Γερνάει η Ευρώπη, γερνάει και η Ελλάδα

Φωτο: ΙΝΤΙΜΕ

Καλοδεχούμενα τα πρόσθετα αφορολόγητα και οι ενισχύσεις για κάθε παιδί που γεννιέται, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της νέας κυβέρνησης, καλοδεχούμενες και αυτονόητες οι πρόνοιες για βρεφονηπιακούς σταθμούς έτσι ώστε οι εργαζόμενες να μην αποθαρρύνονται από το να γίνουν και μητέρες, ωστόσο οι μετρήσεις της Eurostat για τη γήρανση του πληθυσμού είναι πραγματικά εφιαλτικές και παραμένουν σε ένα δυστοπικό μέλλον.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο εργασίας της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, από το 2018 ως το 2100 ο πληθυσμός της Ευρώπης θα μειωθεί κατά 4% ή κατά περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους. Γι’ αυτούς που θεωρούν, μάλιστα, ότι αυτό είναι ένα πολύ μακρινό μέλλον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η... κατηφόρα θα ξεκινήσει το πολύ κοντινό 2044, όταν η Γηραιά Ήπειρος θα πιάσει την... κορυφή των 525 εκατομμύριων ανθρώπων, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι μεταξύ πολλών άλλων, η σημερινή νέα γενιά όταν θα πρέπει να βγαίνει στη σύνταξη, τα πράγματα θα ζορίζουν.

Θα ήταν φυσικά ανεδαφικό να πιστεύει κανείς ότι το πρόβλημα της γήρανσης δεν θα χτυπούσε την πόρτα της Ελλάδας. Τουναντίον. Η βαθιά και πολυετής οικονομική κρίση επέτεινε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να προβλέπεται μια επώδυνη και εφιαλτική επιδείνωση των ισορροπιών μεταξύ συνταξιούχων κι εργαζομένων, κάτι που θα σμπαραλιάσει βαθμιαία το σύστημα Πρόνοιας και φυσικά το Ασφαλιστικό. Είναι ενδεικτικό ότι το 2018, η Ελλάδα “μετρούσε” 5.210.040 άνδρες και 5.531.125 γυναίκες, αλλά το 2100 ο πληθυσμός στην Ελλάδα θα περιορίζεται σε 3.733.333 άνδρες και 3.719.711 γυναίκες!

Ακόμα πιο αποκαλυπτική είναι η μετάλλαξη της ηλικιακής πυραμίδας. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Eurostat, το ποσοστό των παιδιών στην Ευρώπη θα πέσει από το 16% στο 14%, ενώ το εργατικό δυναμικό θα βυθιστεί από το 65% στο 55%! Στον αντίποδα, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών από το 20% του πληθυσμού, θα φτάσουν στο 31%, ενώ οι άνω των 80 ετών θα πολλαπλασιαστούν από το 6% στο 15%!

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω είναι ότι η αναλογία συνταξιούχων- εργαζομένων θα ανατραπεί πλήρως και είναι ενδεικτικό ότι ενώ σήμερα σε 100 εργαζομένους ως 64 ετών αντιστοιχούν 31 ηλικιωμένοι, το 2100 η αναλογία θα έχει φτάσει στο 100:57! Η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά για την Κροατία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, όπου η αναλογία θα διαμορφωθεί 100:70, ενώ η πλειοψηφία των χωρών του πλούσιου Βορρά θα μείνουν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χωρίς να σημαίνει ότι κι εκεί δεν θα υπάρχει επιδείνωση των δεικτών. Ειδικά για την Ελλάδα των πολλών προβλημάτων, υπολογίζεται ότι ενώ σήμερα αντιστοιχούν 34 ηλικιωμένοι σε 100 εργαζόμενους, ως το 2100 η ισορροπία αυτή θα έχει ανατραπεί πλήρως, καθώς 100 εργαζόμενοι θα πρέπει να συντηρούν πάνω από 61 συνταξιούχους...

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ