fbpxΣτουρνάρας: Προσπάθησαν να με εξοντώσουν | Economistas.gr Skip to main content

Στουρνάρας: Προσπάθησαν να με εξοντώσουν

Στουρνάρας: Προσπάθησαν να με εξοντώσουν
Φωτο: Eurokinissi

Για συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσής του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην εκτελέσει τα καθήκοντά του, έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει περιθώριο για συμβιβαστική λύση, σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Κληθείς να σχολιάσει την στοχοποίησή του από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Στουρνάρας είπε: «Η λέξη στοχοποίηση είναι δυστυχώς πολύ ήπια και κρύβει μια ζοφερή πραγματικότητα», ενώ συμπλήρωσε ότι σε αυτό πρέπει να ριχτεί άπλετο φως από τους αρμόδιους φορείς «όχι για λόγους αντεκδίκησης αλλά για λόγους προστασίας του κράτους δικαίου».

«Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια από κρατικούς και παρακρατικούς παράγοντες, ηθικής εξόντωσης και “δολοφονίας χαρακτήρα” εμού, της συζύγου μου και των θυγατέρων μας, προκειμένου να εμποδιστώ να εκτελέσω τα καθήκοντά μου», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Αντεξα και προστάτευσα την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας επειδή είμαι απολύτως καθαρός, επειδή δεν βρήκαν απολύτως τίποτα οι σκευωροί και χάρη στη στήριξη που είχα από την οικογένειά μου, από τους διευθυντές και το προσωπικό της ΤτΕ και από την ΕΚΤ», ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων «Κάποιος άλλος στη θέση μου ίσως να μην άντεχε και τότε οι επιπτώσεις θα ήταν απρόβλεπτες», πρόσθεσε και δήλωσε πρόθυμος να μιλήσει αν τον καλέσουν οι αρμόδιοι θεσμοί να καταθέσει.

Σοβαρή πρόκληση το πρωτογενές πλεόνασμα

«Η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 συνιστά σοβαρή πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο στόχος έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας», τόνισε ο κ. Στουρνάρας στη συνέντευξη στην «Καθημερινή», κάνοντας αναφορά στις προεκλογικές παροχές. «Η ενίσχυση της προσπάθειας για εξορθολογισμό των δημόσιων και μη παραγωγικών δαπανών και η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας ο δεύτερο εξάμηνο μέσω της αύξησης επενδύσεων θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά για την επίτευξη του στόχου», σημείωσε ακόμη.

«Περιθώριο συμβιβαστικής λύσης»

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι βασική προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής που θα αυξήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των εταίρων και θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική πιστοληπτική βαθμίδα.

«Υπάρχουν τα περιθώρια για μια συμβιβαστική λύση που θα προβλέπει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έναντι μιας επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων. Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ληφθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς λαμβάνοντας υπόψη ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιτρέπει δημοσιονομική ευελιξία όταν γίνονται πρόσθετες μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας», υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

«Εφικτή η συμμετοχή της Ελλάδας σε πρόγραμμα ΕΚΤ»

Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι είναι εφικτή η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Αν και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αναβάθμιση των τίτλων του ελληνικού δημοσίου κατά τρεις βαθμίδες στην επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή σε ΒΒΒ-, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, θεωρώ ότι είναι εφικτή σύντομα η συμμετοχή της Ελλάδας αφενός στο υφιστάμενο πρόγραμμα επανεπενδύσεων τίτλων της ΕΚΤ και αφετέρου σε νέο πρόγραμμα αγορών τίτλων, το οποίο είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί στο μέλλον και η χώρα να αποκομίσει έτσι άμεσα πρόσθετα οφέλη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Θα εισηγηθώ πλήρη άρση των capital control

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα εισηγηθεί στη νέα κυβέρνηση και τους θεσμούς την πλήρη άρση των capital control το συντομότερο δυνατόν, καθώς κατά την άποψη της ΤτΕ δεν έχουν πλέον χρησιμότητα.

Τέλος, αναφορικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης, δήλωσε ότι είναι βραχυχρόνια είναι εφικτός ο περίπου διπλάσιος ρυθμός από τον τρέχοντα (1,9%), με αύξηση των επενδύσεων, αν η κυβέρνηση στείλει άμεσα μήνυμα δημιουργώντας φιλικό περιβάλλον για επενδυτές και υγιή επιχειρηματικότητα. Αυτό, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, μπορεί να επιτευχθεί με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την απεμπλοκή προβληματικών επενδυτικών έργων όπως η ανάπλαση του Ελληνικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στουρνάρας: Οι 4 άξονες για την αντιμετώπιση των NPLs
Στουρνάρας: Οι 4 άξονες για την αντιμετώπιση των NPLs
Η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες, κατά τον Γ. Στουρνάρα.
Στουρνάρας: Οι 4 άξονες για την αντιμετώπιση των NPLs
Στουρνάρας: Ποιες οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής
Στουρνάρας: Ποιες οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής
Το τρίπτυχο για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, ανέλυσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας στην Εκδήλωση «Repositioning Greece».
Στουρνάρας: Ποιες οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής
Στουρνάρας: Δεν μας αγγίζουν οι ανοίκειες επιθέσεις
Στουρνάρας: Δεν μας αγγίζουν οι ανοίκειες επιθέσεις
Απαντήσεις σ' όσους επικρίνουν τον ίδιο και τη σύζυγό του έδωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Φιλελεύθερο».
Στουρνάρας: Δεν μας αγγίζουν οι ανοίκειες επιθέσεις
Στουρνάρας: Δέκα προϋποθέσεις για ανάπτυξη
Στουρνάρας: Δέκα προϋποθέσεις για ανάπτυξη
Όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ, είναι ανάγκη να περιοριστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του Προϋπολογισμού, από το 2022 και μετά στο 2% του ΑΕΠ.
Στουρνάρας: Δέκα προϋποθέσεις για ανάπτυξη
Έρχεται το τέλος των capital controls
Έρχεται το τέλος των capital controls
Την πρόθεσή του να εισηγηθεί την πλήρη κατάργηση των capital controls αποκάλυψε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συναντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Έρχεται το τέλος των capital controls