fbpxΚαταιγίδα φοροελέγχων στον κλάδο εστίασης | Economistas.gr
Skip to main content

Καταιγίδα φοροελέγχων στον κλάδο εστίασης

Καταιγίδα φοροελέγχων στον κλάδο εστίασης
Φωτο: Shutterstock

Ο ΦΠΑ στην εστίαση- επιτέλους- επανήλθε στο 13%, τα ξενοδοχεία αναπροσαρμόζουν τις τιμές για τα «πακέτα» έχοντας, πλέον, ένα πιο ανταγωνιστικό προϊόν στα χέρια τους, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα για τους Έλληνες καταναλωτές και τους ξένους επισκέπτες.

Από την εξαγγελία κιόλας της μείωσης του ΦΠΑ από το 24% στο 13%, επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης είχαν δώσει σαφές στίγμα των προθέσεων τους, υποστηρίζοντας ότι αυτή η μείωση απλώς θα τους βοηθήσει στο να αντέξουν τα βάρη των προηγούμενων ανατιμήσεων, τα οποία απορρόφησαν. Κοινώς, το μήνυμα ήταν ότι οι τιμές δεν πρόκειται να ακολουθήσουν την πορεία του ΦΠΑ. Όπερ και εγένετο.

Οι τιμοκατάλογοι στις επιχειρήσεις εστίασης αναπροσαρμόστηκαν ως προς το ΦΠΑ, αλλά κατά βάση οι τελικές τιμές έμειναν στα ίδια επίπεδα, ενώ υπάρχουν και ανατιμήσεις ελέω της αύξησης των τιμών στο χοιρινό κρέας.

Θα μεταφερθεί αυτή η εικόνα και στα φορολογικά βιβλία των επιχειρήσεων του κλάδου; Θα εμφανιστούν αυξημένοι τζίροι και κέρδη; Αυτό είναι κάτι που διερευνήσουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες, οι οποίες μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική- με εξαίρεση τις περιπτώσεις εναρμονισμένων πρακτικών, που είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού- ωστόσο έχουν την εντολή να… ξετινάξουν τις επιχειρήσεις, ειδικά εκεί που υπάρχουν ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων.

Από το σύνολο των 72.000 προγραμματισμένων προληπτικών ελέγχων, ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ελέγχων στο σύνολο της Επικράτειας ειδικά στις εξής περιπτώσεις:

- σε επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή/και στο εισόδημα
- σε υπότροπους και παραβάτες μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης
- σε επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ

Το δεύτερο κύμα προβλέπει τη διενέργεια 6.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από τα τμήματα ελέγχων των ΔΟΥ, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 25% αυτών. Και όταν μιλάμε για «στοχευμένους» ελέγχους, εννοούμε έρευνες μετά από επεξεργασία στοιχείων προηγούμενων ελέγχων είτε στις ίδιες είτε σε ομοειδείς επιχειρήσεις/δραστηριότητες.

Παράλληλα με αυτούς τους ελέγχους, θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον 11.500 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις ΥΕΔΔΕ, σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών, με την εμπειρία να δείχνει ότι αυτοί οι έλεγχοι αποκαλύπτουν παραβατικότητα που φτάνει ή ξεπερνάει το 60%.

Το τρίτο κύμα προβλέπει τη διενέργεια τουλάχιστον 50.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από λοιπά τμήματα ΔΟΥ, με στόχο τον εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 25% αυτών.

Πρόκειται για τους κλασικούς ελέγχους, που αφορούν στην έκδοση των προβλεπόμενων φορολογικών στοιχείων, οι οποίοι αποκτούν ιδιαίτερο ελεγκτικό ενδιαφέρον λόγω της αλλαγής του ΦΠΑ και πολύ περισσότερο λόγω της διαφοράς ΦΠΑ μεταξύ φαγητού (13%) και ποτών (24%).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκδοση απόφασης για τους όρους αμοιβής και εργασίας στην εστίαση
Έκδοση απόφασης για τους όρους αμοιβής και εργασίας στην εστίαση
Η απόφαση αφορά τους εργαζομένους στα πάσης φύσεως τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα όλης της χώρας, με περίοδο ισχύος από τις 28 Νοεμβρίου 2018 έως τις 27 Νοεμβρίου 2019.
Έκδοση απόφασης για τους όρους αμοιβής και εργασίας στην εστίαση
Νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τον ΦΠΑ σε τουρισμό και εστίαση
Νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τον ΦΠΑ σε τουρισμό και εστίαση
Οι τιμές στα «πακέτα» μπορούν να πέσουν ακόμα χαμηλότερα, στην περίπτωση που τα ξενοδοχεία μπορούν να διαχωρίσουν την αξία των επιμέρους παροχών τους.
Νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τον ΦΠΑ σε τουρισμό και εστίαση
Η «ακτινογραφία» της καταστροφής
Η «ακτινογραφία» της καταστροφής
Τεράστια η ζημιά σε ξενοδοχεία και εστίαση- Διευρύνθηκαν οι απώλειες για το εμπόριο στο τελευταίο τρίμηνο.
Η «ακτινογραφία» της καταστροφής