fbpxΕλλάδα: Ακριβή χώρα με φτωχούς κατοίκους | Economistas.gr
Skip to main content

Ελλάδα: Ακριβή χώρα με φτωχούς κατοίκους

Ελλάδα: Ακριβή χώρα με φτωχούς κατοίκους
Φωτό: Shutterstock

Οι τρεις παράλληλες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ για τα υψηλά επίπεδα φτώχειας εν έτει 2018, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη ότι περίπου 4 στα 10 νοικοκυριά, που ΔΕΝ θεωρούνται φτωχά, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση πάγιων δαπανών για δάνεια, λογαριασμούς κ.λ.π., διέλυσαν τους όποιους μύθους περί σταδιακής εξόδου από την κρίση. Δύο νέες έρευνες από την Eurostat έρχονται για να ρίξουν περισσότερο φως στα παράλογα που συμβαίνουν στην Ελλάδα, όπου οι τιμές παίρνουν τον ανήφορο, αλλά το κατά κεφαλήν εισόδημα κινείται, πλέον, στα επίπεδα της 4ης κατηγορίας της Ευρώπης.

Ένας από τους πιο ασφαλείς τρόπους για να «μετρήσει» κανείς πόσο «μετράει» το πορτοφόλι των Ευρωπαίων πολιτών, είναι να συγκρίνει κατ’ αρχάς πόσα χρειάζεται να δαπανήσουν για τα βασικά. Δυστυχώς, στην Ελλάδα κινούμαστε πάνω ή πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης.

screenshot_20190623-232304_iefimerida.jpg

Τι πιο βασικό από το ψωμί και τα δημητριακά; Προσοχή! Μιλάμε σε όρους Μονάδων Αγοραστικής Δύναμης, όπου δηλαδή δεν συγκρίνονται απλώς οι τιμές, αλλά σε συνάρτηση με το κατά κεφαλήν εισόδημα. Ε, λοιπόν, οι Έλληνες κινούνται στο 114% του μέσου κοινοτικού όρου, τουτέστιν πληρώνουν 14 μονάδες ακριβότερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28, για ψωμί και λοιπά δημητριακά. Και για να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα, οι Πορτογάλοι βρίσκονται στο 98% του μέσου κοινοτικού όρου.

Η κατάσταση είναι ολίγον καλύτερη αναφορικά με τις τιμές του κρέατος, όπου στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο 91% του μέσου κοινοτικού όρου, αλλά αν η σύγκριση γίνει πάλι με τους Πορτογάλους, μάλλον θα απογοητευθούμε, καθώς εκείνοι βρίσκονται στο 83% του μέσου κοινοτικού όρου. Αντιθέτως, η κατάσταση ξεφεύγει αν πάμε στην τριάδα αυγά- γάλα- τυριά, όπου οι Έλληνες καλούνται να αντεπεξέλθουν σε τιμές που διαμορφώνονται στο 134% του μέσου κοινοτικού όρου, δηλαδή πολύ ακριβότερα ακόμα κι από τις πλούσιες χώρες του Βορά! Που… σκίζουμε; Εκεί που δεν πρέπει ήτοι στα καπνικά, όπου οι τιμές βρίσκονται στο 80% του μέσου κοινοτικού όρου.

screenshot_20190623-231236.png

Η εικόνα ολοκληρώνεται και η απογοήτευση κορυφώνεται αν ανατρέξει κανείς στα συγκριτικά στοιχεία για την πραγματική κατά κεφαλήν κατανάλωση και πολύ περισσότερο για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, καθώς ενώ η Ελλάδα προ κρίσης υποτίθεται ότι βάδιζε προς την πλήρη σύγκλιση, πλέον, βρίσκεται όχι στην 2η, ούτε καν στην 3η, αλλά και στην 4η κατηγορία της Ευρώπης.

Το 2018 έφυγε αφήνοντας την Ελλάδα με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 68% του μέσου κοινοτικού όρου. Ποιες χώρες κινούνται σε αυτά τα επίπεδα; Η Ρουμανία και η Κροατία, ενώ οι Βαλτικές χώρες μας έχουν προσπεράσει προ πολλού, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Εσθονίας, η οποία βρίσκεται, πλέον, στο 81% του μέσου κοινοτικού όρου…

screenshot_20190623-230928.png

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συγκλονιστικά νέα για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα
Συγκλονιστικά νέα για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα
Στην κορυφή της Ευρώπης στα ποσοστά υποαπασχόλησης οι Έλληνες που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης- Πρόκληση για την κυβέρνηση να αυξήσει τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Συγκλονιστικά νέα για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα
Πληθωρισμός «τέρας» και το Μάιο
Πληθωρισμός «τέρας» και το Μάιο
Όσοι προσδοκούσαν μια αποκλιμάκωση ή έστω σταθεροποίηση του πληθωρισμού το Μάιο, θα απογοητευθούν.  
Πληθωρισμός «τέρας» και το Μάιο
Αυξήθηκε 140% το εμπορικό έλλειμμα με τη Ρωσία
Αυξήθηκε 140% το εμπορικό έλλειμμα με τη Ρωσία
Από τη μια, οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία περιορίστηκαν στο ελάχιστο μετά το μπαράζ των οικονομικών κυρώσεων της Ευρώπης. Από την άλλη, όμως, οι αναγκαίες εισαγωγές ορυκτών καυσίμων επιβαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο και αδειάζουν τα κρατικά ταμεία.  
Αυξήθηκε 140% το εμπορικό έλλειμμα με τη Ρωσία
Υποχωρεί η τιμή της βενζίνης
Υποχωρεί η τιμή της βενζίνης
Οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό μοιάζουν με σκωτσέζικο ντους. Από τη μια, επιβεβαιώνουν την ομολογουμένως καθυστερημένη εκτίμηση (και) των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι οι υψηλές τιμές θα επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους πολίτες για πολλούς μήνες ακόμα. Από την άλλη, επιτρέπουν έστω μια μικρή ανάσα, σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων, οι οποίες αν και παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από πέρσι αλλά κι από τα προ πολέμου επίπεδα, δείχνουν τα πρώτα σημάδια υποχώρησης.  
Υποχωρεί η τιμή της βενζίνης
Μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 11,4%
Μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 11,4%
Με αργούς ρυθμούς υποχωρεί ο πληθωρισμός, καθώς παρά τα μέτρα ανάσχεσης των αυξήσεων στο πεδίο της Ενέργειας, το κόστος παραμένει πολύ υψηλότερο από πέρσι. 
Μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 11,4%