Στοιχίζουν ακριβά οι καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο

NEWSROOM
Στοιχίζουν ακριβά οι καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο
Πηγή: Shutterstock

Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται στην ολοκλήρωση του Ελληνικού Κτηματολογίου, καθώς η περιορισμένη συμμετοχή των πολιτών οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες παρατάσεις που κοστίζουν χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» η διαδικασία δείχνει να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω της απροθυμίας ιδιοκτητών να υποβάλλουν ολοκληρωμένες δηλώσεις για τα ακίνητά τους, με τον στόχο του 2021 για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου να τίθεται εν αμφιβόλω.

Είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο των δικαιωµάτων στις περιοχές στις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη η κτηµατογράφηση έως τώρα έχει δηλωθεί µόνο το 21,03%, δηλαδή 2.651.090 δικαιώµατα από το εκτιµώµενο σύνολο των 12,6 εκατ. δικαιωµάτων σε αυτές τις περιοχές.

Από την 1η Ιουνίου έχουν ανακοινωθεί τέσσερις φάσεις παρατάσεων από το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Η πρώτη αφορούσε οκτώ ΟΤΑ ενώ ακολούθησε η παράταση για τις Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου, Ηλείας και Μαγνησίας, ενώ δόθηκαν επίσης για τις Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας και Αχαΐας καθώς και για 21 επιπλέον περιοχές.

Οπως αναφέρει το «Εθνος», πέντε από τις 32 μελέτες κτηματογράφησης δεν έχουν ανατεθεί ακόμα εξαιτίας δικαστικών προσφυγών των αναδόχων. Πρόκειται για μελέτες που αφορούν τις περιοχές του Ρεθύμνου, των Χανίων, των Κυκλάδων, της Θεσπρωτίας-Κέρκυρας και του υπολοίπου μισού Ηρακλείου.

Το κόστος µιας ενδεχόµενης 6µηνης παράτασης των 32 συµβάσεων, οι οποίες έχουν κοστολογηθεί κοντά στα 300 εκατ. ευρώ ύστερα από τις εκπτώσεις που υποβλήθηκαν, δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 40 εκατ. ευρώ! Γι’ αυτόν τον λόγο και το υπουργείο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθεί οριζόντια παράταση 6 μηνών, για όλες τις περιοχές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση για επέκταση συμβάσεων ή υπογραφή συμπληρωματικών. «Εχουµε ενηµέρωση για τις παρατάσεις, αλλά όχι εντολή ως προς το τι θα ακολουθήσει συγκεκριµένα ως προς το ενισχυµένο προσωπικό ή τα γραφεία ενηµέρωσης των πολιτών» είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο εκπρόσωπος των αναδόχων, Σωτήρης Λιάρος, προσθέτοντας πως το προσεχές διάστηµα οι µελετητές θα απευθυνθούν εγγράφως στον φορέα του Κτηµατολογίου προκειµένου να αποσαφηνιστεί το θέµα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηµατολογίου, Βύρων Νάκος, σηµειώνει πως «µια παράταση 1-2 µηνών δεν δηµιουργεί πρόβληµα. Ενδεχόµενη εξάντληση του 6µήνου όµως θα µπορούσε να πάει πίσω τις µελέτες». Σύµφωνα µε τον ίδιο, πάντως, οι ρυθµοί των δηλώσεων δεν είναι τόσο αργοί, δεδοµένου ότι περίπου 60% των ενδιαφεροµένων έχουν κάνει την αρχική δήλωση παίρνοντας αριθµό πρωτοκόλλου ώστε να προσκοµίσουν σε δεύτερο χρόνο τα δικαιολογητικά.

Από την πλευρά των αναδόχων σηµειώνεται ότι για τις συµβάσεις, οι οποίες έχουν ένα συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα, είχαν ήδη δοθεί εκπτώσεις συνολικού ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, ενώ στην κτηµατογράφηση απασχολούνται περίπου 2.500 άτοµα. Ως εκ τούτου οι παρατάσεις θα επιφέρουν πρόσθετα κόστη λειτουργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ