Εν αναμονή της αντίδρασης των δανειστών για τα πλεονάσματα

NEWSROOM
Εν αναμονή της αντίδρασης των δανειστών για τα πλεονάσματα
Φωτό: Shutterstock

Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΠΕ από το 2020 μέχρι το 2022, αμφισβητώντας την συμφωνία με τους δανειστές που ζητούσαν ο στόχος να είναι στο 3,5%, αναφέρει το Bloomberg.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, δήλωσε πως ακόμα και με χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές και ανακοίνωσε την δέσμευση ποσού 5,55 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό (escrow account), από τα αποθεματικά του Κράτους, ως εγγύηση ομαλής εξυπηρέτησης του χρέους προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η δέσμευση της Ελλάδας για την μείωση του χρέους ήταν να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% κάθε χρόνο μέχρι το 2022, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να επισημαίνει κατά την συνέντευξη Τύπου πως «Έχουμε υποσχεθεί να δώσουμε το 3,5% του ΑΕΠ στην εξυπηρέτηση του χρέους, και αυτό είναι που θα πάρουν οι δανειστές» ενώ συμπλήρωσε ότι «Αυτό πρόκειται να συμβεί, είτε απευθείας από το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας ή από τον ειδικό λογαριασμό. Η Ελλάδα παραμένει μέχρι στιγμής εντός των συμφωνηθέντων με τους δανειστές».

Οι δημοσιονομικοί στόχοι συμφωνήθηκαν με τους δανειστές με αντάλλαγμα μερικά μέτρα ανακούφισης των ελλήνων πολιτών και περιλαμβάνονταν στην ανάλυση για την διαχείριση του χρέους της Ελλάδας. Από την πλευρά του εκπρόσωπος Τύπου του ESM μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης απάντησε πως «Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο περιεχόμενο του προγράμματος του ESM και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης είναι πολύ ξεκάθαρα. Ο στόχος που έχει συμφωνηθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022 είναι το 3,5%».

Για το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση φάνηκε αισιόδοξη και αποφασισμένη γι αυτή την απόφαση, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε στο Bloomberg, πως «το ζήτημα δεν είναι πολιτικό και θα υπάρξουν συζητήσεις με τους δανειστές, αλλά αυτή είναι μια ιδέα που όλοι κερδίζουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε επίσης να προχωρήσει σε ακόμα περισσότερα μέτρα φοροελαφρύνσεων και την επαναφορά της 13ης σύνταξης σε ένα πακέτο που θα στοιχίσει 800 εκατ. ευρώ. «Έφτασε ο καιρός που οι θυσίες του ελληνικού λαού θα λάβουν δικαιοσύνη» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η θητεία της κυβέρνησης λήγει τον Σεπτέμβρη και η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο πριν τις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου. Το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να ελπίζει σε «ψαλίδισμα» της διαφοράς.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 13% από το 24% και μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 11% από 13% που ήταν. Η κυβέρνηση επίσης σχεδιάζει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα περισσότερα εισοδήματα, έως 20.000 ευρώ, και μείωση για μεγαλύτερα εισοδήματα

Τα μέτρα έρχονται εν όψει της πέμπτης ψήφου εμπιστοσύνης που αναμένεται να διεκδικήσει η κυβέρνηση Τσίπρα από την στιγμή που ήρθε στην εξουσία το 2015, με την συζήτηση να ξεκινάει σήμερα Τετάρτη και η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί την Παρασκευή.

ΣΧΕΤΙΚΑ