Τα θελκτικά ελληνικά ομόλογα σώζουν τα πλεονάσματα

Φωτο: Shutterstock

Ανάρπαστα έχουν γίνει τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, καθώς οι επενδυτές αναζητούν σαν τρελοί κρατικούς τίτλους με υψηλή απόδοση και χαμηλό ρίσκο, σε ένα περιβάλλον όπου η έντονη φημολογία για ένα νέο QE έχει ρίξει σε αρνητικό έδαφος ακόμα και τα ομόλογα της Πορτογαλίας!

Χθες το ελληνικό 10ετές έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 2%, φτάνοντας ως το 1,99%, για να κλείσει τελικά στο 2,011%, καταγράφοντας μια τρελή κούρσα από το 3,9% της έκδοσης του στην αρχή της χρονιάς. Την ίδια ώρα, το γερμανικό 10ετές- το σημείο αναφοράς- έκλεινε στο -0,375%, το πορτογαλικό στο 0,426%, το ιταλικό στο 1,499%. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο 5ετές, που έφτασε στο 1,024%, φλερτάροντας έτσι με το όριο του 1%, ενώ το 7ετές πριν καλά- καλά ανέβει στο ταμπλό, βλέπει την απόδοση του να πέφτει κάτω από το 1,6%, από το 1,9% της έκδοσης.

Το κλίμα προσμονής, που έχει καλλιεργήσει η έντονη φημολογία για ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης λόγω της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, έχει στρέψει τους επενδυτές στα ομόλογα που μπορούν να προσφέρουν κάτι παραπάνω από το... μηδέν, όπως τα βρίσκουν ακόμα και στην Περιφέρεια- με εξαίρεση την Ιταλία η οποία παραμένει υπό την επιτήρηση των αγορών και των Ευρωπαίων- και κάπως έτσι τα ελληνικά χαρτιά, που μέχρι πριν από ένα χρόνο θεωρούνταν ο... αδύναμος κρίκος, αποτελούν πόλο έλξης.

Διαβάστε για την επιτυχία των ελληνικών ομολόγων στο iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ