Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την οικονομία

Φωτο: Shutterstock

Μπορεί να ενισχύεται το κλίμα ευφορίας λόγω της εικόνας του Χρηματιστηρίου και του ράλι των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο στο μέτωπο της οικονομίας τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα, με πιο ανησυχητικό σημάδι τα αλλεπάλληλα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση.

Το «καμπανάκι» από το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου ήταν ηχηρό, αλλά οι σύνθετοι δείκτες που χρησιμοποιεί ο ΟΟΣΑ για προβάλλει τις τάσεις της οικονομίας του επόμενου 6μήνου- 9μήνου, προκαλούν ακόμα πιο έντονη ανησυχία. Μετά την ανοδική τάση που άρχισε να καταγράφεται από τον περασμένο Οκτώβριο και διήρκησε ως τις αρχές του έτους, πλέον, ο ΟΟΣΑ μήνα με το μήνα «μετράει» την Ελλάδα πτωτικά, ακολουθώντας έτσι την πορεία της Ευρωζώνης. Σε σύγκριση, δε, με τον περσινό Απρίλιο, η πτώση είναι της τάξης του 1,58%.

Οι σύνθετοι δείκτες του ΟΟΣΑ

Αυτό που εντείνει τον προβληματισμό είναι πως το σύνολο της Ευρωζώνης κινείται σε τροχιά «σταθερά χαμηλότερων ρυθμών» και είναι ενδεικτικό ότι Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν πτώση της τάξης του 1,83%, 1,77% και 1,49% αντιστοίχως, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινείται και η γαλλική «ατμομηχανή» (- 1,26%), με τη διαφορά ότι ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει σταθεροποίηση του momentum της ανάπτυξης.

Πώς επιδρά αυτό το «γκρίζο» περιβάλλον; Σύμφωνα με την Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από το ράλι των εξαγωγών το 2018, που ήταν καθοριστικός παράγοντας για την επέκταση της οικονομίας κατά 1,9%, οι επιδόσεις αναμένεται να πέσουν το 2019, λόγω του εξωτερικού περιβάλλοντος ήτοι της χαμηλότερης ζήτησης. Σημειωτέον ότι οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν πέρσι κατά 8,4% και των υπηρεσιών κατά 9,3%.

«Στην περίπτωση μεγαλύτερου περιορισμού, από το αναμενόμενο, του εξωτερικού περιβάλλοντος ή μεγαλύτερων επιπτώσεων στην Ελλάδα, τότε η ανάκαμψη ίσως αποδειχθεί πιο βραδεία», τονίζουν χαρακτηριστικά οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, εκτιμώντας ότι στη διάρκεια της φετινής χρονιάς ο ρυθμός των εξαγωγών θα πέσει στο 5% και στο 4% το 2020. Υπενθυμίζεται ότι το 50% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ