fbpxΣε πλήρη αχρηστία πάνω από 100.000 POS επαγγελματιών | Economistas.gr
Skip to main content

Σε πλήρη αχρηστία πάνω από 100.000 POS επαγγελματιών

Σε πλήρη αχρηστία πάνω από 100.000 POS επαγγελματιών
Φωτο: AP Images

Ακόμα και στην απόσυρση τερματικών ηλεκτρονικών συναλλαγών POS, από γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, συνεργεία αυτοκινήτων και ηλεκτρολόγων προχωρούν οι τράπεζες λόγω... αχρηστίας.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών, που σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους ξεπερνά το 80%, δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μία συναλλαγή, ενώ η μεγάλη πλειονότητα πραγματοποιεί συναλλαγές εξαιρετικά αραιά, λιγότερες από 1 φορά το μήνα. Όπως εκτιμούν οι τράπεζες από τα 700.000 εγκατεστημένα POS, περισσότερα από 100.000 είναι σε πλήρη αχρηστία και δεν πραγματοποιούν συναλλαγές ούτε καν σποραδικά!

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τα POS «νέας γενιάς», δηλαδή αυτά που εγκαταστάθηκαν υποχρεωτικά από το 2017, λόγω των σχετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Στη λίστα των ελεύθερων επαγγελματιών με POS σε αχρηστία περιλαμβάνονται κατά κανόνα επαγγελματίες της παροχής υπηρεσιών:  ταβέρνες και μικρά εστιατόρια, μικρά εμπορικά καταστήματα, παντοπωλεία, κομμωτήρια, λογιστές, εκπαίδευση κ.α. Δηλαδή, πρόκειται για επαγγέλματα που βρίσκονται στο βαθύ «κόκκινο» σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες φοροδιαφυγής, ενώ φορολογικές αρχές δεν φαίνεται να προβληματίζονται ιδιαίτερα για την μη χρήση των τερματικών POS.

Αντίθετα αυξημένη είναι η χρήση των POS σε super market, εμπορικά κέντρα και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, όπου η μη έκδοση απόδειξης είναι εξαιρετικά σπάνια.

«Βασιλιάς» τα μετρητά και η φοροδιαφυγή

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, και παρά το γεγονός ότι τα capital controls οδήγησαν βίαια σε μεγάλη αύξηση της χρήσης καρτών, παρατηρείται κάμψη στους ρυθμούς αύξησης της αξίας των συναλλαγών με κάρτες και αύξηση της χρήσης των μετρητών που παραμένουν το κυρίαρχο μέσο πληρωμών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, στο πρώτο τρίμηνο του 2019 η αύξηση της αξίας των συναλλαγών μέσω καρτών περιορίστηκε στο επίπεδο του 3%, από +18% το 2018,+42% το 2017 και +55% το 2016.

Τα μετρητά παραμένουν, με ανοδικές τάσεις, το κυρίαρχο μέσο πληρωμών. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, οι αναλήψεις μετρητών στο πρώτο τρίμηνο προσέγγισαν τα 10 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 1,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 ενώ η αξία των συναλλαγών μέσω καρτών διαμορφώθηκε στα 7,6 δισ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι στην αγορά σημειώνεται μια ιδιότυπη διχοτόμηση, με τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, κάρτες αλλά και κινητά τηλέφωνα, για πολλές συναλλαγές όπου δεν υπάρχουν περιθώρια... διαπραγμάτευσης όπως είναι τα super merket και τα βενζινάδικα.

Ταυτόχρονα, όμως, χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο μετρητά για να πληρώνουν υποχρεώσεις σε γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, φροντιστήρια, συνεργεία αυτοκινήτων κ.α., όπου στην πράξη υπάρχουν δυο τιμές: αυτές με ΦΠΑ και αυτές χωρίς ΦΠΑ, οι οποίες είναι πολύ χαμηλότερες, λόγω των υψηλών συντεστών ΦΠΑ.

Κάπως έτσι το «αόρατο χέρι» που ρυθμίζει τα πάντα στην Ελλάδα έχει καταφέρει και η χώρα να είναι τυπικώς «εντάξει» με τη μνημονιακή υποχρέωση για τη χρήση POS στους ελεύθερους επαγγελματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και ειδικά όσοι φαίνεται ότι φοροδιαφεύγουν συστηματικά δεκαετίες, συνεχίζουν ανενόχλητα να φοροδιαφεύγουν όπως πάντα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η νέα λίστα με τους υπόχρεους για POS
Η νέα λίστα με τους υπόχρεους για POS
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Υπουργική απόφαση με την οποία εντάσσονται νέες κατηγορίες επαγγελματιών στη λίστα των υπόχρεων χρήσης POS.
Η νέα λίστα με τους υπόχρεους για POS
Ανενεργά το 25% των μηχανημάτων POS
Ανενεργά το 25% των μηχανημάτων POS
Περίπου 120.000 μηχανήματα POS παραμένουν ανενεργά καθώς οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων φαίνεται πως τα τοποθέτησαν μόνο για πιθανούς ελέγχους.
Ανενεργά το 25% των μηχανημάτων POS
Μπαίνει τέλος (;) στα πειραγμένα λογισμικά των φορολογικών μηχανισμών
Μπαίνει τέλος (;) στα πειραγμένα λογισμικά των φορολογικών μηχανισμών
Πόσες φορές έχετε πληρώσει με κάρτα κι έχετε πάρει το χαρτάκι του POS αλλά όχι την απόδειξη της ταμειακής; Πόσες φορές ακούσατε ή διαβάσατε για τα «λαβράκια» που ξετρύπωσε η ΑΑΔΕ με “μαϊμού” αποδείξεις ή πειραγμένους φορολογικούς μηχανισμούς; Δυστυχώς η ευρεία χρήση του appodixi ανέδειξε αυτό που όλοι υποπτεύονταν: ότι αυτό που φαίνεται δεν είναι πάντα αυτό που συμβαίνει.  
Μπαίνει τέλος (;) στα πειραγμένα λογισμικά των φορολογικών μηχανισμών
Τι αλλάζει με την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS
Τι αλλάζει με την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS
Κομβικής σημασίας είναι το 2023 για την φορολογική διοίκηση, αφού αναμένεται να υλοποιηθεί το στρατηγικής σημασίας έργο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ενώ εκτιμάται ότι θα αποφασιστεί η υποχρεωτική εγκατάσταση των POS σχεδόν σε όλους του κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Τι αλλάζει με την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS