Στενό μαρκάρισμα από τους θεσμούς για τις 120 δόσεις

Φωτο: Shutterstock

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει στις διαβουλεύσεις, που σιγά- σιγά εντείνονται, για τις μειώσεις φόρων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μάχη έχει ήδη ανάψει στο πεδίο των 120 δόσεων.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει προ πολλού ότι στην «καρδιά» του φορολογικού νομοσχεδίου, που θα έρθει στη Βουλή ως τις αρχές Αυγούστου, θα βρίσκονται οι βελτιώσεις στις 120 δόσεις. Στόχος είναι αφενός να γίνουν περισσότερες οι δόσεις για όσους οφείλουν ως 3.000 ευρώ αφετέρου να διευκολυνθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα προκειμένου να παραμείνουν στη ρύθμιση. Και κάπου εδώ αρχίζει το στενό μαρκάρισμα.

Σύμφωνα με την περιβόητη ΠΝΠ, που δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, οι 120 δόσεις καλύπτουν θεωρητικά και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, όπως είχε επισημάνει εξαρχής το economistas, η εξομοίωση φυσικών και νομικών προσώπων- καθώς για τον αριθμό και το ύψος των δόσεων χρησιμοποιείται η ίδια κλίμακα- καταλήγει σε ένα ακόμα δυσμενέστερο πλαίσιο για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις με μεγαλύτερες οφειλές, που τελικά δεν έχουν καν τη διευκόλυνση των 24 δόσεων. Ο πυρήνας του κυβερνητικού σχεδίου είναι να αλλάξει πλήρως αυτό.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το σχέδιο που έχει τεθεί υπόψιν των Θεσμών, προβλέπει ότι για τις επιχειρήσεις το κριτήριο υπολογισμού αριθμού και ύψους δόσεων, δεν θα είναι το φορολογούμενο εισόδημα- όπως προβλέπει η ΠΝΠ- αλλά το ύψος της οφειλής. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν περισσότερες και χαμηλότερες δόσεις για τα νομικά πρόσωπα, άρα και πιο βιώσιμες ρυθμίσεις οφειλών, ωστόσο οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες για μια ακόμα φορά κάνουν επίδειξη παραλογισμού και δεν πείθονται.

Μεγάλες δυσκολίες συναντά, επίσης, το σχέδιο για εφαρμογή τραπεζικού μοντέλου ρύθμισης οφειλών ως 20.000 ευρώ. Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη δυνατότητα «σπασίματος» της οφειλής σε 2 μέρη, το «πάγωμα» του πρώτου μέρους, τη ρύθμιση του δεύτερου σε 120 δόσεις και τελικά ακόμα και η διαγραφή του πρώτου μέρους στο τέλος της διαδρομής. Ο σχεδιασμός αυτός στοχεύει στο να δώσει ισχυρά κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση, ωστόσο οι ξένοι τεχνοκράτες εμφανίζονται αρνητικοί. Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο economistas, επιμένουν ότι το σχέδιο παραμένει στο τραπέζι.

Αντιθέτως, πιο βατή μοιάζει η διαβούλευση για την ελάχιστη δόση και το επιτόκιο των προσαυξήσεων. Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ από τα 30 ευρώ, διευκολύνοντας έτσι κυρίως όσους έχουν μικρές οφειλές. Έτσι, μια οφειλή 2.000 ευρώ, που σήμερα μπορεί να εξοφληθεί το πολύ σε 67 δόσεις, θα μπορεί να "απλώσει" σε 100 δόσεις. Εκτός από πιο πολλές, οι δόσεις θα γίνουν και πιο φτηνές, καθώς το επιτόκιο των προσαυξήσεων θα πέσει από το 5% στο 3%. Αυτό σημαίνει ότι ανά 1.000 ευρώ οφειλής, οι φορολογούμενοι θα έχουν όφελος περί τα 20 ευρώ/ετησίως. Έτσι για χρέος 20.000 ευρώ, ένας φορολογούμενος θα γλιτώσει περίπου 400 ευρώ το χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ