Έλεγχοι στην Ελλάδα για απάτες με κονδύλια της ΕΕ

NEWSROOM
Έλεγχοι στην Ελλάδα για απάτες με κονδύλια της ΕΕ
Πηγή: AP Images

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των επτά χωρών της ΕΕ στις οποίες διενεργήθηκαν το 2018 έλεγχοι για πιθανές απάτες στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στη νέα έκθεσή του.

Συγκεκριμένα, μεταξύ του 2013 και του 2017, εντοπίστηκαν περισσότερες από 4.000 ενδεχομένως δόλιες παρατυπίες εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε ενωσιακή στήριξη σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 72% του ποσού αυτού αφορούσε την πολιτική συνοχής, συμπεριλαμβανομένων πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ταμείου Συνοχής και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείο. Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι κατεξοχήν αρμόδια για την καταπολέμηση της απάτης σε αυτούς τους τομείς.

Οι ελεγκτές αξιολόγησαν κατά πόσον οι διαχειριστικές αρχές και οι υπηρεσίες συντονισμού της καταπολέμησης της απάτης στα κράτη μέλη εκπληρώνουν με τον κατάλληλο τρόπο τις υποχρεώσεις τους σε κάθε στάδιο της διαδικασίας διαχείρισης της καταπολέμησης της απάτης, από την πρόληψη της απάτης, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των περιπτώσεων απάτης έως και την παρουσίαση στοιχείων σχετικά με την απάτη και την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποίησαν επισκέψεις σε επτά κράτη μέλη: Βουλγαρία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Λετονία, Ρουμανία και Ισπανία.

«Οι πόροι της πολιτικής συνοχής αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ, αλλά σχεδόν στο 40% του συνόλου των αναφερόμενων κρουσμάτων απάτης και σχεδόν στα τρίτα τέταρτα του συνολικού ποσού που αφορούν τα εν λόγω κρούσματα απάτης», δήλωσε ο Henri Grethen, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για την έκθεση.

«Εντούτοις τα κράτη μέλη καταλήγουν, γενικώς, στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που εφαρμόζουν για την καταπολέμηση της απάτης είναι επαρκή. Θεωρούμε το συμπέρασμα αυτό υπερβολικά αισιόδοξο».

Όσον αφορά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι διαχειριστικές αρχές βελτίωσαν την εκτίμηση του κινδύνου απάτης κατά τη χρήση της χρηματοδότησης του τομέα της συνοχής, καθώς και τα μέτρα τους για την πρόληψη της απάτης. Εντούτοις, ορισμένες από αυτές τις αναλύσεις δεν ήταν αρκούντως εμπεριστατωμένες, και τα κράτη μέλη δεν διαθέτουν κατά κανόνα συγκεκριμένη πολιτική για την καταπολέμηση της απάτης.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν επίσης ότι δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά τον προληπτικό εντοπισμό της απάτης. Επιπλέον, ο αντίκτυπος των μέτρων πρόληψης και εντοπισμού συχνά δεν παρακολουθείται ούτε αξιολογείται ικανοποιητικά.

Οι ελεγκτές διαπιστώνουν, επίσης, ότι τα κράτη μέλη δεν αντιμετώπισαν καταλλήλως όλες τις εντοπισθείσες περιπτώσεις απάτης στις δαπάνες της ΕΕ για τη συνοχή και ότι τα διορθωτικά μέτρα, όταν εφαρμόζονται, έχουν περιορισμένο αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Επίσης, οι ρυθμίσεις αναφοράς στοιχείων δεν είναι ικανοποιητικές. Το γεγονός ότι δεν αναφέρονται όλες οι περιπτώσεις απάτης επηρεάζει την αξιοπιστία των ποσοστών εντοπισμού της απάτης που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, οι περιπτώσεις που εγείρουν υπόνοιες απάτης δεν κοινοποιούνται συστηματικά στις αρμόδιες αρχές, και ο συντονισμός με άλλα όργανα καταπολέμησης της απάτης είναι ανεπαρκής.

Οι ελεγκτές δηλώνουν ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να αντιμετωπίσουν την απάτη στο πλαίσιο των δαπανών της ΕΕ για τη συνοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ