Παραφάρμακα: Μεγάλα κέρδη από την απελευθέρωση τιμών

Φωτο: Shutterstock

Τζίρο περίπου 1,3 δισ. ευρώ από τα «μη φάρμακα» πραγματοποιούν τα ιδιωτικά φαρμακεία στη χώρα με το 50% να προέρχεται από τη λεγόμενη κατηγορία των OTC δηλαδή των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων καθώς και πιο απλών σκευασμάτων για την θεραπεία συνηθισμένων ενοχλήσεων του οργανισμού.

Η συγκεκριμένη κατηγορία, στην οποία περιλαμβάνεται πληθώρα φαρμακευτικών σκευασμάτων που αφορούν στην αυτοθεραπεία, αν και σημειώνει πτώση της τάξης του 2% όσον αφορά στις πωλήσεις σε όγκο, από την άλλη η αύξηση των τιμών οδηγεί σε σημαντική άνοδο το τζίρο. Μάλιστα η άνοδος αυτή εκτιμάται σε 6-7%, σε σχέση με το 2018.

Σημειώνεται ότι η αγορά των OTC πέρυσι έφτασε σε τιμές χονδρικής στα περίπου 405 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 10%. Σε τιμές λιανικής -δηλαδή υπολογίζοντας το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών 35% συν τον ΦΠΑ, ο οποίος διαμορφώνεται στο 6% για τα σκευάσματα με κουπόνι του ΕΟΦ και 24% για τα υπόλοιπα- η συνολική αγορά εκτιμάται ότι πέρυσι έφτασε στα 625 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει περί το 52% των συνολικών πωλήσεων παραφαρμακευτικών προϊόντων τα οποία διακινούνται από τα φαρμακεία. Επίσης με δεδομένη την εκτίμηση ότι σε επίπεδο τιμών λιανικής ο συνολικός τζίρος των φαρμακείων υπολογίζεται στα 4,8 δισ. ευρώ, τότε τα OTC δείχνουν να αποτελούν το 13% της συνολικής αγοράς.

Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι των εταιρειών του κλάδου των OTC, το 2019 έχει αρχίσει παρουσιάζοντας δυναμική άνοδο, με την άνοδο αυτή να εκτιμάται στα επίπεδα 6-7%, γεγονός που μεταφράζεται σε τζίρο πάνω από 650-660 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς. Παράλληλα με δεδομένο ότι από πλευράς αξίας η υπόλοιπη αγορά, ειδικά στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, δεν θα ακολουθήσει ανοδική πορεία, αναμένεται επίσης και το μερίδιο των OTC να αυξηθεί.

Παράλληλα, αναμένεται και μια αλλαγή στο χαρτοφυλάκιο των διακινούμενων προϊόντων με νέα σκευάσματα να μπαίνουν σταδιακά στα ράφια των φαρμακείων. Είναι γεγονός ότι η μέχρι πριν από δυο χρόνια διατήρηση της διατίμησης των ΜΗΣΥΦΑ και μάλιστα η διαμόρφωση τιμής με βάση τις 3 χαμηλότερες τιμές στις χώρες της Ευρώπης, απέτρεπε τις εταιρείες από το να εισάγουν στην αγορά νέα προϊόντα. Η ελευθερία που έχουν πλέον να αυξήσουν τις τιμές συνδυάζεται και με την ευελιξία να προωθήσουν νέα σκευάσματα.

Επιχειρώντας μια πιο λεπτομερή ανάλυση της πορείας της φαρμακευτικής αγοράς με βάση τα στοιχεία ανά κατηγορία προϊόντων που διακινούνται από τα φαρμακεία, ο κλάδος των OTC είναι εκείνος που σημειώνει την πλέον αξιοσημείωτη άνοδο.

Ειδικότερα τα ΜΗΣΥΦΑ τα οποία φέρουν κουπόνι του ΕΟΦ το 2018 σημείωσαν πωλήσεις σε τιμές χονδρικής στα 230 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 7,4% σε σχέση με το 2017 και 15% σε σχέση με το 2016. Την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα OTC δηλαδή φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς κουπόνι, παρουσίασαν πωλήσεις στα 175 εκατ. ευρώ ήτοι άνοδος της τάξης του 14,3% σε σχέση με το 2017 αλλά και το 2016 όπου η αγορά ήταν σταθερή στα περίπου 155 εκατ. ευρώ. Συνολικά λοιπόν η κατηγορία των OTC έφτασε πέρυσι στα περίπου 405 εκατ. ευρώ, ήτοι μια άνοδος 10% το διάστημα 2017-2018.

Επίσης ανοδικά κινήθηκε το 2018 και ο κλάδος των καλλυντικών στα φαρμακεία, με το συνολικό τζίρο σε τιμές χονδρικής να φτάνει στα 245 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση περίπου 3,2% σε σχέση με το 2017 και περίπου 6% σε σχέση με το 2016.

Ο κλάδος των ιατρικών υλικών και συσκευών κινήθηκε αντίθετα ιδιαίτερα πτωτικά πέρυσι φτάνοντας στα περίπου 110 εκατ. ευρώ ήτοι υποχώρηση 12% σε σχέση με το 2017 όπου βέβαια είχε σημειωθεί σημαντική άνοδος σε σχέση με το 2016. Η εν λόγω αγορά πάντως δείχνει μειωμένη και σε σχέση με το 2016 κατά 3,5%.

Τέλος ιδιαίτερα μεγάλη πτώση σημείωσε και η αγορά των ειδών ειδικής διατροφής και δη τα βρεφικά γάλατα με τη συνολική αγορά να εκτιμάται στα περίπου 35 εκατ. ευρώ με μείωση 16% σε σχέση με το 2017 και το 2016 όπου η αγορά ήταν σχεδόν σταθερή.

Όλες οι παραπάνω κατηγορίες εάν συνυπολογιστεί το περιθώριο των φαρμακοποιών και το ΦΠΑ, διαμορφώνουν συνολικά ένα τζίρο στα 1,28 δισ. ευρώ για το 2018 με τάσεις να ξεπεράσει σημαντικά το 1,3 δισ. ευρώ φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ