fbpxΕWG: Κληρώνει σήμερα για συντάξεις και θετικά μέτρα | Economistas.gr Skip to main content

ΕWG: Κληρώνει σήμερα για συντάξεις και θετικά μέτρα

ΕWG: Κληρώνει σήμερα για συντάξεις και θετικά μέτρα
Φωτογραφία: AP Images

Ο ελληνικός προϋπολογισμός -στην τελική του μορφή- και το ζήτημα της εφαρμογής ή μη του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις αναμένεται να συζητηθεί στο σημερινό EuroWorking Group που ξεκινά στις 12 ώρα Ελλάδας με τη χώρα μας να εκπροσωπείται από τον αναπληρωτή Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη.

Οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ελληνικών αρχών και Επιτροπής στο EuroWorking Group που συγκαλείται για την προετοιμασία του Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το θέμα των συντάξεων θα έχει αίσιο τέλος για την ελληνική πλευρά.

Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το αν οι περικοπές θα καταργηθούν ή εάν θα σταλούν στις καλένδες για να εφαρμοσθούν εν ευθέτω χρόνω.

Πάντως, γεγονός είναι ότι το Βερολίνο είναι ευνοϊκά διακείμενο στην ελληνική πλευρά. Οι πιο επιφυλακτικοί σημειώνουν,όμως, ότι έως ότου περάσει ο ελληνικός φάκελος από το γερμανικό Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος, πόσο μάλλον τώρα που οι ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν διαταραχθεί.

Παράλληλα, βεβαιότητα για θετική εξέλιξη στο ζήτημα του πακέτου της ΔΕΘ εκφράζουν κυβερνητικές πηγές και για τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, παρά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι παραμένει μια διαφορά με τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις τους σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό περιθώριο που προβλέπεται να έχει η Ελλάδα για να εφαρμόσει τα θετικά μέτρα και αυτό υπολογίζεται κοντά στα 900 εκατ., ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν για την ευρωπαϊκή πλευρά το είδος των μέτρων που έχει επιλέξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση «κατά προτεραιότητα», προκειμένου να έχουν τόσο αναπτυξιακό όσο και κοινωνικό χαρακτήρα.

Επί της ουσίας, για να θεωρηθεί λήξαν το ζήτημα και να μετατραπεί σε τυπική διαδικασία η γνωμοδότηση της Κομισιόν και το «πέρασμα» από το Eurogroup, θα πρέπει να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:

1. Η διάταξη για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που επιφέρει μειώσεις ως 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καταργείται ή θα υπάρξει κάποιου είδους δέσμευση από τις Ελληνικές Αρχές ότι θα επανέλθει εφόσον κριθεί δημοσιονομικά αναγκαίο;

2. Αν υπάρξει τέτοιου είδους δέσμευση, θα αποτυπώνεται σε διάταξη νόμου ή θα πρόκειται για πολιτική δέσμευση, εν είδει διακήρυξης;

Το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας έχει ως βασικό θέμα την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και η Ελλάδα θα συζητηθεί «εάν κριθεί απαραίτητο», όπως σημείωνε αρμόδια πηγή, δεδομένου ότι δυο μέρες μετά, στις 21 Νοεμβρίου, η Επιτροπή θα ανακοινώσει επίσημα τη γνώμη της για όλα τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η «μεταμνημονιακή» Ελλάδα στο τραπέζι του EWG
Η «μεταμνημονιακή» Ελλάδα στο τραπέζι του EWG
Μια πρώτη, σύντομη συζήτηση για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών στην Αθήνα που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του EWG.
Η «μεταμνημονιακή» Ελλάδα στο τραπέζι του EWG
Αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ
Αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ
Η συμβολή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στη μείωση του ΕΝΦΙΑ έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ
Επανέρχεται το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ για την Ελλάδα
Επανέρχεται το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ για την Ελλάδα
Η ανάδειξη των δυνατοτήτων που προσφέρει η Ελλάδα για επενδύσεις βρέθηκε στο επίκεντρο της σειράς επαφών που είχε με αξιωματούχους του Κατάρ ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Επανέρχεται το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ για την Ελλάδα