fbpxΚορκίδης: Ενιαίος φόρος και ΦΠΑ για ηλ. εμπόριο εντός ΕΕ | Economistas.gr
Skip to main content

Κορκίδης: Ενιαίος φόρος και ΦΠΑ για ηλ. εμπόριο εντός ΕΕ

Κορκίδης: Ενιαίος φόρος και ΦΠΑ για ηλ. εμπόριο εντός ΕΕ
Φωτο: Eurokinissi

«Είναι πολύ σημαντικό, να επιμείνουμε στην εφαρμογή ενός ενιαίου φόρου και ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α. για συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου εντός των χωρών μελών της Ε.Ε. και της "Ένωσης για τη Μεσόγειο" (Union for the Mediterranean)».

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου (Trade, Retail & Franchise) της Ένωσης Μεσογειακών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (ASCAME), Βασίλης Κορκίδης κατά την ομιλία του, στο Επιχειρηματικό Φόρουμ της «Ένωσης για τη Μεσόγειο» του διακυβερνητικού οργανισμού, όπου συμμετέχουν το σύνολο των κρατών της Ε.Ε. αλλά και χώρες της Β. Αφρικής, της Δ. Ασίας και της Ν. Ευρώπης, το οποίο έλαβε χώρα στις 18 Ιουνίου 2019 στο Κάιρο.

Ειδικότερα, ο κ. Κορκίδης, ο οποίος συμμετείχε στην ενότητα «Η επιχειρηματική κοινότητα: ευκαιρίες, προκλήσεις και προσδοκίες» πρότεινε: «…Προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί ή να μειωθούν τα εμπόδια για το Ελεύθερο Εμπόριο αγαθών μεταξύ των μεσογειακών χωρών, πρέπει να «σκεφτούμε πρώτα Μεσογειακά». Είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε έναν νέο εμπορικό όρο, όπως η «Μεσογειοποίηση», όπως η παγκοσμιοποίηση και η διεθνοποίηση, αλλά με πολύ περισσότερη γεωγραφική θέση στην τελική προστιθέμενη αξία; Οι εμπορικοί φραγμοί, συνήθως, περιλαμβάνουν τιμολόγια με επιβαρύνσεις, όπως δασμούς και προσαυξήσεις και μη τιμολόγια, όπως κανόνες αδειοδότησης και ποσοστώσεις. Θα προσθέσω το πιο ακραίο, που είναι οι έλεγχοι κεφαλαίου. Τα οφέλη της ελευθέρωσης του εμπορίου είναι η αύξηση του ανταγωνισμού, η δημιουργία κερδών, η επίτευξη χαμηλότερων τιμών, η μεταφορά και η χρήση νέας τεχνολογίας, η κατανομή των εγχώριων και πολυεθνικών μονοπωλίων, η παροχή μεγαλύτερης επιλογής στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Αλλά, σε όλες τις περιπτώσεις και τρόπους «το ελεύθερο εμπόριο είναι δίκαιο και αντίστροφα είναι πάντα δίκαιο το ελεύθερο εμπόριο"; Πρέπει να απαντήσουμε και σε αυτό, προτού καταλήξουμε στα τελικά συμπεράσματά μας σε αυτό το φόρουμ»

Όσον αφορά στις ευκαιρίες ψηφιοποίησης και τις μελλοντικές δράσεις του UFM, επεσήμανε ο πρόεδρος ότι οι εταιρείες της Ε.Ε. υποστηρίζουν μια ευέλικτη και ολιστική προσέγγιση, μεταξύ όλων των μέτρων και υπηρεσιών της Επιτροπής, ώστε να διασφαλιστεί ότι, όλη η νέα νομοθεσία σχεδιάζεται για ένα ψηφιακό περιβάλλον, που αφήνει περιθώρια για τολμηρούς πειραματισμούς με νέα επιχειρηματικά μοντέλα. «Για να μπορέσουν όλες οι επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες ψηφιοποίησης, η UFM θα πρέπει να ζητήσει από τα κράτη μέλη της Ένωσης να αναπτύξουν περαιτέρω την υποδομή του δικτύου επικοινωνιών, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, με στόχο την επίτευξη ευρυζωνικού δικτύου μεγάλης ταχύτητας. Τα κεφάλαια της Ε.Ε. πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την προοπτική των επιχειρήσεων. Η UFM θα πρέπει να συμβουλευθεί τις οργανώσεις της Ε.Ε. για το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για την ψηφιακή Ευρώπη. Επιπλέον, η στήριξη της κατάρτισης θα πρέπει να χορηγείται τόσο στους επιχειρηματίες όσο και στους εργαζομένους. Είναι πολύ σημαντικό, να επιμείνουμε στην εφαρμογή ενός ενιαίου φόρου και ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α. για συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου εντός των χωρών μελών της Ε.Ε. και της UFM» όπως υπογράμμισε οκ. Κορκίδης.

Τέλος, σημείωσε ότι η UFM θα πρέπει να προετοιμάσει το Κέντρο Ψηφιακών Γνώσεων ως πλατφόρμα για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης σχετικά με την ψηφιοποίηση. Μπορεί να συντονίσει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, τη διοργάνωση συγκεκριμένων σεμιναρίων, διαδικτυακών σεμιναρίων και εργαστηρίων, την ανάπτυξη εργαλειοθηκών και εκπαιδευτικού υλικού και τον σχεδιασμό εκστρατειών ευαισθητοποίησης. «Η UFM θα πρέπει να προστατεύει τα ζωτικής σημασίας ψηφιακά δίκτυα και τις υποδομές, ώστε να αποφεύγεται η οικονομική ζημία για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία στο σύνολό της…».

Το φόρουμ

Πάνω από 150 εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών, κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών συγκεντρώθηκαν στο Κάιρο για να συζητήσουν πώς να ενισχύσουν την πρόσβαση στην Aγορά και το Ηλεκτρονικό Εμπόριο στην Ευρωμεσογειακή περιοχή. Το Φόρουμ, το οποίο έρχεται, ως άμεση απάντηση στην εντολή που ανατέθηκε από τους Υπουργούς Εμπορίου στη Γραμματεία της «Ένωσης για τη Μεσόγειο» το 2018, είναι το πρώτο γεγονός, αποκλειστικά αφιερωμένο στο Εμπόριο.

Η «Ένωση για τη Μεσόγειο» επανέλαβε τη στήριξή της στη «Συμφωνία του Αγκαντίρ», που αφορά στο ελεύθερο εμπόριο μεταξύ Ιορδανίας, Αιγύπτου, Τυνησίας και Μαρόκου και αποτελεί μέρος του ευρύτερου στόχου της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών της Μεσογείου, καθώς εντάσσεται στη διαδικασία της Βαρκελώνης, που άρχισε το 1995, για τη δημιουργία, έως το 2010, μιας πανευρωμεσογειακής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ανοικτές συζητήσεις, προκειμένου να ανταλλάξουν εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές, με κύριο στόχο  τον εντοπισμό δράσεων που μπορούν να αποδώσουν πλήρως τα οφέλη του Ηλεκτρονικού Εμπορίου και εκείνων ενός πιο ανοικτού και ολοκληρωμένου συστήματος εμπορίου στην περιοχή, ενώ το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως, η περιοχή της «Ένωσης για τη Μεσόγειο» εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις λιγότερο οικονομικά ολοκληρωμένες περιφέρειες στον κόσμο, όσον αφορά στις ροές εμπορίου και επενδύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΒΕΠ: Tα προγράμματα του αναπτυξιακού και οι δράσεις του ΕΣΠΑ για ΜμΕ
ΕΒΕΠ: Tα προγράμματα του αναπτυξιακού και οι δράσεις του ΕΣΠΑ για ΜμΕ
Πέντε είναι, συνολικά, τα προγράμματα του Αναπτυξιακού νόμου και οι δράσεις του ΕΣΠΑ που είναι ενεργά, σχεδόν μέχρι τέλος του χρόνου, και αφορούν μικρές, πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
ΕΒΕΠ: Tα προγράμματα του αναπτυξιακού και οι δράσεις του ΕΣΠΑ για ΜμΕ
Κορκίδης: Νοικοκυρεμένος ο προϋπολογισμός του 2020
Κορκίδης: Νοικοκυρεμένος ο προϋπολογισμός του 2020
Έμπρακτη απόδειξη της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου να ακολουθήσει αναπτυξιακή πολιτική και να στηρίξει, αλλά και να στηριχθεί στην επιχειρηματικότητα.
Κορκίδης: Νοικοκυρεμένος ο προϋπολογισμός του 2020
ΕΒΕΠ: Οριακή βελτίωση στον τζίρο των γιορτών
ΕΒΕΠ: Οριακή βελτίωση στον τζίρο των γιορτών
O εορταστικός τζίρος αναμένεται να κυμανθεί κάπως καλύτερα από τα περυσινά 3,5 δισ. ευρώ, αλλά βεβαίως πολύ μακριά από τα 5,4 δισ. ευρώ τζίρου του 2009, σύμφωνα με τον Β. Κορκίδη.
ΕΒΕΠ: Οριακή βελτίωση στον τζίρο των γιορτών
ΕΒΕΠ: Το 2020 έτος ορόσημο για την οικονομική μεταβολή στην Ελλάδα
ΕΒΕΠ: Το 2020 έτος ορόσημο για την οικονομική μεταβολή στην Ελλάδα
Ο πρόεδρος, Βασίλης Κορκίδης και το ΔΣ του ΕΒΕΠ εύχονται το 2020 να είναι πράγματι η χρονιά ορόσημο, η οποία θα ξεκινήσει μία δεκαετία με την προοπτική να αναπληρώσει όσα στερήθηκαν οι Έλληνες όλη τη προηγούμενη δεκαετία. 
ΕΒΕΠ: Το 2020 έτος ορόσημο για την οικονομική μεταβολή στην Ελλάδα
ΕΒΕΠ: Απέχουμε ακόμα πολύ από την έκρηξη επενδύσεων
ΕΒΕΠ: Απέχουμε ακόμα πολύ από την έκρηξη επενδύσεων
Aνάλυση για τις επενδυτικές προσπάθειες, ενώ σε δήλωσή του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Βασίλης Κορκίδης υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία μας.
ΕΒΕΠ: Απέχουμε ακόμα πολύ από την έκρηξη επενδύσεων