόλου ελκυστικά, κάτι που έχει επισημάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της Εργάνης, από το σύνολο των νέων θέσεων που δημιουργήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους (θετικό ισοζύγιο 48.880 έναντι 55.580 πέρσι), μόνο το 46,04% είναι πλήρους απασχόλησης. Πόσο αμείβονται οι θέσεις μερικής απασχόλησης; Με κάτι λιγότερο από 380 ευρώ κατά μέσο όρο.

Ποσοστό απασχόλησης ανά χώρα

ΣΧΕΤΙΚΑ