fbpxΗ νέα ελάφρυνση χρέους: μετάθεση πληρωμών ως το 2070 | Economistas.gr
Skip to main content

Η νέα ελάφρυνση χρέους: μετάθεση πληρωμών ως το 2070

Η νέα ελάφρυνση χρέους: μετάθεση πληρωμών ως το 2070
Φωτογραφία: Shutterstock

Σε βάθος χρόνου που ξεπερνά το μισό αιώνα... χάνονται οι πληρωμές για τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προς την Ελλάδα, καθώς με τα τελευταία μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που ανακοινώθηκαν στις 15 Απριλίου, υπάρχουν πλέον και τμήματα των δανείων του ESM, η αποπληρωμή των οποίων έχει μετατεθεί στο... σωτήριο έτος 2070.

Παρότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους και εφαρμόζονται τμηματικά, περνούν απαρατήρητα από τους περισσότερους πολίτες, η επίδραση τους στη διαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους είναι πολύ σημαντική και αυτό πλέον δεν περνά απαρατήρητο από τους παράγοντες της αγοράς ομολόγων.

Το ελληνικό χρέος μπορεί να ξεπερνά το 180% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά ο κύριος όγκος του δανεισμού αφορά φθηνά δάνεια από την Ευρώπη, που θα αποπληρωθούν σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα, με τη μέση διάρκεια να είναι η υψηλότερη μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης. Συνολικά, από τον EFSF και τον ESM, έχουν εκταμιευθεί προς την Ελλάδα 203,8 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο Ηλίας Λεκκός της Τρ. Πειραιώς, τον Απρίλιο τέθηκαν σε εφαρμογή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα χρέους, όπως είχαν αποφασιστεί στο Εurogroup 21/22 Ιουνίου 2018, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης συγκεκριμένων μέτρων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, στις 15.04.19 ανακοινώθηκε από τον ESM:

  • H επέκταση της αποπληρωμής μέρους των δανείων του EFSF ύψους €96,4 δισεκ. με αποτέλεσμα το προφίλ των αποπληρωμών του χρέους να εκτείνεται μέχρι το 2070 και €61,8 δισεκ. από την περίοδο 2023 έως 2056 να λήγουν πλέον την περίοδο από 2057 έως 2070. Έτσι, τα δάνεια του EFSF θα αποπληρωθούν ως εξής:
efsf
  • H επέκταση της μέσης σταθμισμένης διάρκειας αποπληρωμής  κατά 10 έτη από 32,5 έτη στα 42,5 έτη.
  • Επίσης, στο Eurogroup τις 05.04.19 εγκρίθηκε η απόδοση συνολικού ποσού ύψους €970 εκατ. από:

- Την μη επιβολή του step-up margin (σ.σ.: προσαύξηση επιτοκίου) στα δάνεια του EFSF ποσού €330 εκατ., το οποίο περιλαμβάνει ποσό €110 εκατ. από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και ποσό €220 εκατ. για το 2019.

- Την απόδοση ποσού €640 εκατ. από τα κέρδη των ANFA & SMP, που αφορούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 και αποτελούν μέρος του συνολικού ποσού των €5,76 δισεκ. που αναμένονται έως και το 2022.

Παράλληλα, επισημαίνει ο κ. Λεκκός, το ΥΠΟΙΚ κατέθεσε αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ (ποσού περίπου €3,7 δισεκ. από τα €9,2 δισεκ. που αναμένεται να αποπληρωθούν έως το 2024) με τη στάση των θεσμών να αναμένεται θετική.

Όπως φαίνεται στο γράφημα, από το 2061 και μετά η Ελλάδα θα πληρώνει μόνο τμήματα των δανείων του EFSF (δάνεια δεύτερου μνημονίου), το συνολικό ύψος των οποίων είχε φθάσει τα 130 δισ. ευρώ και αποτελούσαν το πιο «δύσκολο» τμήμα του ελληνικού χρέους. Με τα μέτρα ελάφρυνσης, οι λήξεις αυτών των δανείων μετατίθενται στο... πολύ μακρινό μέλλον.

Maturities

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μ. Σχοινάς: Το ελληνικό χρέος στα χέρια της Ευρώπης
Μ. Σχοινάς: Το ελληνικό χρέος στα χέρια της Ευρώπης
Το χρέος της Ελλάδας βρίσκεται πια στα χέρια της ευρωπαϊκής οικογένειας, σχολίασε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.
Μ. Σχοινάς: Το ελληνικό χρέος στα χέρια της Ευρώπης
Γιατί το Ιταλικό χρέος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης
Γιατί το Ιταλικό χρέος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης
Πρόκειται για το πιο επικίνδυνο χρέος στην Ευρώπη, ανέρχεται σε 1,5 τρισ. ευρώ και βρίσκεται στους ισολογισμούς των τραπεζών στη Ρώμη και το Μιλάνο.
Γιατί το Ιταλικό χρέος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης
Το ελληνικό χρέος έγινε... απίστευτα «ελαφρύ»
Το ελληνικό χρέος έγινε... απίστευτα «ελαφρύ»
«Κλειδωμένο» σε 1,61% το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για τα επόμενα 13 χρόνια, πάνω από 18 χρόνια η μέση διάρκεια. Από τον επίσημο τομέα το 83% των δανείων της χώρας, ενώ το 2010 το 84% προερχόταν από την αγορά.
Το ελληνικό χρέος έγινε... απίστευτα «ελαφρύ»