Ερωτήματα και μπέρδεμα από την τροπολογία για το ΦΠΑ

Πηγή: AP Images

Σαφές είναι ότι όλες οι αλλαγές που αφορούν σε μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών, σε χαμηλότερο ΦΠΑ, θα τεθούν σε ισχύ από την επόμενη Δευτέρα 20 Μαίου. Εγείρονται, όμως, ερωτήματα κυρίως ως προς την εστίαση.

Συγκεκριμένα, οι διατάξεις ορίζουν τα εξής: «Η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων». Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως ό,τι πίνεται, παραμένει σε συντελεστή 24%. Ωστόσο, υπάρχουν ροφήματα, τα οποία ως πρώτη ύλη θα πωλούνται εφεξής με ΦΠΑ 13%.

Ειδικότερα, το κακάο και τα ελληνικά αφεψήματα (χαμομήλι, τσάι του βουνού, μέντα, λουίζα κ.λ.π.) πέφτουν στο 13%, αλλά αν τα παραγγείλει κανείς σε ένα καφενείο, θα επιβαρυνθεί με 24%. Αντιθέτως, σε 24% παραμένουν- είτε ως πρώτη ύλη είτε ως εστίαση- ο καφές, το τσάι (όχι του βουνού), οι χυμοί, τα αναψυκτικά.

Το δημοσιονομικό κόστος μόνο για φέτος υπολογίζεται σε 441 εκατ. ευρώ και σε συνδυασμό με τα 800 εκατ. ευρώ της 13ης σύνταξης, υπερβαίνουν τον εκτιμώμενο δημοσιονομικό χώρο των 1,14 δισ ευρώ. Ερωτήματα προκαλεί, ωστόσο, η Ειδική Έκθεση του ΓΛΚ για τις αλλαγές του ΦΠΑ, καθώς σημειώνει ότι "η ανωτέρω απώλεια εσόδων, θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού".

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ