Η ομολογία αποτυχίας σε επενδύσεις - απασχόληση

Φωτο: Shutterstock

Την ώρα που η κυβέρνηση ανεβάζει στροφές στην προεκλογική κούρσα και τα δισεκατομμύρια των παροχών φέρνουν ζάλη, προκαλεί σοκ η ομολογία ολοκληρωτικής αποτυχίας σε δύο από τα βασικά πεδία της οικονομίας στην αποκαλούμενη μεταμνημονιακή περίοδο: στις επενδύσεις και στην απασχόληση.

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2019, ο οποίος προκάλεσε έντονες συζητήσεις για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς ήταν η πρόβλεψη για αύξηση των επενδύσεων κατά 11,9%, ως βασικό στοιχείο για την επέκταση του ΑΕΠ με ρυθμούς 2,5%.

Όπως σημείωναν έμπειροι αναλυτές και οικονομολόγοι, η πρόβλεψη αυτή ήταν μετέωρη, με δεδομένο ότι αφενός η υποτυπώδης ιδιωτική αποταμίευση και η σχεδόν μηδενική πιστωτική επέκταση καθιστούν μάλλον αδύνατη μια μεγάλη αύξηση των εγχώριων επενδύσεων αφετέρου οι ξένες επενδύσεις «σκοντάφτουν» στα γνωστά εμπόδια.

Το οικονομικό επιτελείο αντέτεινε ότι υπάρχει ισχυρό… ρεύμα επενδυτών κι έκανε λόγο για... Κασάνδρες, επιμένοντας να εστιάζει σε συγκεκριμένους κλάδους, που όντως είχαν καλύτερη εικόνα. Πριν καν συμπληρωθεί το τετράμηνο, το οικονομικό επιτελείο υφίσταται μια πρωτοφανή ήττα.

Το Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα, που δημοσιοποιήθηκε λίγο πριν από την… Ανάσταση, μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει δύο δεδομένα:

  1. Το πρώτο είναι ότι το 2018 οι επενδύσεις δεν αυξήθηκαν κατά 0,8%, όπως προέβλεπε ο Προϋπολογισμός, αλλά καταβαραθρώθηκαν σημειώνοντας πτώση 12,2%!
  2. Το δεύτερο και πιο επώδυνο, είναι ότι για φέτος ο πήχης κατεβαίνει ή μάλλον κάνει βουτιά στο 3,9%, αφήνοντας έτσι αναπάντητα ερωτήματα για το πώς ακριβώς θα «τρέξει» η οικονομία έστω με 2,3% αντί 2,5% της αρχικής εκτίμησης.

Με βάση εκτιμήσεις του ΣΕΒ και άλλων οικονομικών παραγόντων, το επενδυτικό «κενό» αυτή τη στιγμή είναι 100 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο 4 ΕΣΠΑ, 12 επενδύσεις όπως του Ελληνικού, 170 επενδύσεις όπως του ΟΛΠ ή 115 επενδύσεις όπως του ΟΛΘ. Με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, για να καλυφθεί αυτό το «κενό» θα απαιτηθεί μια 20ετία.

Το δεύτερο πεδίο, όπου η κυβέρνηση πέταξε λευκή πετσέτα έχει συν τοις άλλοις έντονο κοινωνικό πρόσημο. Την ώρα, λοιπόν, που γίνεται… σημαία η μείωση της ανεργίας στο 18,5%- διατηρώντας ακόμα κι έτσι την Ελλάδα στην πρώτη θέση της Ε.Ε.- το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται ότι δεν μπορεί να πετύχει τον Εθνικό Στόχο για την απασχόληση.

«Για την παρακολούθηση και προώθηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής "Ευρώπη 2020", έχει τεθεί o εθνικός στόχος το ποσοστό απασχόλησης (20-64 ετών) να ανέλθει σε 70% το 2020. Αν και ο στόχος αυτός με βάση την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα καθίσταται μη εφικτός, τα μεγέθη που σχετίζονται με την αγορά εργασίας δείχνουν τάσεις συνεχούς βελτίωσης», σημειώνει χαρακτηριστικά το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, με την Eurostat να στρίβει πιο βαθιά το μαχαίρι στην πληγή.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, δείχνουν ότι το μέσο ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε. βρίσκεται στο 73,2%, με στόχο να φτάσει στο 75% το 2020. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες που ήδη έχουν ξεπεράσει αυτό το όριο, μεταξύ των οποίων είναι η Πορτογαλία με απασχόληση στο 75,4%. Πού βρίσκεται η Ελλάδα; Στον πάτο της βαθμολογίας και μάλιστα με μεγάλη διαφορά: είναι η μοναδική χώρα της Ένωσης, όπου η απασχόληση βρίσκεται κάτω από το 60%...

ΣΧΕΤΙΚΑ