«Φωτιές» από τα Υποθηκοφυλακεία στην προστασία α’ κατοικίας

Φωτο: Eurokinissi

Τελικά δεν είχαν άδικο- δυστυχώς για μια ακόμα φορά- οι Θεσμοί, όταν ζητούσαν να λειτουργήσει με απολύτως αυτοματοποιημένη διαδικασία η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία, αφού για ένα και μόνο έγγραφο, που πρέπει οι δανειολήπτες να «φορτώσουν» μόνοι τους στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, μπορεί να πάνε περίπατο όλα τα χρονοδιαγράμματα και να τιναχθεί στον αέρα το πλαίσιο.

Αφού πριν από 5 εβδομάδες άνοιξε ο δρόμος για να μεταφορτώνονται αυτομάτως- με την αποδοχή άρσης του φορολογικού απορρήτου- όλα τα δεδομένα από το Taxis κι αφού ξεπεράστηκαν όλα τα τεχνικά εμπόδια για τη μεταφόρτωση των αντίστοιχων δεδομένων από τις τράπεζες- με την αποδοχή άρσης και του τραπεζικού απορρήτου- μέσα σε διάστημα 7 ημερών από την υποβολή της αίτησης, το μόνο στοιχείο που οφείλουν να αναζητήσουν και να «φορτώσουν» οι ίδιοι οι δανειολήπτες είναι το πιστοποιητικό βαρών από τα Υποθηκοφυλακεία. Πόσος χρόνος απαιτείται; Ακόμα κι ένα 3μηνο σε ορισμένες περιπτώσεις!

Δυστυχώς, οι πολίτες για μια ακόμα φορά πέφτουν θύματα της αθάνατης ελληνικής γραφειοκρατίας, που τους κράτησε- και συνεχίζει να τους κρατάει- όμηρους σε έναν τριτοκοσμικό ωκεανό χαρτούρας, την ώρα που στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η ηλεκτρονική διασύνδεση των δημόσιων υπηρεσιών είναι αυτονόητη και δεδομένη.

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, που έπρεπε, όμως, να υπογραφούν 3 Μνημόνια για να αποκτήσουν μηχανογράφηση οι εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία και να θεωρείται… θαύμα η ηλεκτρονική τους διασύνδεση, τα Υποθηκοφυλακεία εξακολουθούν να ζουν πεισματικά στον περασμένο αιώνα. Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση, οι… τυχεροί θα πάρουν στα χέρια τους το πολυπόθητο πιστοποιητικό βαρών σε μερικές ημέρες, ενώ όσοι είναι άτυχοι θα πρέπει να… μαδήσουν τη μαργαρίτα, για να δουν αν προλαβαίνουν τις προθεσμίες.

Αυτήν τη στιγμή, μετά από 5 εβδομάδες λειτουργίας, έχουν ξεκινήσει τα… προκαταρκτικά της αίτησης περίπου 13.000 δανειολήπτες, ενώ 5 οφειλέτες έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση κι έχουν υποβάλει αίτηση ρύθμισης στις τράπεζες. Στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι απολύτως ικανοποιημένοι από το ρυθμό, καθώς στην καρδιά του καλοκαιριού και με κλειστά τα δικαστήρια, δεν περίμεναν διαφορετικά αποτελέσματα. Ούτως ή άλλως, από τη στιγμή που κάποιος ξεκινήσει τη διαδικασία, μεσολαβεί ως 1 μήνας προκειμένου η τράπεζα να αποστείλει την πρόταση ρύθμισης, ενώ και ο δανειολήπτης έχει άλλον 1 μήνα για να αποδεχθεί ή να απορρίψει την πρόταση.

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι κρίσιμος μήνας, γιατί ο ρυθμός των αιτήσεων θα αρχίσει να ανεβαίνει, καθώς το πλαίσιο προστασίας θα μείνει ανοικτό ως τις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, το αυξημένο ενδιαφέρον θα πολλαπλασιάσει και τον όγκο δουλειάς στα Υποθηκοφυλακεία, τα οποία αυτήν τη στιγμή μοιάζουν με νάρκη για τους δανειολήπτες και το πλαίσιο προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις συντηρητικές εκτιμήσεις των τραπεζών, είναι τουλάχιστον 150.000 οι δανειολήπτες, που μπορούν να υπαχθούν στο πλαίσιο προστασίας και ως τώρα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία λιγότεροι από το 10% αυτών…

ΣΧΕΤΙΚΑ