Μετά τις εθνικές εκλογές το επόμενο ομόλογο

Φωτο: Shutterstock

Δεδομένο πρώτο: το 10ετές έπεσε στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 3% μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεδομένο δεύτερο: το spread με το αντίστοιχο ιταλικό «χαρτί» είναι μόλις 50 μονάδες βάσης. Αρκούν αυτά για τη νέα, πολυαναμενόμενη έκδοση ομολόγου; Κατηγορηματικά όχι.

«Εάν δεν είχαν προκηρυχθεί εκλογές, η Ελληνική Δημοκρατία θα έβγαινε στις αγορές αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Ιουνίου», αναφέρει στο economistas.gr πηγή κοντά στη διαδικασία, συμπληρώνοντας ότι ακόμα και η αναμενόμενη γκρίνια ή δυσφορία των Ευρωπαίων για τις πρόσφατες παροχές κι εξαγγελίες, δεν θα άλλαζε δραματικά το κλίμα. Ωστόσο, πλέον, τα δεδομένα είναι διαφορετικά και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα γίνει η παραμικρή κίνηση πριν από τις εθνικές κάλπες.

Πρωταρχικό μέλημα των τεχνοκρατών, που διαχειρίζονται το ελληνικό Χρέος, ήταν και είναι η προστασία των επενδυτών ήτοι της αξιοπιστίας που έχει «χτιστεί» με κόπο τους τελευταίους μήνες, πριν ακόμα ολοκληρωθεί τυπικά το 3ο Πρόγραμμα. Κάποιος… ουρανοκατέβατος, θα μπορούσε να «πατήσει» στο ράλι της Δευτέρας ή ενδεχομένως και των επόμενων ημερών, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ευνοϊκής συγκυρίας για μια νέα έκδοση, εδώ και τώρα. «Τι θα συμβεί, όμως, εάν στη διάρκεια αυτού του προεκλογικού μήνα ειπωθεί κάτι που θα ενεργοποιήσει αρνητικά αντανακλαστικά; Τι θα συμβεί εάν δεν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αυτοδυναμία;» απαντούν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας έτσι ότι θα πρέπει να αποφευχθούν βιαστικές κινήσεις, που μπορεί να ζημιώσουν όσους «μπήκαν» ή πρόκειται να «μπουν» σε ελληνικούς τίτλους.

Σε κάθε περίπτωση, η επομένη ημέρα των εκλογών χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά κρίσιμη. Η άμεση επιλογή του οικονομικού επιτελείου και της στρατηγικής που θα ακολουθήσει στο πεδίο της διαχείρισης του Χρέους, θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Στην πραγματικότητα, όσοι βρίσκονται κοντά στη διαδικασία έκδοσης ομολόγων επισημαίνουν ότι οι κινήσεις είναι φρόνιμο να γίνουν πριν από το Σεπτέμβριο, καθώς τα ρίσκα θα ανέβουν.

Πέρα από το pressing, που θα πρέπει να αναμένεται στη νέα κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους, εν όψει του πολύ δύσκολου Προϋπολογισμού του 2020- ειδικά μετά από τον αιφνιδιασμό των τελευταίων παροχών- πέρα από τους νέους κραδασμούς που είναι πιθανόν να προκαλέσει μια νέα κόντρα του ενισχυμένου Σαλβίνι με τις Βρυξέλλες, «κλειδί» θεωρούνται οι τράπεζες. Εάν τα σχέδια για το «ξεφόρτωμα» των «κόκκινων» δανείων «ξεκολλήσουν» από τις Βρυξέλλες και «τρέξουν», τότε η ανταπόκριση των αγορών εκτιμάται ότι θα είναι εντυπωσιακή. Αντιθέτως, εάν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, τότε η εξίσωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και τα ρίσκα ανεβαίνουν…

ΣΧΕΤΙΚΑ