fbpxΦ. Κουβέλης: Επενδύουμε στην ελληνική ναυτιλία | Economistas.gr Skip to main content

Φ. Κουβέλης: Επενδύουμε στην ελληνική ναυτιλία

Φ. Κουβέλης: Επενδύουμε στην ελληνική ναυτιλία
Φωτό: INTIME

Στις πολιτικές του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη διεύρυνση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της ελληνικής ναυτιλίας, αναφέρθηκε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στο Ίδρυμα Ευγενίδου σε Συνέδριο του Greek Shipping Summit με θέμα : “2020: The Wind of Change in Global Shipping”.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπογράμμισε παράλληλα, ότι προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του Πειραιά ως ναυτιλιακού κέντρου.

Για την ανάπτυξη της ναυτιλίας, ο κ. Κουβέλης δήλωσε: «Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία έχουν προκαλέσει αύξηση στη ζήτηση ναυτιλιακών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα η ναυτιλία να ξεπερνά την περίοδο της κρίσης με τους χαμηλούς ναύλους. Ακόμα κι εκείνη την περίοδο πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι οι επιδόσεις της ελληνικής ναυτιλίας ελάχιστα επηρεάστηκαν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τομέας των θαλασσίων μεταφορών χρειάζεται ένα ελεύθερο και σταθερό παγκόσμιο κανονιστικό πλαίσιο, που θα εγγυάται την άνευ περιορισμών και διακρίσεων πρόσβαση των πλοίων στο σύστημα διακίνησης φορτίων. Έτσι θα μπορούν να επωφελούνται και οι μεταφορείς και οι χρήστες των υπηρεσιών μεταφοράς, οι πελάτες τους. Αλλά πάνω από όλα χρειάζεται ενιαίους κανόνες ασφάλειας και προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Ναυτιλίας σχεδιάζει και κατευθύνει την ναυτιλιακή του πολιτική, στη βάση της συνεργασίας του με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Επίσης υποστηρίζει την αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών (TiSA). Επιπλέον υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες και ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν στόχο να διασφαλίσουν νέες αγορές για την Ευρωπαϊκή Ναυτιλία.

Τα ναυτιλιακά καύσιμα και η επιρροή τους στο περιβάλλον αποτελεί ακόμα ένα κρίσιμο ζήτημα για τον κλάδο, με τον υπουργό Ναυτιλίας να σημειώνει πως «η εφαρμογή της αρχικής στρατηγικής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από πλοία αποτελεί σημαντικό μέγεθος για τις προσπάθειες του Οργανισμού να πετύχει τις κατάλληλες διεθνείς λύσεις για μια διεθνή βιομηχανία, όπως είναι η ναυτιλία.

Θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί με ομαλό τρόπο το νέο όριο του 0,5% περιεκτικότητας σε θείο στα ναυτιλιακά καύσιμα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα και ποιότητα καυσίμων. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις στους τομείς αυτούς και προσαρμόζει τη στρατηγική της, με γνώμονα τη μακροχρόνια διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας».

Για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πειραιά ως ναυτιλιακό κέντρο, ο υπουργός τόνισε πως το Υπουργείο ενισχύει την ακαδημαϊκή ναυτιλιακή εκπαίδευση, αλλά και τη ναυτική εκπαίδευση, με στόχο να διατηρηθεί και να ενισχυθεί περισσότερο η ελληνική ναυτιλιακή τεχνογνωσία.

Πρόσθεσε πως το πρόγραμμα σπουδών αναμορφώνεται σε συνεργασία, με την Ένωση Εφοπλιστών, το Ναυτικό Επιμελητήριο και το Ίδρυμα Ευγενίδου και στόχος είναι να δημιουργηθούν δομές που προωθούν την εξειδίκευση και συμβάλλουν περαιτέρω στην ανάπτυξη και την επέκταση της πλούσιας βάσης γνώσεων στη θάλασσα.

Αυτό θα οδηγήσει σίγουρα στη διεύρυνση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος του Πειραιά και της ελληνικής ναυτιλίας συνολικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Φώτης Κουβέλης: «Η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο χώρο της Ναυτιλίας. Είναι από τις πρώτες χώρες που δημιούργησαν νομικό πλαίσιο για τη χρήση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ως καυσίμου στη Ναυτιλία. Κι αυτό είναι ακόμα μία απόδειξη των περιβαλλοντικών ευαισθησιών της κυβέρνησης και της χώρας. Επιπλέον η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο για τις αξιοποιήσεις των 10 περιφερειακών λιμανιών και είμαστε πολύ κοντά στην αξιοποίηση των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Ταυτοχρόνως η κρουαζιέρα κάνει νέα βήματα, με την Ανατολική Μεσόγειο να μπαίνει εκ νέου στους προορισμούς των μεγάλων εταιριών.

Και το Υπουργείο είναι έτοιμο να συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους το ενδεχόμενο αξιοποιήσεων λιμανιών που ευνοούν τη δραστηριότητα της κρουαζιέρας.  Παράλληλα, θωρακίζουμε τα λιμάνια μας με μικρότερα και μεγαλύτερα έργα για τη βελτίωση της ασφάλειας και των υποδομών τους. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι φέτος σχεδόν τριπλασιάστηκαν οι σχετικοί πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα ναυτιλιακά καύσιμα
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα ναυτιλιακά καύσιμα
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βιενιάμης σημείωσε πως δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία εγγύηση ότι ασφαλή συμμορφούμενα καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας 0,5% σε θείο θα υπάρχουν διαθέσιμα στις πραγματικά αναγκαίες ποσότητες παγκοσμίως.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα ναυτιλιακά καύσιμα
Νέα μείωση στη χωρητικότητα του εμπορικού στόλου
Νέα μείωση στη χωρητικότητα του εμπορικού στόλου
Η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Μάιο ενισχύθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ η ολική χωρητικότητα σε πλοία 100 ΚΟΧ και άνω μειώθηκε κατά 2,4%.
Νέα μείωση στη χωρητικότητα του εμπορικού στόλου
Γ. Πλακιωτάκης: Ανάπτυξη και επενδύσεις για τη ναυτιλία
Γ. Πλακιωτάκης: Ανάπτυξη και επενδύσεις για τη ναυτιλία
Επίτιμο μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς αναγορεύτηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, μετά από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου.
Γ. Πλακιωτάκης: Ανάπτυξη και επενδύσεις για τη ναυτιλία
Νέα μείωση στον όγκο του ελληνικού στόλου
Νέα μείωση στον όγκο του ελληνικού στόλου
Αύξηση 1,1% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Ιούλιο εφέτος, ενώ η ολική χωρητικότητα παρουσίασε μείωση 0,4% σε σύγκριση με το 2018.
Νέα μείωση στον όγκο του ελληνικού στόλου
Στουρνάρας: Αύξηση 20% στα έσοδα της ναυτιλίας σε 4 χρόνια
Στουρνάρας: Αύξηση 20% στα έσοδα της ναυτιλίας σε 4 χρόνια
Αύξηση κατά 20% εμφανίζουν τα έσοδα από την ναυτιλία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά την επιβολή των capital controls το 2015, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στουρνάρας: Αύξηση 20% στα έσοδα της ναυτιλίας σε 4 χρόνια